Moj profil

Ski prehrana

Potrebna je senzibilnost jer se veliki dio dana provodi na otvorenom i uz zahtjevnu opremu. Moramo kontrolirati svoju probavu te ne dopustiti iznenađenja, ni sebi ni drugima. Jutro započnimo toplim, ali laganim obrokom.

Dolazak zime s velikom radošću očekuju ljubitelji sportova na snijegu. Uz sustavnu pripremu i primjerenu opremu, užitak i kvaliteta sportsko-rekreacijske aktivnosti u velikoj mjeri ne ovisi baš o nama. Iščekivanje snijega te temperature koja će ga očuvati diktiraju vrijeme i količinu bavljenja snježnim sportovima.

Na snijeg ponesite primjerene grickalice. Nakon napornih svladavanja uspona ili padina godit će vam suhe smokve ili koji lješnjak.

Iz iskustva, dakle, znamo kako nastojimo iskoristiti svaki trenutak povoljan za skijanje i sanjkanje te nam umor i nedostatak snage može predstavljati veliki problem. Složit ćemo se da je umor luksuz koji si ne smijemo dopustiti.

Snježni sportovi su vrlo naporni i zahtijevaju višesatnu angažiranost uz veliku koncentraciju kako bismo izbjegli neugodne ozljede. Pripremajmo i dizajnirajmo svoju prehranu, imajući na umu da nas čeka dugotrajna aktivnost te da umor i glad povećavaju izglede za ozljede.

Dobra energetska priprema

Jutro započnimo toplim, ali laganim obrokom. Uz čaj s medom savršeno se slaže namaz uz crni kruh i pecivo. Namaz od sira kojemu dodamo nekoliko grožđica ne opterećuje probavni sustav, a daje dovoljno kvalitetne energije.

Na snijeg ponesite primjerene grickalice. Nakon napornih svladavanja uspona ili padina godit će vam suhe smokve ili koji lješnjak.

Potrebna je senzibilnost jer se velik dio dana provodi na otvorenom i uz zahtjevnu opremu. Moramo kontrolirati svoju probavu te ne dopustiti iznenađenja ni sebi ni drugima.

Dobar odabir su sljedeća jela:

  • tjestenina s umakom
  • tjestenina sa sirom
  • riža s povrćem
  • puretina s povrćem
  • divljač s knedlama

Ne zaboravite kuhani kukuruz, ciklu, kuhani proso, kupus.

Na najmanju mjeru svedite:

  • masna jela
  • pržena jela s intenzivnim začinima
  • namirnice koje napuhavaju
  • jela s rafiniranim šećerom

Tekućina i suplementi

Snježni sportovi su vrlo naporni i zahtijevaju višesatnu angažiranost uz veliku koncentraciju kako bismo izbjegli neugodne ozljede.

Voda, čaj i sok vrlo su važni i ne zaboravite dovoljno piti. Posebna je odgovornost na roditeljima koji su dužni poticati djecu na pijenje.

Da biste uživali na snijegu i snježnim sportovima bez problema s dišnim sustavom, povećajte unos vitamina C (mandarine, nar, kiseli kupus) te cinka (soja, tuna, sjemenke bundeve, sir). Riječ je o vitaminu i mineralu iznimno važnima za imunološki sustav koji je u vlažnim i hladnim okolnostima ugrožen.

Umornim mišićima godit će magnezij kojemu su prirodni izvori zeleno lisnato povrće, soja, kikiriki, orasi, lješnjak, banane.
Uz magnezij se odmaramo bolje i kvalitetnije te nam je san mirniji.

Zabluda: alkohol se predlaže kao poticaj cirkulaciji i za zagrijavanje. Uz alkohol nam u konačnici neće biti toplije, a znatno su povećani izgledi za ozljeđivanje.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.