Moj profil
Školski jelovnik kao uzor za obiteljski ručak
Školski jelovnik kao uzor za obiteljski ručak

Školski jelovnik kao uzor za obiteljski ručak

Ono što svakodnevno jedemo ima veliki utjecaj na naše zdravlje, od energije koju osiguravamo jutarnjim obrokom do razvoja kroničnih, nezaraznih bolesti u budućnosti. I ono što jedemo u školi utječe na naše zdravlje, stoga školska prehrana treba biti kvalitetna i dobro promišljena.

Što je školski obrok?

Jednostavno rečeno, to je obrok koji se servira u školi. Međutim, složeni sustav usluge školske prehrane objedinjuje više elemenata. Potrebno je voditi računa o odnosu između kvalitete i cijene, osiguranju potrebne energije i hranjivih tvari za svu djecu, zdravstvenoj ispravnosti, organoleptičkoj prihvatljivosti i o promoviranju zdravih prehrambenih navika.

Razmislimo o vlastitim navikama i onome što na svojem primjeru svakodnevno pokazujemo našoj djeci:

 • da li redovno doručkujemo?
 • jedemo li voće i povrće? Koliko?
 • razmišljamo li ikada o namirnicama koje smo jeli ili ćemo jesti ili ih naprosto stalno zaboravljamo uklopiti u dnevne obroke?
 • koliko smo sami krivi za odbijanje naše djece da jedu grah, leću ili kelj?

Današnji način života i dostupnost hrane na svakom koraku doveo je do toga da smo o njoj prestali razmišljati. Kada ne razmišljamo, obično i griješimo jer ne primjenjujemo sve što znamo. A trebali bi znati puno,... pa naša djeca već u prvom razredu uče o namirnicama i važnosti pojedinih obroka. Stoga je vrlo važno da jelo koje djeca dobiju u školi bude ogledni primjer kako jedan obrok, jedan ručak, treba izgledati.

Možemo li takvo promišljanje školske prehrane koristiti i kod kuće? Da, to bi bilo jako dobro. Za početak bi bilo dobro odvojiti par minuta za kreiranje tjednog jelovnika za ručak. Ne mora biti detaljan, mogu ga samo obilježavati glavne namirnice, npr:

 • ponedjeljak – grah;
 • utorak – poriluk,
 • srijeda – ječam,
 • četvrtak – mahune,
 • petak – riba,
 • subota – tjestenina,
 • nedjelja – krumpir

Preostaje još samo da osmislite jelo koji će najviše odgovarati svim članovima obitelji i ne zaboravite da su ove namirnice samo dio tanjura kojeg treba nadopuniti sa žitaricama, povrćem i malo mesa, a još bolje ribe. Slobodno ponekad meso zamijenite mahunarkama, orašastim plodovima ili jajima.

A želite li djecu privoljeti na neku novu namirnicu, obavezno ih uključite u njihovu pripremu. Neka proberu leću, natrgaju salatu, neka s vama kušaju jelo pred kraj kuhanja i obavezno uzmite u obzir njihovo mišljenje.

Kao pomoć i ideje za kreiranje obiteljskih obroka, evo nekoliko primjera kako to rade koprivničke škole u sklopu projekta "Jedinstveni jelovnici":

 Mr.sc.Davorka Gajari
direktor Nutricionizma i senzorike
nutricionist@podravka.hr

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.