Moj profil
Smokva: Pet dobrih razloga zašto je trebate jesti
Smokva: Pet dobrih razloga zašto je trebate jesti

Smokva: Pet dobrih razloga zašto je trebate jesti

Zbog sadržaja brojnih hranjivih tvari (kalcij, magnezij, vitamin C) smokva može pokazivati antimikrobna i antioksidativna svojstva.

Podrijetlom iz Azije, smokva je danas jedna od najpoznatijih i najkvalitetnijih mediteranskih voćki, zbog svoga okusa i arome, ali i svojih ljekovitih i nutritivnih svojstava. Jestivi i ljekoviti dio smokve čine njezin plod i list, kao i kora drveta te mliječni sok koji se koristi u liječenju mnogih tegoba poput, primjerice, bradavica na koži.

1. Smokva je idealan izvor energije

Čak 80 % sastava smokve čine ugljikohidrati odnosno jednostavni šećeri, što smokvu čini jednim od boljih izvora energije. Jednostavni šećeri vrlo se brzo razgrađuju i iskorištavaju u organizmu pa je ona idealna namirnica za one kojima su potrebni brzi i djelotvorni izvori energije.

Svježa smokva je niskokalorična, ali s visokim sadržajem šećera, što je čini odličnim izborom kada je potrebno brzo doći do energije.

2. Smokva je niskokalorična

Na 100 grama proizvoda svježa smokva sadrži samo 75 kcal, što je čini odličnim međuobrokom i sastojkom svježih i hranjivih doručaka. Ipak, računa treba voditi kod sušene smokve kojoj je „izvučena“ voda pa su samim time i šećeri koncentriraniji te je kalorijska vrijednost na 100 grama proizvoda bitno povećana (250 kcal).

3. Smokva je bogata prehrambenim vlaknima

Budući da je odličan izvor prehrambenih vlakana, smokva se danas smatra jednom od najboljih namirnica u ublažavanju probavnih tegoba, posebice zatvora. Prehrambena vlakna smokve također mogu utjecati na smanjenje rizika od nastanka srčano-žilnih bolesti, ali i povišenih masnoća u krvi (hiperlipidemija).

4. Smokva se može konzumirati na puno načina

Nalazimo je za konzumaciju u dva oblika: svježem i sušenom. Kod konzumacije u svježem obliku važno je voditi računa o tome da je ubrana samo dan ili dva prije konzumacije jer se vrlo brzo kvari. Čuvanje u hladnjaku se ne preporuča jer tako gubi na aromi. Osim svježe kao voćni međuobrok, može se upotrebljavati u pitama, kolačima, džemovima i salatama. Sušena smokva najčešće se konzumira samostalno kao međuobrok ili kao dio kaša za doručak, poput zobene, prosene, heljdine i sl.

5. Smokve su bogate antioksidansima

Procijanidin je antioksidans koji nalazimo u smokvama, a koji može djelovati na smanjenje kolesterola u krvi pa samim time i na smanjenje rizika od bolesti povezanih s povećanim količinama masnoća u organizmu. Također je bogata karotenima koji pomažu o očuvanju funkcija vida.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.