Moj profil

Važnost fermentirane hrane u zimskim mjesecima

Najlakši način unosa fermentiranih proizvoda je konzumacija fermentiranih mliječnih proizvoda tijekom doručka, međuobroka ili večere.

Fermentiranje je proces u kojemu se namirnice bogate šećerima izlažu utjecaju bakterija i kvaščevih gljivica bez kisika gdje će mikroorganizmi koristiti šećere kao hranu i stvarati alkohol, ugljični dioksid, mliječnu kiselinu i sl.

Osim što konzumacija fermentiranih namirnica ima brojne dobrobiti za zdravlje, takva hrana se i manje kvari s obzirom da mikroorganizmi koji su uzrokovali fermentaciju sprječavaju razvoj drugih mikroorganizama te time podržavaju čuvanje namirnice.

Dobrobiti konzumacije fermentirane hrane:

  • bolja probava
  • izloženost većoj količini hranjivih tvari
  • povećana apsorpcija hranjivih tvari.

Možda danas najpoznatiji fermentirani proizvodi su oni iz skupine mliječnih proizvoda – jogurt, acidofil, kefir i sl. međutim postoje i brojne druge skupine namirnica koje su odličan izvor "dobrih" mikroorganizama, a mogu se koristiti u gotovo svakom obroku.

Kiseli kupus

Svježi kupus, voda i sol dovoljni su za dobivanje kiselog kupusa za čiju su fermentaciju laktoze odgovorne probiotičke bakterije prirodno prisutne u kupusu. U zimskim mjesecima, kiseli kupus je vjerojatno najbolja namirnica za poboljšanje sastava crijevne mikroflore te idealna kao prilog ili salata.

Kiseli krastavci

Slično kao i kiseli kupus, kiseli krastavci su fermentirani oblik svježeg povrća koji se dobiva fermentacijom prirodno prisutnih šećera i mikroorganizama te su izvrstan izvor vitamina K i "dobrih" mikroorganizama, a mogu se uklopiti u gotovo svaki obrok.

Tempeh

Namirnica koja se dobiva fermentacijom soje uz dodatak kvaščevih gljivica, vrlo je popularna na Dalekom istoku, a kod nas je danas sve zastupljenija u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani te tzv. "trgovinama zdrave hrane". Finalan, fermentirani proizvod je nalik na kolač, a konzumira se većinom u slanim jelima u obliku burgera, kao glavno jelo ili dodatak žitaricama, povrću ili salati.

Kombucha

Napitak nalik na gaziranu mineralnu vodu, u zadnje vrijeme je sve popularniji kao izvrstan izvor "dobrih" mikroorganizama za obnovu crijevne mikroflore, a dobiva se fermentacijom čaja, uglavnom crnog.

Preporučuje se konzumacija 1 čaše kombuche na dnevnoj bazi kako bi se pospješila detoksikacija odnosno obnova organizma te poticao rast tzv. "dobrih bakterija".

Miso

Pasta koja se dobiva fermentacijom soje, ječma ili riže uglavnom se koristi za pripremu bistrih povrtnih juha, a s obzirom da je izuzetno slana, važno je voditi računa o korištenoj količini.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.