Moj profil

Važnost likopena i njegova prisutnost u hrani

Zreli plodovi rajčice koji dozrijevaju sezonski, termički obrađeni s korom i pripremljeni s biljnim masnoćama najbolji su izvor likopena.

Kada se opisuje pojedino voće i povrće, vrlo često nailazimo na pojam „likopen“ te riječi hvale za njegovu ulogu u organizmu. No, što je zapravo likopen, gdje ga nalazimo, koja su njegova svojstva te kako možemo povećati njegov udio i raspoloživost u prehrani?

Što je likopen?

Likopen je tvar koja pripada skupini biljnih pigmenata karotenoida. U skupinu karotenoida također pripada jedan možda i puno poznatiji biljni pigment – beta-karoten.

Gdje nalazimo likopen?

Kao što je beta-karoten zaslužan za jarko narančastu boju mrkve i batata, tako je i likopen zaslužan za crvenu boju rajčice. Iako je rajčica najpoznatiji „domaćin“ likopena, likopen nalazimo i u drugim biljkama poput lubenice, papaje, mrkve i crvene paprike.

Budući da mu je glavna uloga u organizmu antioksidativna, može spriječiti brojna oštećenja, uključujući i ona kože.

Udio likopena u biljnim proizvodima ovisi o brojnim čimbenicima poput sorte, podneblja, uvjeta rasta i zrenja te stadiju zrelosti samog ploda.

Tako zreliji plodovi u pravilu sadrže više likopena, a i plodovi koji su žarko crveni indikator su većeg udjela likopena od onih bljeđih.

Što se tiče uvjeta rasta i zrenja, plodovi koji dozrijevaju na otvorenom imaju veći udio likopena u odnosu prema onima u staklenicima. Udio likopena povećava se i zrenjem pa tako oni zreli sadrže više likopena od nezrelih.

Kako povećati udio i raspoloživost likopena?

Općenito se kod većine biljnih proizvoda najveće koncentracije hranjivih tvari nalaze u kori odnosno koži ploda, što je slučaj i kod likopena.

Termičkom obradom ploda udio likopena također se povećava jer zagrijavanje oslobađa likopen sadržan u stanicama ploda. Stoga su koncentrati rajčice ili umaci izvrstan izvor likopena.

Ono što je također zanimljivo i važno kada govorimo o likopenu jest da je topiv u masnoćama pa se njegova raspoloživost u hrani povećava ako se plod koji sadrži likopen priprema s masnoćama. Jednostavna šalša ili primjerice bolognese umak odličan su izvor likopena.

Utjecaj likopena na zdravlje

Likopen je antioksidans koji na sebe veže slobodne kisikove radikale i tako može spriječiti nepoželjne reakcije u organizmu.

Osim što sam može spriječiti nepoželjne reakcije, također može poboljšati mogućnost organizma da se sam bori protiv štetnih utjecaja i upalnih procesa.

Istraživanja uloge likopena na zdravlje ljudi pokazala su kako on može djelovati zaštitno u borbi protiv pojedinih karcinoma, što je najizraženije kod karcinoma prostate.

Budući da djeluje antioksidativno, likopen može spriječiti i oštećenja kože, sprječavajući razaranje kolagena. Iako ne može spriječiti već eventualno nastala oštećenja, može usporiti stvaranje novih te pomoći održanju elastičnosti i čvrstoći kože.

Novija istraživanja također upućuju na mogućnost likopena da djeluje zaštitno na kožu protiv štetnih sunčevih zraka, smanjujući tako njezina moguća oštećenja.

Kako konzumirati likopen?

Umaci od cijelih rajčica pripremljeni s biljnim masnoćama poput maslinova ulja odličan su izvor likopena. Primjerice tjestenina s umakom od rajčice ili povremena pizza s umakom od rajčice mogu bitno pridonijeti njegovoj koncentraciji u organizmu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.