Moj profil

Važnost namaza u prehrani

Kalorijska vrijednost namaza uvelike oscilira prije svega ovisno o količini masnoća. Maslac i pašteta su kod toga kalorijski najjači, a zatim slijede razni drugi namazi mliječni (sirni), voćni, povrtni itd.

Šnita kruha s namazom od upržene svinjske masti posuto crvenom mljevenom paprikom ili šnita kruha s pekmezom ili paštetom othranila je cijele generacije mladih ljudi ratnih i poratnih godina. Ako je uz to bila šalica mlijeka ili bijele kave, bio je to krasan doručak. Premda danas stvari stoje drukčije, namaz je ostao jedan od glavnih izvora energije za doručak ili za međuobrok. Kalorijska vrijednost takvih namaza uvelike oscilira prije svega ovisno o količini masnoća.

Maslac i pašteta su kod toga kalorijski najjači, a slijede razni drugi namazi mliječni (sirni), voćni, povrtni itd. Karakteristični namazi za djecu su kremni namazi s čokoladom i lješnjakom poput Lino Lade duo koje djeca obožavaju. Da li će namaz preko kruha biti slan ili sladak ili će kruh kao podloga biti od bijelog ili integralnog brašna, stvar je ukusa. A oblikovani proizvod koji se sastoji od premazanih šnita i raznih dodataka poznat je kao - sendvič. Ta je namirnica ostala nezamjenjivi dio jutarnjeg obroka kod mnogih naroda tzv. zapadne civilizacije.

Od namaza se traži da je sočan, ukusan i dobre mazivosti.

Naravno, nije svejedno niti u pogledu energijske vrijednosti, ali niti po sadržaju pojedinih hranjivih tvari ako je namaz od šunke, guščje jetre, margarina ili pekmeza od šipka. Oni koji vole sendviče i svakodnevno ih koriste, najbolje znaju napraviti razliku. Zbog sadržaja proteina namaz od šunke može biti i ukusan i biološki vrijedan, dok je namaz od guščje jetre prava delicija koja je usput i energijski vrlo jaka. Ako se primjerice na svaku šnitu namaže oko 15 grama jetrene paštete što bi odgovaralo jednoj jušnoj žlici, onda bi takva šnita mogla sadržavati oko 150 kcal. No ako se djeci namaže krema od čokolade i lješnjaka koja sadrži i do 30% mliječne masti, onda takva šnita može sadržavati 220 kcal.

Postavlja se pitanje zašto koristimo namaze i kakva je njihova svrha? Kruh koji je podloga za mazanje, ne može se jesti sam za sebe jer bi bio previše suh, a osim toga ne može zadovoljiti naše brojne okusne pupoljke koja se nalaze s obje strane jezika. Čim nema podražaja, nema lučenja sline pa je otežano gutanje, a kad nema dovoljno sline otežana je i probava. Zbog toga dodajemo drugu komponentu koja zadovoljava okus, olakšava gutanje, a to je namaz. Nekad se osim namaza stavlja kriška rajčice, komad zelene salate ili narezani luk. Ako se nekom djetetu kruh namaže ajvarom, društvo će se u čudu gledati, međutim ajvar je ne samo vrlo ukusan, već je kaloričan i zdrav jer potječe od povrća. Neki od dječaka vole na kruh namazati majonezu. Za mladi organizam u razvoju to i nije tako loše, ali za starije osobe nije zbog kolesterola. Želim reći da sve može postati namaz ako se dovoljno poznaju namirnice i njihova tehnološka obrada. Imate li nekoliko limenki sardina, a dolazi vam društvo u kuću, ubacite sardine u električnu miješalicu, dodate malo senfa i za čas napravite riblju paštetu koja će im se sigurno svidjeti kao namaz za sendviče. U takvu riblju paštetu izvrsno će se uklopiti i neki od začina kao što je peršin.

Najskuplji namaz za šnite kruha svakako je crni kavijar - beluga. Obično se za neku svečanost ili prijem mažu male šnitice i otprilike stavlja po jedna mala žličica krupno zrnate ikre. Takav sendvič odlično ide uz šampanjac i veliko je zadovoljstvo, kako za goste, tako i za domaćine. Za pravilno pripremljene sendviče traži se četvrtasti kruh koji je strojno narezan. Na takve šnite namaz se nanosi lakše i djeluje ujednačenije. Od namaza se traži da je sočan i ukusan i naravno mastan jer bez masti nema ni pravog okusa. Zašto je još uvijek na cijeni upržena svinjska mast sa sitnim čvarcima? Zato što osigurava dobru mazivost i izvrsnu aromu te hrskavost koji se ničim ne mogu zamijeniti. Takav namaz je kaloričan, ali je i vrlo poželjan.

Namazi bez obzira kako i od čega bili napravljeni, zasigurno zajedno s kruhom predstavljaju dragocjen izvor dopunske hrane koja se može relativno brzo pripremiti, a kao podloga za razne vrste namaza mogu poslužiti kruh od svih vrsta brašna, pogače, pogačice, krekeri, toast, lepinje itd.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.