Moj profil

Vitamin E – manji rizik od bolesti srca

Djelovanje E vitamina dugoročno čini da se osjećate bolje i lakše podnosite napore, jača imunitet, čini vas raspoloženijima i donosi puno dobrobiti. E vitamin nije lijek, nije svemoćan, ali mu je djelovanje dragocjenije od bilo kojeg lijeka.

Ako se uzme u obzir poznata činjenica da su sve stanice ljudskoga tijela omeđene membranama u čijoj strukturi dominiraju masnoće, nije teško shvatiti što znači zaštita tih membrana. Kompletna komunikacija odvija se preko njihovih površina, one su dakle izložene promjenama, a najviše procesu oksidacije. Stanice moždane mase, koje kontroliraju cijeli sustav, sadrže preko 60% masnoće.

Najveći dio istraživača vitamina E slaže se da za bilo kakve pozitivne učinke treba dnevno uzimati nekoliko stotina internacionalnih jedinica.

Njihova zaštita predstavlja pripremu za stare dane, a moguće i odlaganje procesa starenja. Poznato je nadalje da se (osim unošenja masnom hranom) kolesterol stvara i u organizmu. Sprječavanje oksidacije tog kolesterola ključno je za rješavanje problema začepljenja krvnih žilica u srcu i mozgu. Zašto? Jer se upravo oksidirani LDL kolesterol nezadrživo taloži na kritičnim mjestima (vratne žile, žile u preponama, srčani mišić).

Kako djeluje

Dvije velike studije nedvosmisleno su pokazale da muškarci i žene koji su suplementirali svoju prehranu s najmanje 100 i.j. vitamina E tijekom 2 godine imaju smanjen rizik od bolesti srca i krvnih žila za 37 - 41%. A sportaši koji zbog intenzivnog treninga stalno "oksidiraju" svoj organizam - posebno. U istraživanju je potvrđeno da se taj rizik smanjuje za 77% ako se količina konzumiranog vitamina E podigne na 400 - 800 i.j.

Najvažnija je njegova zaštitna uloga, ali to nije ni izdaleka sve. Sprječavajući oksidaciju LDL frakcije kolesterola, E vitamin direktno sprječava pojavu ateroskleroze (ovapnjenje žila) ili, ako je bolest već nastala, njezino rapidno nastavljanje. Blokirajući slobodne radikale u tijelu predstavlja obranu od UV i kozmičkog zračenja, radioaktivnosti slabog intenziteta i od stresa. Ako je samo to, puno je! Vitamin E, dakle, djeluje na razini stanice i ta se aktivnost ne može “vidjeti” kao što se vidi kad od aspirina prođe glavobolja. Ali, budite uvjereni, tiho djelovanje E vitamina dolazi kasnije, a događa se dugoročno, i to tako da se osjećate bolje, imate jači imunitet, bolje podnosite napore, bolje ste raspoloženi ili, jednostavno, bolje “funkcionirate”.

E vitamin nije lijek, nije svemoćan, ali mu je djelovanje dragocjenije od bilo kojeg lijeka. Na listi stanja kod kojih E vitamin pomaže ima toliko toga pod "primarno" (ateroskleroza, dijabetes, hiperlipidemija, imunitet starijih osoba, ozljede, osobito opekotine) i "sekundarno" (Alzheimerova bolest, angina, oporavak nakon treninga, bronhitis).

Američka akademija za neurologiju (American Academy of Neurology) na svom godišnjem sastanku u Torontu, Kanada, ustvrdila je da stalno uzimanje E vitamina može smanjiti rizik moždanog udara za 53%. Ispitano je čak 850 osoba u dobi od 69 godina. Doza i oblik E vitamina se ne spominju, ali se prema ranijim protokolima zna da se nikad ne koristi manje od 200 mg dnevno. Preferira se davanje koncentrata palmina ulja ili tekućeg oblika u glicerolu.

Otkako su postignuti uspjesi kod prevencije većine degenerativnih bolesti (ateroskleroza, moždani i srčani udar, katarakt), bilo je za očekivati pomak kod Alzheimerove bolesti. Od 35 svjetskih istraživačkih centara koji se bave ovim problemom, ugledna Klinika Mayo prva je objavila rezultate, gdje je objelodanjeno da visoke doze E vitamina u kombinaciji sa seleglinom (također antioksidans), mogu pomaknuti ili odgoditi najteže manifestacije ove neugodne bolesti i smrt. Propadanje kognitivne funkcije mozga, koja podrazumijeva propast memorije i sposobnosti govora, može se dakle usporiti, što je nesumnjivo veliki napredak.

Premda E vitamin nije lijek nego suplement, ovdje je korišten u ljekovite svrhe. Još uvijek se ne zna koja je optimalna kombinacija preparata, ali se zna da antioksidansi - djeluju! Time se samo potvrđuje suvremena teza da brojne tzv. "degenerativne bolesti" zaista nastaju SAMO zbog oksidacijskog oštećenja vitalnih struktura koje uzrokuju slobodni radikali. Sprječavanjem oksidacije kolesterola, E vitamin prevenira nastanak ateroskleroze, a time značajno utječe i na mortalitet od najubitačnije bolesti današnjice – infarkta.

Prema studiji koja je obuhvatila 29 000 Finaca - pušača u dobi od 50 do 69 godina, proizlazi da dugotrajno uzimanje E vitamina smanjuje rizik od nastanka raka prostate, kao i smrtnost od ove bolesti za 32 - 41%. Jedna je skupina dobivala 50 mg alfa-tokoferola dnevno, druga skupina beta-karoten, treća skupina E vitamin+beta-karoten i četvrta placebo. Najbolji rezultati bili su u prvoj skupini. Istraživanje je trajalo 5 - 8 godina, tako da se dobiveni podaci smatraju vrlo vjerodostojnim.

Kako kod povećane prostate djeluje E-vitamin? Preveniranjem razbuktavanja malih, latentnih žarišta tumora, koji možda postoje kod 40% muškaraca u dobi nakon 70 godina.

Gdje se nalazi

Budući da je E vitamin topljiv u mastima, najviše ga ima u ulju pšeničnih klica, orasima i sjemenkama, biljnim uljima, obogaćenom palminu ulju, žumancetu jajeta, zelenom lisnatom povrću.

Međutim, ni jedan od ovih izvora ne može osigurati povećane dnevne doze koje su ovdje spomenute kao zaštitne!

Oblici, doziranje i sporedni učinci

Najveće zablude nastaju zbog nerazumijevanja različitih oblika E vitamina koji se nalaze na tržištu. Svaki početak označavanja ovog vitamina počinje s "d" ili "dl", što označava dosta veliku razliku u njegovoj kemijskoj strukturi. Tzv. "d" forma E vitamina označava da je on prirodnog podrijetla, dok oznaka "dl" da je sintetskog podrijetla.

""D" forma E vitamina označava da je on prirodnog podrijetla, dok oznaka "DL" da je sintetskog podrijetla.

Prirodni je aktivniji, što znači da ga treba manje da bi se postigle odgovarajuće doze. Zato se u gotove preparate uvijek dodaje više jer treba pokriti razliku do snage prirodnog oblika. Primjerice, da bi se dobilo 100 i.j. vitamina E, treba 67 mg prirodnog oblika, a najmanje 100 mg sintetskog. Zbog toga što nikada nisu utvrđene toksične doze sintetskog oblika, u pravilu se preporučuje "d" oblik.

Ali priča o oblicima vitamina E još nije završena. Grčko slovo "alfa" označava samu strukturu molekule E vitamina. Sintetski oblik postoji samo u "alfa" obliku dok prirodni može imati "beta", "gama" i "delta" oblik. Prema tome ćemo imati "alfa-tokoferol" ili "gama-tokoferol". Najčešće u praksi je smjesa tokoferola. Kada se čitaju rezultati istraživačkih studija, treba pogledati s kojim su oblikom ispitivanja rađena. Najveći dio novih istraživačkih projekata rađen je s "d" prirodnim E vitaminom u "alfa" obliku, premda najveći broj stručnjaka upozorava da "gama" oblik bolje štiti od oksidativnog stresa.

Institut za medicinu američke Akademije znanosti (Food and Nutrition Board of the National Academy of Science) preporučuje dnevnu dozu od 15 mg alfa tokoferola (22 i.j.) umjesto dosadašnjih 8 mg (povećanje od 88%), s tim da je maksimalni unos 1000 mg (1500 i.j.). To je svakako veliko povećanje i uvažavanje rezultata istraživanja. Naime, najveći dio istraživača vitamina E slaže se da za bilo kakve pozitivne učinke treba dnevno uzimati nekoliko stotina internacionalnih jedinica. S obzirom da tablete ili dražeje klasičnih pripravaka ne sadrže ni približno toliko, najbolje rješenje je ono koje koriste aktivni sportaši - tekući vodotopivi oblik amerčke tvrtke Twinlab pod nazivom Liqui-E. Tako pripremljeni D-alfa tokoferol osigurava u jednoj velikoj žlici (oko 15 ml) 400 i.j. vitamina. Mala žlica sadrži oko 5 ml, tj. oko 130 i.j. Apsorpcija ovog oblika posebno je klinički ispitana.

Postoji još jedna "kvaka" kod vitamina E, tj. "tokoferol" i "tokoferil" oblik. Mnoge to zbunjuje pa treba objasniti. Što će stajati, ovisi o tome kako je E vitamin kemijski povezan (acetat, sukcinat). Među njima nije velika razlika, osim što je apsorpcija kod "tokoferol" oblika nešto bolja, ali je zato kod "tokoferil" oblika nešto bolja održivost. Oba su oblika aktivna kada se uzmu na usta, ali "tokoferil" oblik nije moguće apsorbirati kožom. Ako, dakle, u ruci držite kremu s dodanim tokoferil acetatom, znajte da ništa ne koristi.

Dopustite jednu napomenu: povremeno uzimanje E vitamina u malim dozama ima malu ili nikakvu korist. Osobe starije od 50 godina trebale bi ga uzimati trajno.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.