Moj profil
Za mlađu i zdraviju kožu
Za mlađu i zdraviju kožu

Za mlađu i zdraviju kožu

Pravilna prehrana znači i odabir kvalitetnih namirnica. Stil prehrane najčešće se mijenja tek kada nam je zdravlje narušeno. Tada pozornije pristupamo modelu prehrane i spremniji smo na odricanja.

Prehrambena industrija koristi sva dostignuća kako bi znanstvene spoznaje koje idu u prilog očuvanju zdravlja kroz segment prehrane ugradila u svoj sustav rada.

Zdrava koža proizvod je zbivanja iznutra, u kojima sudjeluju sve značajke zdravog metabolizma u kombinaciji s endokrinološkim aktivnostima.

Preduvjet je zdravog života suvremenog čovjeka pravilna prehrana koja se očituje u raznovrsnosti, uravnoteženosti i posebno u kvaliteti namirnica koje su naš odabir. Vrlo čest motiv koji nas navodi na pravilnu prehranu je ljepota, ali, nažalost, najčešće stil prehrane mijenjamo tek kada nam je uz ljepotu narušeno i zdravlje. Tek tada pozornije pristupamo modelu prehrane i spremniji smo na odricanja.

Koža

Koža je glavni organ – po površini najveći organ tijela – odgovoran za našu ljepotu, dodir, užitak, senzualnost. Štiti nas od invazije mikroorganizama iz okoliša, sprječava prekomjerni gubitak vode i ima važnu ulogu u termoregulaciji.

Koža se redovito obnavlja svaka četiri tjedna te neprekidno proizvodi rožnati zaštitni sloj stanica kože. U istovjetnom ritmu odbacuju se odumrle stanice.

Od toga što i kako jedemo danas umnogome ovisi kakva će nam koža biti za 28 dana. Koža nas odaje. Prilično vjerno iskazuje naš životni stil i govori u priličnoj mjeri o našim prehrambenim navikama.

Kozmetička industrija i njezina ekspanzija potvrđuju koliko nam je važna koža i njezin izgled. Za elasticitet, tonus te teksturu kože odgovorni su kolagen te elastin. Starenjem žlijezde znojnice te lojnice postaju manje aktivne pa se koža isušuje (stvaraju se bore). Stoga kožu njegujemo i "dohranjujemo".

I ne zaboravimo da istinska ljepota i svježina – dolaze iznutra.

Zadovoljni u vlastitoj koži

Njegovana koža lijepog izgleda preduvjet je osjećaja vlastite ljepote. Potrebno je postići ugodu i zadovoljstvo boravkom "u vlastitoj koži".

Organizam u cijelosti pa tako i koža trebaju određene tvari za normalno odvijanje složenih bioloških procesa koji rezultiraju zdravom, blistavom kožom, kosom i noktima. Sustavan unos uravnotežene kombinacije hranjivih tvari neophodan je za prirodan tijek bioloških procesa.

Za ljepotu i zdravlje kože važan je dovoljan unos vitamina B-skupine u kombinaciji s beta-karotenom (provitaminom A biljnoga podrijetla) koji podržavaju njezino nesmetano obnavljanje. Prirodni su izvor beta-karotena voće i povrće (posebno narančaste i crvene boje) te prirodni sokovi. Oni potiču mijenu stanica – metabolizam, što za rezultat ima baršunastu i meku kožu.

Važno je znati da lijepa kosa kao proizvod kože keratinske strukture potražuje A vitamin koji je najreprezentativnije predstavljen ribljim namirnicama uz omega-3 polunezasićene masne kiseline i kalcijev pantotenat. Stoga nutricionisti naglašavaju važnost ribe i ribljih prerađevina u tjednim jelovnicima.

Za nokte potreban je vitamin H (biotin) u kombinaciji sa željezom vezanim za aminokiseline.

Zdravlje kože dolazi iznutra

Sve navedeno samo potvrđuje da ljepota umnogome ovisi o našoj prehrani. Besprijekorno blistava koža i kosa te lijepi i čvrsti nokti traže kontinuirano unošenje namirnica bogatih vitaminima i mineralima te obroka u kojima se tijekom proizvodnje postiglo njihovo očuvanje.

Zdrava koža proizvod je zbivanja iznutra, u kojima sudjeluju sve značajke zdravog metabolizma u kombinaciji s endokrinološkim aktivnostima.

Treba imati na umu da od toga što i kako jedemo danas, umnogome ovisi kakva će nam koža biti za 28 dana.

Složeni procesi hranjenja kože i kose te revitalizacije (naročito nakon sunčanja) događaju se postupno; kosa raste 10-ak milimetara mjesečno, nokti 3 – 4 mm, dok za biološki proces potpune obnove kože treba 28 – 30 dana.

Vitamin C je kao građevni element kolagena i elastina iznimno važan za obnovu i kvalitetu kože. Kako je hidrosolubilan i organizam ga ne pohranjuje u rezervi, potrebno ga je permanentno unositi konzumiranjem namirnica bogatih C vitaminom, a to su u prvom redu voće, povrće i sokovi.

Pušenje, nepravilna prehrana, uzimanje antibiotika, infektivna stanja, starenje, zračenje i agresivni klimatski uvjeti neprijatelji su kože, a teško oštećena i uništena koža ugrožava kvalitetu zdravlja organizma u cijelosti.

Namirnice za lijepu kožu

Hidratacija je prijeko potrebna za vlažnost i tonus kože. Stoga uvijek uza se imajte vodu. Po preporukama WHO-a i Povjerenstva za promicanje pravilne prehrane RH, dnevno je potrebno popiti najmanje osam čaša vode.

Unosom dovoljne količine vode uz kvalitetne namirnice zamjene stanica kože su dinamičnije, a otklanjanje otpadnih tvari učinkovitije. Optimalna vlažnost neophodna je za odgađanje vidljivih znakova starenja kože. I zato pijte vodu, mineralnu ili izvorsku, čajeve, sokove...

Integralne žitarice, sve biljke, biljna ulja i proizvodi imaju veliku količinu vitamina E poznatog i po imenu vitamin mladosti.

Unos namirnica bogatih vitaminom E od neprocjenjive je važnosti za kvalitetu kože, odgodu njezina starenja te zaštitu kože od svih štetnih tvari. Vitamin E eliksir je za kožu i stoga je sastojak kvalitetnih kozmetičkih pripravaka.

Kako bismo smanjili štetno djelovanje Sunčevih zraka, pobrinimo se za kožu još danas: dovoljno pića, povrće (svježe, smrznuto, konzervirano), voće, sokovi i kompoti u našoj svakodnevnoj prehrani između ostalog pravi su put očuvanja zdravlja i ljepote naše kože.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.