Moj profil

Začini kao sastavni dio obroka

Zbog intenzivne arome i okusa, začine upotrebljavamo u malim količinama, čime ne povećavamo unos kalorija u organizam.

Začini su tvari koje se prvenstveno koriste za dobivanje okusa, bojanje ili očuvanje proizvoda odnosno hrane. Mnogi od njih imaju i antimikrobna svojstva pa su stoga i puno popularniji i učestaliji u upotrebi u toplim podnebljima.

Iako mogu biti prisutni u u raznim oblicima, začini su u principu sušeni i kao takvi se upotrebljavaju u kulinarstvu. Zbog izraženog okusa i arome upotrebljavaju se u malim količinama te stoga ne doprinose energetskoj vrijednosti obroka niti vrijednosti proteina, masti i ugljikohidrata, iako u velikim količinama sadrže značajan udio. S druge strane, začini u obroku mogu doprinijeti ukupnom unosu mikronutrijenata te imati značajne pozitivne učinke na organizam.

Pozitivan utjecaj začina na organizam:

  • đumbir i menta mogu pomoći prilikom mučnine
  • ružmarin može smanjiti pojavnost alergija i dišnih problema
  • češnjak ima antimikrobna svojstva što može spriječiti prehlade
  • bosiljak, kurkuma i origano mogu pozitivno djelovati na imunološki sustav
  • kadulja može poboljšati pamćenje i funkcije mozga
  • cimet i kim mogu sniziti razinu glukoze u krvi
  • šafran može ublažiti astmu i kašalj, ali i depresiju
  • timijan smanjuje izraženost simptoma dišnih puteva
  • čili sadrži kapsaicin koje može ubrzati metabolizam

Gratinirani makaroni

Ružmarin se najčešće kao začin upotrebljava na piletini, ribi, u juhama i umacima te se čak stavlja u bocu s maslinovim uljem kako bi maslinovo ulje poprimilo njegovu aromu kasnije prilikom kuhanja mediteranskih jela.

Marinirani šampinjoni

Bosiljak i origano su s druge strane tipični začini talijanske kuhinje te se najčešće upotrebljavaju u raznim umacima za tjestenine, kao začini za salate ili bilo koje jelo koje sadrži rajčicu, bilo kuhanu, pečenu ili sirovu.

Smotuljci s okusom MediteranaĐumbir je najbolje koristiti kao začin povrću pripremljenom u woku s tjesteninom ili kao čaj u svrhu uklanjanja mučnine i gastrointestinalnih simptoma.

Balchao piletinaTimijan je izvrstan začin kod dišnih problema, a i dobar je izvor željeza. Najčešće se u kulinarstvu koristi u umacima za tjestenine te u jelima s grahoricama ili juhama.

Povrtna juha sa mesnim okruglicama i tortelinima (sa sirom)!

Kopar je najbolje koristiti kao začin lososu ili zimskim varivima, raznom povrću (posebice krastavcu) ili kao dodatak jogurtu.

Riblji gratin

Od slatkih začina, muškatni oraščić se češće koristi u jesenskim i zimskim mjesecima, ne samo kao začin u desertima već i za slatko povrće ili kuhano voće te u zimska pića kao i klinčić dok je rasprostranjena upotreba cimeta u kulinarstvu odavno poznata.

Carski presnac

U svakom slučaju, koji god začin odaberete uz koje god jelo, pripazite na umjerenost prilikom začinjavanja budući da su intenzivne arome i okusa. Sve češćom i većom upotrebom začina u jelima, smanjuje se potreba za dodatkom kuhinjske soli što ionako želimo smanjiti na preporučene dnevne količine pa su monozačini izvrstna alternativa.

Rooibos masala chai:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.