Moj profil

Zeleni sokovi

Zeleni sokovi dat će vašem tijelu potrebnu energiju, probuditi vaš probavni sustav i utjecati na postizanje kiselo-bazne ravnoteže organizma.

Ubrzan, sjedilački način života, premalo kretanja, stres, loša, neuravnotežena prehrana dovode nas u začarani krug iz kojeg je često vrlo teško izaći. Umorni smo, loše se osjećamo, loše izgledamo, pretili smo, nedostaje nam energije i većinom se samo žalimo, a ništa ne poduzimamo ili pokušavamo, pa sve za par dana, kako se kaže, "padne u vodu" i opet smo na početku.

Trebamo krenuti korak po korak, polako, planirano, s puno volje, želje i entuzijazma, naravno upornosti i rezultati sigurno neće izostati. Korak po korak i napredovat ćemo svaki dan, a naše tijelo i psiha bit će nam beskrajno zahvalni. Bitno je ući u novi "đir".

U čemu leži tajna?

Tajna leži u uravnoteženoj, pravilnoj prehrani, koja je organskog porijekla, a pripremljene namirnice se jedu i piju, no pripremaju isključivo sirove. Riječ je o sirovojelstvu. Netko će odmah reći, opet je riječ o pomodarstvu. Ne, nije. Čovjek ne smije biti isključiv, ali kada osjeti koristi ovakvog načina prehrane odlučit će se barem na 50% dnevnog unosa sirovih namirnica. Kako krenuti, kako započeti? Početak, odluka uvijek su najteži, ali koristi koje ćete osjetiti, vidjeti i doživjeti, odvest će vas puno dalje.
Dan počinje jutrom, jutro doručkom, a sirovojelsko jutro zelenim sokovima.

Kakav je to zeleni sok?

To je sok pripremljen od zelenog lisnatog povrća kao što su blitva, raštika, kelj, špinat, tušt, potočarka, rikola, zelena salata, lišće peršina, celera, bosiljka i sl. Zeleno lisnato povrće prepuno je vitamina, minerala, enzima koji se djelomično ili potpuno gube termičkom obradom, odnosno kuhanjem, ali ukoliko se pripreme na ovaj novi način, odnosno miksanjem u blenderu, ostaju u potpunosti sačuvani, a ujedno i najbolje iskorišteni.

Svi znamo da sirovo lisnato povrće izmiksano samo neće biti finog, zavodljivog okusa i neće na pravi način pobuditi naše jezične pupoljke da traže još, pa ćemo dodati malo voća, i to najbolje onog sezonskog iz našeg kraja, ubacit ćemo nezaobilazan organski limun zajedno s korom, komadić očišćenog sirovog korijena đumbira koji će lagano zagrijati naše tijelo, pa ga je bolje dodavati u zimskom periodu godine, dok ljeti tijelo moramo hladiti, pa ćemo izbaciti đumbir.

Tijekom cijele godine možemo dodavati bananu, koja će nam dati slatkast okus i kremast izgled. Naravno obavezno moramo dodati vodu i to prirodnu izvorsku vodu. Od prethodnih sastojaka pripremit ćete zeleni sok savršenog izgleda i okusa, koji će zvati na još, a vaša jetra će biti beskrajno zahvalna na regeneraciji.

Evo još nekoliko recepata, odnosno primjera kako napraviti sok za dobro jutro, a možete ga konzumirati i tijekom dana. Držite ga u staklenoj boci u hladnjaku.

Primjer recepta za zeleni sok:

  • šaka zelenog lisnatog povrća (špinat, blitva, potočarka, list peršina, celera, bosiljak, tušt, kelj, rukola i sl.), odaberite jednu vrstu, a možete pomiješati i nekoliko,
  • 1 manja ili ½ velike banane,
  • ½ organskog limuna s korom,
  • 1 manja jabuka,
  • 300 ml prirodne izvorske vode.


Sve sastojke stavite u blender i miksajte 1-2 minute na najjačoj brzini. Poslužite odmah u visokim staklenim čašama.

Savjet: ukoliko vam je sok pregust, dodajte po potrebi još vode i promiješajte. Ljeti možete dodati i nekoliko kockica leda.

Uživajte, igrajte se kombinacijama, okusima i bojama, budite zdravi, zgodni i lijepi.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.