Moj profil
Znate li trajnost pojedinih namirnica?
Znate li trajnost pojedinih namirnica?

Znate li trajnost pojedinih namirnica?

17.5.2009.smihelac

Vjerujemo kako posebno sada imate dobru zalihu namirnica. Provjeravajte rokove upotrebe, čuvajte namirnice prema uputstvu proizvođača i ne stvarajte zalihe veće od stvarnih potreba.

Možete li zamisliti život bez hladnjaka i zamrzivača, konzerviranja, vakuumiranja namirnica, pasteriziranja i svih onih sredstava i postupaka koji namirnicama produžavaju trajnost i čine ih neškodljivima po zdravlje? I znate li koliko namirnice možete čuvati u hladnjacima i na kuhinjskim policama? Jeste li se kada otrovali hranom?

Dok čovjek još nije izumio hladnjak i dok on nije postao svepopularan, svedostupan i neizostavan dio kuhinje, valjalo je namirnicama produžiti trajanje od štetnih utjecaja iz okoline - temperature, bakterija, svjetlosti, vlage, plijesni... Naši preci su bili jako dosjetljivi pa su tako došli i do rješenja - namirnice su čuvali pod zemljom.

Trajnost namirnica i čuvanje

Na trajnost namirnica ponajprije utječe temperatura okoline. Čuvanje namirnice na konstantnoj temperaturi svojstvenoj toj namirnici je najbolje što joj možete pružiti. I sebi naravno, uz razumljivu kvalitetu. Imajte na umu da su namirnice živa tvar i da nema formule s kojom bi trajale vječno. Na namirnicama iz kućne zalihe uvijek "čitajte" rokove.

Meso - svježe meso i ribe se u najboljem slučaju pripremaju odmah, a u onom drugom u hladnjaku mogu stajati do 2 dana i ni dan više.

Sirevi - mekane sireve npr. Brie, Camembert i Gorgonzolu u hladnjaku čuvajte 5-7 dana, a vakuumirate li ih prethodno, možete očekivati da će trajati 13-15 dana. Tvrdi sir npr. parmezan je malo izdržljiviji pa će u hladnjaku ostati svjež i do 15 dana, a vakuumiran i do 2 mjeseca.

Slastice koje bi u hladnjaku izdržale 5 dana, vakuumirane će dogurati i do 2 tjedna.

Svježe začinsko bilje će u besprijekornom stanju u hladnjaku ostati 2-3 dana, a vakuumirate li ga prethodno, i tjedan do dva. Nemojte ga zamrzavati jer će zbog visokog sastava eteričnih ulja, osjetljivih na ekstremne temperature, izgubiti na okusu.

Svježe voće u hladnjaku možete čuvati 3-7 dana, dok će im vakuum produžiti vijek na 8-20 dana.

S kečapom u hladnjaku možete biti mirni 8-12 mjeseci. Soja umak je za razliku od općeg mišljenja vrlo delikatna namirnica koja u hladnjaku može stajati do 3 mjeseca, a iza toga je bacite. Ni kečap ni umak od soje nismo probali pohraniti u vakuumu, stoga vam te informacije ne prilažemo.

Riža i tjestenina će na kuhinjskim policama biti sigurni 6 mjeseci, vakuumirani čak godinu dana.

Kava i čaj u rinfuzi se smatraju pitkima 30 dana, a vakuumirani i do 365 dana. Ekstra savjet, za punu aromu ih konzumirajte čim svježije.

Konzervirane namirnice

 Pohranjene na hladno i suho mjesto trajat će i do godinu dana.

Napomena

S hranom se nije za igrati. Gore navedeni rokovi trajanja su okvirni, jer ovise i od početnog stanja namirnice, načina pripreme i naravno stanja hladnjaka, odnosno uvjeta u smočnici i na policama. Zato podatke ne uzimajte kao apsolutne, već uvijek konzultirajte svoj njuh, proučite boju, teksturu i oblik namirnice.

Podaci o trajnosti namirnica preuzeti iz Tabele usporedbe pohranjivanja namirnica.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.