Moj profil

Nar

Engleski naziv: pomegranateLatinski naziv: Punica granatumRegionalni naziv: mogranj, granat, dalmatinski šipak

Nar se spominje u mnogim kulturama i religijama te se spominje i u Starom zavjetu kao drvo koje je cvalo u vrtu Adama i Eve. Svoje mjesto nalazi u brojnim mitovima i umjetničkim djelima, od Rafaela do Cézannea, od Homera do Shakespearea.

Želiš kuhati jela sa ovim sastojkom? Nema problema, pogledaj najpopularnije recepte.

Opis i podrijetlo

Nar je simbol plodnosti, ljubavi, ponovnog rađanja, neprekidnog obnavljanja ciklusa život-smrt-život, zdravlja i obilja, voće bogate povijesti, mitologije i simbolizma.
Podrijetlom je iz Perzije i u prijevodu s latinskog znači jabuka puna koštica.
Raste u cijeloj Europi, naročito na Mediteranu i u Aziji gdje vlada umjerena klima.

Njegov plod spominje se u mnogim kulturama i religijama, pa i u Starom zavjetu kao drvo koje je cvalo u vrtu Adama i Eve. Svoje mjesto nalazi u brojnim mitovima i umjetničkim djelima, od Rafaela do Cézannea, od Homera do Shakespearea.

Tijekom povijesti koristio se za liječenje raznih bolesti. Kao protuupalno sredstvo, antihelmintik (protiv crijevnih glista), protiv kašlja, za liječenje dizenterije i kronične dijareje, za jačanje kapilara, kao pomoć u prevenciji ateroskleroze, astme, upale krajnika i bronhitisa.
Smatra se da je nar jedna od prvih kultiviranih voćki zajedno s maslinom, grožđem, smokvom i datuljom (4000 do 3000 g.pr.K.).

Sok nara možete koristiti u pripremi sorbeta, hladnih umaka te ukusnog i lijepog ružičastog želea.

Nar je grm ili drvo koje uspijeva u krajevima s toplijom klimom. Polulistopadna biljka, tj. za blažih zima će zadržati dio svojih listova, dok će za oštrijih zima izgubiti sve listove. Biljka ima uspravne i razgranate grane, a stanište joj je osunčano s visokim temperaturama, tlo vodopropusno, jer biljka ne voli puno vlage. Cvjetovi su zvonoliki, a plod veličine jabuke je žućkasto-crvene boje.

Kora ploda je kožasta i ne jede se. Unutar ploda nalaze se jestive, slatke i sočne sjemenke koje imaju po jednu ovalnu košticu. Plod ima oko šestotinjak jarko crvenih sočnih sjemenki. Sazrijeva početkom jeseni, a dostupan je od rujna do siječnja.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g svježeg nara iznosi 83 kcal/346 kJ. Od toga sadrži 18,7% ugljikohidrata, 1,7% proteina i 1,2% masti. 

Nar ne sadrži značajnije količine minerala, ali su raznovrsni, ima kalcija (10 mg što čini 1,25% RDA), magnezija (12 mg što čini 3,2% RDA), fosfora (36 mg što čini 5% RDA), cinka (0,35 mg što čini 3,5% RDA), bakra (0,16 mg što čini 16% RDA) i mangana (0,12 mg što čini 6% RDA). 

Od vitamina nar sadrži vitamin C (10,2 mg što čini 12,5% RDA), tiamin (0,07 mg što čini 6% RDA), riboflavin (0,05 mg što čini 4% RDA), niacin (0,3 mg što čini 2% RDA), pantotensku kiselinu (0,4 mg što čini 6% RDA), vitamin B6 (0,07mg što čini 5% RDA) i vitamin K (16,4 mcg što čini 22% RDA). 

Nar na 100g sadrži značajnu količinu vlakana od 4 g koji se nalaze u sjemenkama ploda.

Nar je prozvan "super voćem" koji pokazuje snažno antioksidativno djelovanje.

Ljekovitost

Nar je odnedavna u žarištu velike medijske pozornosti zahvaljujući značajnom sadržaju fitokemikalija (tanini, katehini, antocijanidini i dr.) koje pokazuju snažno antioksidativno djelovanje. Iz tog razloga je čak prozvan "super voćem".

Iako su ispitivanja o ljekovitim svojstvima nara tek na početku i oprezno se iznose konkretni zaključci, dosadašnji rezultati vrlo su obećavajući. Znanstvenici provode kliničke studije kojima žele pokazati kako ljekoviti sastojci nara djeluju na vrlo ozbiljne bolesti kardiovaskularnog sustava, leukemiju i razne oblike raka.

Jedna studija objavljena 2000. g. u American Journal of Clinical Nutrition pokazuje da se konzumiranjem nara znatno pojačava udio antioksidanata u tijelu što je rezultiralo smanjenjem oksidacije LDL kolesterola u krvi.

Istraživanja su išla i u smjeru ispitivanja utjecaja nara na snižavanje krvnog tlaka. Rezultati su pokazali da se nakon konzumacije 50 ml soka kroz godinu dana snizio sistolički, ali nije bilo utjecaja na dijastolički tlak.
Osim toga potencijalno doprinosi smanjenju nakupljanja masti u arterijama koja dovodi do otvrdnjavanja krvnih žila.
Nadalje, preliminarni rezultati pokazali su da može u određenom postotku inhibirati djelovanje virusa. Ekstrakt nara pokazao je i učinkovitu zaštitu zuba i desni.

Kupovanje i čuvanje

Ukoliko osjećate da je nar pri kupnji težak za svoju veličinu, tada je vjerojatno da je pun soka. Odaberite plod koji je sjajne kore, a izbjegavajte one čija kora izgleda tvrda i suha. Moguće ih je držati u hladnjaku i do dva mjeseca, a očišćene sjemenke potrošiti u tjedan dana.

Priprema jela s narom

Unutar nara nalazi se mnoštvo kremasto-bijelih jestivih sjemenki, gdje je svaka sjemenka okružena jarkoružičastim ili crvenim mesom, a sve sjemenke zajedno drže djelići gorke, nejestive, žute membrane, koja se proteže od središta do unutrašnjeg djela kore. Sjemenke su ono po čemu je i samo voće dobilo ime, a znači "zrnata jabuka". Ovo voće nije naročito popularno jer iziskuje priličan trud prilikom čišćenja ukusnih sjemenki s obzirom da se svako zrno mora pojedinačno vaditi. No valja paziti, s obzirom da je mrlje od soka nara nemoguće oprati.

Kako biste došli do ukusnih i hranjivih sjemenki, odrežite kraj nara na kojem je kruna. Zarežite koru ploda s vanjske strane po četvrtinama i tada razlomite plod pa otvorite i pokupite sjeme rukom ili pincetom. Puno lakše čišćenje je ukoliko narezani nar potopite u zdjelu hladne vode i pustite da se namače oko 5 minuta pa potom pod vodom razlomite plod i razdvojite sjemenke od kore i membrana. Tako ćete spriječiti dodatno prskanje sjemenki.

Plod nara ima oko šestotinjak jarkocrvenih sočnih sjemenki po kojima je voće dobilo ime "zrnata jabuka".

Od nara možete istisnuti sok i odbaciti sjemenke. Sok mora biti izvađen nježno, električni ili mehanički sokovnik će vam slomiti sjemena pa će sok biti gorki. Sok je ukusan, a u nekim osvježavajućim pićima se osim okusa koristi i kao bojilo pa je tu u prvom redu nar u limunadi ili se može koristiti sirup za boju i okus alkoholnih pića i koktela. Komercijalno proizveden  sirup od nara zove se Grenadine.
Sok nara možete koristiti u pripremi sorbeta, hladnih umaka te ukusnog i lijepog ružičastog želea. Na Bliskom istoku tradicionalno se koristi za mariniranje fazana, a u jelima turske kuhinje se često susreću sjemenke nara, bilo da su sastavni dio jela, sirup u  preljevu ili su samo posipana jela sjemenkama nara prilikom garniranja kao što je slastica gullac. Sok od nara je nekad bio široko korišten u mnogim iranskim jelima, a još uvijek ga možete naći u tradicionalnim receptima kao što su fesenjan - gusti umak načinjen od soka nara i mljevenih oraha, a obično se koristi preliven preko patke ili neke druge peradi i riže te u pepeo-e anar – juhi od nara.

U Grčkoj se nar koristi u mnogim jelima poput kollivozoumija - kremaste juhe od kuhane pšenice, potom salata s pšenicom i narom, a tu su i tradicionalni ražnjići od janjetine s glazurom od nara. U Azerbajdžanu se umak od soka nara – narsharab obično poslužuje uz ribu ili tika kabab.

Najbolje je nar konzumirati sirovi bilo da je sastavni dio neke voćne ili povrtne salate pa tako lijepo pristaje i okusom i bojom raznim carpaccima, bilo da su voćni, povrtni, riblji ili mesni. Plodovi mora uvijek će biti ukusniji i zanimljiviji uz dodatak svježih sjemenki nara, a tako je i s raznim kolačima i kremama. U jogurt možete pomiješati sjemenke nara pa ćete si učiniti prvi dnevni obrok još zanimljivijim i ukusnijim.

Recepti