Moj profil

Torta od maka

74

Jednostavna,lagana,fina, za makoljupce sa dodatkom pekmeza od šljiva...

Jednostavna,lagana,fina, za makoljupce sa dodatkom pekmeza od šljiva...

Sastojci

Kore:
150g maslaca
1 vanil šećer
1 kašikica praška za pecivo
Krema1:
1 vanil puding
500ml mleka
1 kesica želatine
Krema2:

Priprema

1.

Za kore izmiksati maslac sobne temperature sa šećerom u prahu, vanil šećerom, soli i limunovom koricom. Miksati dok se ne dobije jednolična smesa. Nakon toga dodavati jedno po jedno žumance.

Brašno, mak, prašak za pecivo sjediniti i dodavati u smesu od maslaca, šećera i žumanaca. Na kraju ručno umešati sneg od belanaca.

Ovu masu treba podeliti na pet delova. Izrezati pet krugova, po kalupu, od masnog papira namazati jednaku količinu na svaki i jedan po jedan(ili dva ako vam stane) peći na 180 stepeni oko 15ak minuta. Pečene kore ostaviti da se ohlade i skinuti papir za pečenje. 

2.

Za kremu skuvati puding u pola litre mleka sa 100g šećera, ostaviti da se ohladi. Želatinu namočiti prema uputstvu sa kesice. Hladan puding umiksati sa sirom i dodati otopljenu želatinu. 

3.

Staviti prvu koru na tacnu za torte, namazati pola kreme od sira, poklopiti drugom korom, na tu koru namazati pekmez od šljiva pa poklopiti trećom korom, zatim sipati drugu polovinu kreme od sira (s tim da se ostave dve tri kašike kreme za premazivanje gornje kore). Kremu od sira poklopiti četvrtom korom pa ponovo namazati pekmezom od šljiva i poklopiti petom korom, nju premazati tankim slojem kreme od sira.

Ukrasiti po želji.

Ostaviti preko noći u frižider i idući dan uživati!!!

  • Mak(7)
  • Torta od maka(1)
  • Torti-mak(1)
  • Torte(1)
  • Torta(1)

9

Okrugli kalup prečnika 26cm.

Koju veličinu tepsije ste koristili za pečenje kora? Hvala unapred!

Drago mi je!