Moj profil

Keksi s narančom

30 minuta
141

Moj sin često zna ujutro reći: "Ma nema ništa ljepše nego kad me ujutro probudi miris maminih kolačića! Jeli to ovaj put nešto s narančom!"

Moj sin često zna ujutro reći: "Ma nema ništa ljepše nego kad me ujutro probudi miris maminih kolačića! Jeli to ovaj put nešto s narančom!"

Sastojci

za
250g maslaca
1 žličica vanili šećera
50 ml soka od naranče
korica od dvije naranče
reducirani sok od naranče

Priprema

1.

Izribajte koricu od dvije naranče i ostavite sa strane. Sok od dvije naranče ocijedite. Odvojite pola decilitra, a ostatak stavite na laganu vatru da vam se reducira na pola. Dok vam se sok lagano reducira krenite s pripremom kolačića.

2.

Maslac sobne temperature pjenasto izmiksati sa šećerom i vanili šećerom. Miksajte ga dok vam skoro ne pobijeli i postane pahuljast. Dodajte sok od naranče, onih pola decilitra i jedno jaje. Opet malo izmiksajte. Brašno izmješajte s praškom za pecivo, koricom naranče, prstohvatom soli. Dodavajte polagano brašno i zamjesite tijesto. Tijesto će vam se učiniti pomalo ljepljivo, ali ne brinite tako i treba biti. Kad ste ga zamjesili malo ga oblikujte i ostavite na sobnoj temperaturi da se odmara nekih sat vremena. Dok ste mijesili tijesto sok od naranče vam se reducirao. Ostavite ga nek se hladi.

3.

Od tijesta oblikujte male kuglice veličćine trešnji. Slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Keksiće pecite na 175°C nekih 15 minuta, dok ne vidite da vam lagano počinju hvatat boju na dnu. Nemojte ih prepeći, trebaju ostati svijetli.

4.

E sad uzmite onaj reducirani sok od naranče i svaki još vrući keksić pokapajte s nekoliko kapi soka. Ostavite ih da se ohlade, pa ih pospite šećerom u prahu ili ih uvaljajte u šećer u prahu ako želite da vam duže ostanu svježi. Naime, šećer u prahu ako ih dobro uvaljate će sačuvati svježinu keksića i daleko duže mogu trajati. Inače ovi keksići su izuzetno mekani i doslovno se tope u ustima.

  • Keksi(4)
  • Keksići(2)
  • Keks(1)
  • KOLAČI- SITNI(1)
  • K-keksici(1)
  • Cool-keksi(1)
  • Narancini-keksi-osvjezavajuci(1)
  • Keksi-s-narancom(1)
  • Naranča(1)

18

Divni keksići draga moja, ukusni i mirisni. Evo ih u mojem božićnom asortimanu i u tvojoj galeriji. Sretan ti Božić želim.

Krasni keksici😋tako mi je drago vidjeti tvoje recepte! Hvala da si ih natrag vratila!

Draga Veteran,

Sinoć sam radila ove predivne keksiće i morat ću ponovo...Super su...Dodala sam u njih još čokoladne kapljice i držala se tvog recepta. Rezultat : super mekani, mirisni keksići koji su mi bolji od Krašuljaka (kupovnih). Od sada kod   mene su broj 1 i svima ih toplo preporučam. Stavila sam i slikicu...Lijep pozdrav 👋👍

Ovako je ispalo drugima