Moj profil

Bečka štrudla s jabukama

148

Ima par recepata za ovu strudlu, no svi se pomalo razlikuju zato mecem ovaj nacin kako ju ja radim. Jako dobra strudla, socna, mirisna i puna jabuka. Mozda se odvazite razvuci i kore jer se s ovim tijestom razvlace kao od sale.

Ima par recepata za ovu strudlu, no svi se pomalo razlikuju zato mecem ovaj nacin kako ju ja radim. Jako dobra strudla, socna, mirisna i puna jabuka. Mozda se odvazite razvuci i kore jer se s ovim tijestom razvlace kao od sale.

Sastojci

Za jufke
250 grama brasna
1 malo jaje ( ca 60 grama )
1/2 zlicice soli
3 zlice ulja
Nadjev
1 kg ociscenih jabuka
ca 70 grama grozdjica ( opcionalno )
2-3 zlice ruma
1/2 limuna / sok
100 grama krusnih mrvica
50 grama maslaca
120 grama secera ili po zelji
1vrecica bourbon vanilije ili izgrecana sjemenke vanilje
1 zlicica cimeta ili po zelji
maslac za premazivanje jufki

Priprema

Jufke
1.

Sastojke za tijesto pomijesajte u jednoj posudi, sjedinite s kuhacom i prebacite na radnu plocu. Mijesite dok ne dobijete glatko, gipko, elasticno, cvrsto tijesto koje se ne lijepi za radnu plocu. To moze potrajati i deset minuta, zavisi kojim intenzitetom mjesite. Namazite ga uljem, pokrijete prozirnom folijom i ostavite da se odmara ca 40 minuta.

Nadjev
1.

Prvo ma maslacu uz stalno mjesanje ispecite krusne mrvice da dobiju smedju boju. Pazite da vam ne zagore, brzo se desi.

2.

Pomijesajte secer i cimet, odlozite na stranu.

Ogulite jabuke, izaberite neku kiselkastu sortu. Neka vam oguljene vazu ca 1 kg. 

Zavisi od velicine jabuke izrezite ih na cetvrtine ili sestine i narezite na kriske debljine ca 2 mm. Stavite limuna i odlozite na stranu.

Slaganje strudle
1.

Pobrasnite radnu plocu, dobro sa svih starna utrljajte u brasno tijesto. Razvaljate ga malo oklagijom. Pripremite stoljnjak na koji cete razvuci jufke. Tijesto sada uzmite u ruke, razvlacite koliko mozete pomocu zatvorenih saka. Stavite na stoljnjak i razvucite jufke sto je moguce tanje.

2.

Pripremljenim jufkama odrezite debele krajeve.

3.

Pomijesajte ohladjene mrvice , jabuke, secer, vaniliju, cimet, grozdjice ( po zelji, ja radim bez ) i rum ( vi po zelji, ja o obavezno stavim ). 

Rasirite nadjev na pola jufke. Drugu polovinu koja nema nadjev namazite otopljenim maslacem ili uljem. Krajeve zavrnite malo preko nadjeva. 

Mozete, ako zelite prvo mrvice nanijeti na jufku pa tek onda jabuke pomijesane sa secerom i zacinima. isto je dobro, mada ja sve pomijesam jer se to tako i tako poslije savijanjem u strudlu  pomijesa.

4.

Zamotajte strudlu pomocu stoljnjaka. Stavite ju dijagonalno u lim od pecnice oblozen papirom za pecenje ili dobro podmazan maslacem. Ako vam je preduga, savijte ju u vidu potkove.

5.

Ispecite strudlu na 200 stupnjeva do zlatno zute boje. Vrucu namazite vrucim maslacem. Po zelji posipajte secerom u prahu i servirajte po zelji sa umakom od vanilije. Skuhajte domaci umak ili skuhajte puding od vanilije nesto rjedje ( sa 6 dl mlijeka )

  • Jabuke(7)
  • Štrudla(5)
  • Savijače(2)
  • Becka(1)
  • Grozdjice(1)
  • Austrian-food(1)
  • Traditional-food(1)
  • Nadjev(1)
  • Strudel(1)

18

Spremala sam je sinoc ali je nestala brzinom svetlosti,nisam stigla da je uslikam. U tosto nisam stavila jaje i u fil suvo grozdje, vec sam dodala malo mlevenih oraha i jabuke sam rendala. Mozda bih iduci put stavila fil na celu pitu a ne samo na pola... Odlicna!

Pita Vam je preeeeeodlična! Ovakvu slatku bajku još nisam probala a ni radila. Toliko je sočna, kore su se predobro razvukle, bez pucanja. Samo sam ja naribala jabuke. Uglavnom prezadovoljna sam!

Draga Katice strudla je upravo u pecnici....recept kao i svi tvoji besprekorno tacan.....skuvacu jos i vanil krem kako bi bio malo svecaniji i postavljam uskoro slike... p.s. mirise celo dvoriste...

Ovako je ispalo drugima