Moj profil

Tirit pita

119

Tirit je pita koja iziskuje malo dužu pripremu ,ali rezultat koji se dobije vrijedi svakog truda .Naučila sam ga praviti od svoje stare majke koja ga je obavezno iznosila pred drage goste ,pravila za vrijeme Ramazana .Obično se kore peku na šporetu na drva i uzme se jedan dan za taj posao.Tada se najedemo tih finih mirišljavih kora pa još sa malo pekmeza od jabuka ih....ni palačinke im nisu bile ravne.Tako pripremljene umotaju se u platnene bošče i čekaju da se upotrijebe.Kokoš za nadjev je obavezno bila domaća i to ona što je dobro debela.

Tirit je pita koja iziskuje malo dužu pripremu ,ali rezultat koji se dobije vrijedi svakog truda .Naučila sam ga praviti od svoje stare majke koja ga je obavezno iznosila pred drage goste ,pravila za vrijeme Ramazana .Obično se kore peku na šporetu na drva i uzme se jedan dan za taj posao.Tada se najedemo tih finih mirišljavih kora pa još sa malo pekmeza od jabuka ih....ni palačinke im nisu bile ravne.Tako pripremljene umotaju se u platnene bošče i čekaju da se upotrijebe.Kokoš za nadjev je obavezno bila domaća i to ona što je dobro debela.

Sastojci

za jufke
1o g (dvije male kašikice) soli
650-700ml vode
za nadjev
1 kom pile 1300-1500g
1+2 glavice crvenog luka
1 mala kašikica vegete
so ,biber
još
2-3 dobre kašike maslaca
mješavina pročišćenog maslaca i masla u količini po želji ,a i ne mora ,nego to zamijeniti sa uljem

Priprema

1.

Kao prvi korak u pripremi ove pite ćemo zamijesiti tijesto za jufke.U brašno dodati so i polako malo ,malo mlakastu vodu .Vodu sipati u brašno postepeno jer količina varira od brašna do brašna .Treba se dobiti tijesto ni pretvrdo ,a opet ni premekano.Uglavnom je to ova količina i vode i brašna koju sam napisala.Ostaviti tako pripremljeno da stoji 5-10 minuta pa onda ga dobro u vangli izraditi rukom da se dobije elastična kugla .Prekriti kuhinjskom krpom i tanjirom i neka stoji najmanje pola ,a ne više od sat vremena.

2.

Sada ide priprema nadjeva,pile oprati i isjeći na komade ,glavicu crvenog luka oguliti i dodati piletu ,psoliti ,bibera i vegete po želji staviti.

NAsuti vodu da prekrijemo meso i to sve kuhamo u otkrivenom loncu dok pile ne bude gotovo.Povremeno dodajemo vode ,jer će nam u daljnoj pripremi trebati što više ovog pilećeg temeljca.

3.

Dok se meso kuha tijesto je već spremno za rad.Pobrašniti radnu površinu pa ga podijeliti na tri kugle i fino ih rukama izraditi .

4.

Svaku kuglu razvaljati na veličinu tanjira i malo ih pouljenim dlanovima namazati .Neka stoje tako 10 minuta.

5.

Uzimamo prvu jufku i na stol na kojem ćemo razvačiti i na koji smo prostrli stoljnak ,spustimo je pa malo tu jufku pobrašnimo i oklagijom polako počnemo da je razvijamo i razvlačimo tijesto.

6.

U ovom procesu se pomažemo i rukama i kako god znamo ,važno je da se jufka razvuče .Ne smije biti pretanka kao za burek ili neku drugu savijaču ali ne treba da ostane ni predebela.

7.

Ako pratite sva ova uputstva i proceduru oko izrade i odmaranja tijesta razvlačenje jufke bi trebalo da ide bez problema.

8.

Kada je jufka došla do kraja stola ,oštrim nožem isjeći na kocke ili trokutove ,najbolje da ima i jednih i drugih zbog slaganja same pite.

9.

Sada ide pečenje ,u pizza grilu je to jako brzo ,a ako imate šporet na drva još bolje.Znači komad jufke se baci na vrelu površinu ,par sekundi sa jedne strane ,prevrnuti je špatulom i par sekundi sa druge i gotovo.Za ovo vam može poslužiti i tava sa neprijanjajućim dnom.

10.

Pečene jufke slagati na pek papir jednu na drugu.

Postupak ponoviti i sa preostalim jufkama.

11.

U međuvremenu je pile skuhano i izvadimo ga iz temeljca ,malo ga prohladiti i rukama iskoštiti.Dvije glavice luka isjeći na kockice i na maslacu propržiti da blago promijeni boju i dodati ga u iskošteno i usitnjeno meso.Malo posoliti i još ako želite dodati bibera po želji.

12.

Sada ide slaganje pite ,maslac i maslo istopiti u šerpici i neka je na dohvat ruke ,u jednu manju tepsiju nasuti temeljca i u njega staviti kašiku putera .Tepsija je velika kolika može u rernu ,mislim da je 32 br.Uzimamo jednu jufku i potopimo je u temeljac i sa jedne i sa druge strane pa je stavimo u tepsiju,  tako ih uzimamo  da prekrijemo dno u dva sloja zatim posipamo nadjevom i rastopljenim maslom .Postupak ponavljamo, ali sada jufke idu u jednom sloju,dok imamo nadjeva .Važno je da se kore dobro natope svaki puta.

13.

Pitu završimo korama i polijemo je maslom .Rernu ugrijati na 250 stepeni i u tako vruću ubacimo tepsiju sa pitom i neka se na toj temp peče 10 mminuta pa je smanjimo na 220 deset minuta i na 200 još deset.Opet vi znate svoju rernu pa tako i radite ,bitno je da svaka pita ide u dobro vrelu rernu da "bukne " i onda postepeno smanjujete temp.

14.

U onu šerpicu u kojoj smo topili maslac i maslo dodamo temaljac negdje oko 700-800 ml ,ako ga nema dovoljno može se namiriti i vodom pa sa pola te tečnosti zalijemo pečenu pitu i vratimo je u rernu na par minuta ,izvadimo je pa zalijemo sa još temeljca u zavisnosti kako je "popila " prvi dio odredimo količinu.Opet je vratimo u rernu na koju minutu.Pitu izvadimo i pokrijemo nekom drugom tepsijom.

15.

Ostatak pečene jufke možete smotati zajedno sa pek papirom i zavezati u plastičnu vrećicu i ostaviti u zamrzivač do slijedeće pite .

16.

Napomena

Pečene kore se mogu filovati nadjevom od sira ili mljevenog mesa ,kada napravim nešto od toga dopuniću recept.

Posluživanje

Posližiti vruće sa jogurtom ili sezonskom salatom.

  • Pite-slane(3)
  • Pite(2)
  • Piti(1)
  • Pita-tirit(1)
  • Pita-s-piletinom(1)
  • Pita-slana-tirit(1)
  • Tursko-tirit-pita(1)
  • Tirit-pita(1)

58

Recept je vrh !! Hvala vam puno i svaka čast !! ❣❣❣

Prekrasna pita. Ja ju pravim s mlincima i svi koji su je probali ovdje u Zagrebu su oduševljeni. Recept sam dobila od susjede iz moje rodne Bosne i često ju pravim. Kad je gotova i servirana u tanjuru dodajem po žlicu ili dvije milerama pomiješanog s jogurtom u koji sam nasjeckala češnjak. 🙂

Hvala, biće mi drago ako napraviš ovu pitu....👋