Moj profil

Vocna torta

18

Da li ste i vi bili u dilemi koji kolac ili tortu napraviti za Uskrsnje praznike ? Ja jesam ! Hoce li to biti cokoladna , ili mozda sa orasima ili lesnicima i tako ......na kraju je izbor pao na vocnu tortu . Fina , lagana , kremasta , sa obiljem raznolikog voca vec prema ukusu . Kod mene je izbor pao na jagodicasto voce jer znam da ga moji klinci obozavaju . Onda da pocnem.....

Da li ste i vi bili u dilemi koji kolac ili tortu napraviti za Uskrsnje praznike ? Ja jesam ! Hoce li to biti cokoladna , ili mozda sa orasima ili lesnicima i tako ......na kraju je izbor pao na vocnu tortu . Fina , lagana , kremasta , sa obiljem raznolikog voca vec prema ukusu . Kod mene je izbor pao na jagodicasto voce jer znam da ga moji klinci obozavaju . Onda da pocnem.....

Sastojci

Osnova torte
500 g brasna
1 kasicica praska za pecivo
300 g hladnog putera
2 cela jajeta
Fil
500 ml mleka
100 g kristal secera
50 g brasna
100 g putera sobne temperature
Piskota
5 kom jaja
200 g kristal secera
30 g gustina
185 g brasna
Sirup
50 ml vode
80 g kristal secera
rum - ne mora

Priprema

1.

Prvo napraviti testo za donju koru - osnova torte , posto ono mora da se hladi u frizideru . U vecu posudu prosejati brasno sa praskom sa pecivo , dodati hladan puter isecen na sitne parcade i zajedno izraditi - natreti puter i brasno . U izradjeno brasno dodati secer u prahu , malo soli , cela jaja i zumance . Zamesiti glatko testo , podeliti ga na dva dela , jedan deo je malo veci od drugog i on se koristi kao osnova za tortu .Drugi deo moze da se iskoristi za neku drugu vrstu kolaca . Uviti svaki deo u foliu i staviti na hladjenje oko sat vremena .

2.

Zatim se pravi fil .U dubljoj ciniji izmesati zumanca,secer , vanila secer , dodati brasno i toliko mleka da se dobije smesa kao za palacinke . Ostatak mleka zakuvati na vatri , provrelo mleko sipati preko jaja , izmesati , i vratiti na sporet da se kuva jedan do dva minuta dok se ne zgusne uz stalno mesanje . Skinuti  sa vatre kada se zgusne i ostaviti da se hladi uz povremeno mesanje da se ne uhvati korica po povrsini .

3.

Sledeci korak je priprema piskote od jaja . U dublju posudu  staviti jaja i secer i posudu staviti na paru . Zagrevati smesu uz stalno mesanje dok se secer ne otopi i smesa ne postane penasta ( oko pet minuta ) . Zatim umucena jaja prebaciti u posudu za miksiranje i nastaviti sa daljim miksiranjem dok se smesa ne ohladi ( moze da je samo malo mlaka ) . Prosejati zajedno gustin i brasno i polako dodavati u umucena jaja ( brasno moze i direktno da se seje preko umucenih jaja ) . Smesu sipati u modlu za tortu koja je premazana puterom i na cije dno je stavljen papir za pecenje .Modla je precnika 20 cm. Peci piskotu oko 25 min na 175C - 180C ( probati cackalicom da li je testo peceno ) . Piskotu potpuno ohladiti i reckavim , dugackim nozem preseci je na pola ( ako je potrebno povrsinu pecene piskote izravnati ) .

4.

Izvaditi iz frizidera ohladjeno testo ( testo izvaditi oko 15 min ranije iz frizidera pre nego sto ce se razvlaciti ) . Razviti testo na pobrasnjenoj radnoj povrsini debljine oko 5 mm a precnika 20 cm kao sto je i pecena piskota . Peci donju koru na papiru za pecenje oko 12 - 13 min , dok ivica kore blago ne porumeni . Pecenu koru ohladiti .

5.

Skuvati sirup . U manju serpicu sipati vodu i secer i kuvati sirup oko 2 - 3 min . Sirup ohladiti ( po zelji moze da se doda malo ruma ) .

6.

Pre filovanja torte u skuvani i ohladjeni fil , uz stalno miksiranje , dodati isecen puter sobne temperature . Miksirati dok se ne dobije fina , penasta smesa , oko 2 - 3 min .

7.

Filovanje torte : torta se slaze u modli u kojoj se pekla , ali bez donjeg dela . Obruc torte staviti na tacnu na kojo ce se torta sluziti . Prvo staviti donju koru - osnovu torte , sipati pola fila , po filu poredjati voce ( 6 - 7 bobica ) zatim staviti presecenu piskotu . Ovu piskotu preliti sa polovinom sirupa i premazati je ostatkom fila , poredjati par bobica po povrsini . Zatim staviti drgi deo piskote koju preliti sa ostatkom sirupa . Tortu prekriti foliom i ostaviti je par sati u frizideru ili najbolje preko noci . Kada se torta ohladila skinuti joj obruc, obilno je premazati umucenim slagom i ukrasiti je vocem vec prema ukusu .

  • Voćna torta(1)
  • Torte voćne(1)
  • Torte(1)
  • Vocne torte(1)
  • Voćni kolači(1)

10

Predivna torta...❤️

Hvala dunjusa na komentaru . Dosta secera i brasna u torti ali to u svakom slucaju ne umanjuje njen ukus . To ne govorim napamet vec tvrdim na osnovu iskustva . Na kraju krajeva sve je stvar ukusa . Saljem ti veliki pozdrav 👋

Mnogo mi je cudan recept. Preko 700gr brasna i preko pola kilograma secera, sve to ma malenoj torti precnika 20cm. Ne bih se usudila da je napravim. Mislim da je njena lepota u lepoti ukrasa od voca a sastav mi ni malo nije privlacan. Zaiata ste je divno i majstorski ukrasili.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)