Moj profil

Vladičin hleb

70 minuta
96

Nikad nisam čula za ovaj kolač, možda recept postoji ovde pod nekim drugim imenom, ali ja ga nisam tražila. Recept je iz Patinog Kuvara.

Ovu vrstu kolača moj muž obožava, on to ujutru pojede parče dva, dok kuva kafu, a posle podne mu je poslastica sama za sebe.

Nikad nisam čula za ovaj kolač, možda recept postoji ovde pod nekim drugim imenom, ali ja ga nisam tražila. Recept je iz Patinog Kuvara.

Ovu vrstu kolača moj muž obožava, on to ujutru pojede parče dva, dok kuva kafu, a posle podne mu je poslastica sama za sebe.

Sastojci

za
150 g putera, sobne temperature
100 g šećera
50 g suvog žutog grožđa
40 g pečenih i iseckanih badema
40 g suvih urmi / datulja

Priprema

1.

Jaja, kad izvadite iz frižidera, odvojite posebno belanca, posebno žumanca. ( jaja, dok su hladna lakše se odvajaja od jaja koja su sobne temperature )

Belanca umutiti sa prstohvatom soli i ostaviti sa strane.

Umutiti puter sa šećerom, ja sam stavila samo 100 g šećera jer suvo voće je već dovoljno slatko, samo po sebi.

Kad sam umutila smesu sa žumancima, dodala sam bademe, koje sam prethodno malo pekla u rerni, ohladila i isekla na krupnije komade i dodala suvo voće...dodala sam urme i suve kajsije...sve zajedno sa bademima i suvim voćem količina je bila 250 g i tu sam dodala 1 kašiku brašna od onih 190 g da mi se voće ne lepi jedno za drugo.

Umutila sam mikserom sve zajedno, samo da se sjedini.

2.

Postepeno sam dodavala brašno i belanca, iz tri puta, i spatulom sam, vrlo nežno, odozdole prema gore, sjedinila sa smesom od putera  i suvog voća.

Dobićete jednu gustu smesu.

3.

Kalup za srneća leđa, dobro podmazati ili isprskati sprejom za pečenje i kašikom sipati smesu u kalup.

Poravnjati.

4.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 165°C oko  45 do 50 minuta, proveriti sa čačkalicom da li je pečeno i ako je čačkalica suva, kolač je pečen.

 Ja sam moj kolač pekla na 185°C i bilo je previše, tako da mi je malo više rumen, ali mu ništa ne fali, važno je da nije izgoreo, mada sam kasnije smanjila temperaturu na 165°C.

5.

Ispečen kolač isipati na pobrašnjenu dasku i ostaviti da se ohladi.

Ja sam moj kolač prevrnula na žicu i ostavila da se ohladi na njoj.

Seći reckavim nožem za hleb i poslužiti uz kafu, čaj ili sok.

Kolač će dobiti na pravom ukusu tek posle nekoliko dana stajanja, što kod nas neće biti prilike, jer će kolač biti pojeden pre toga.

6.

Prijatno!!!!!

  • Kuglof(5)
  • Suho voce(2)
  • Probati(1)
  • Slatki hleb(1)
  • Slatki kruh(1)
  • Kruh-slatki(1)
  • Kolaci-sa-suhim-vocem(1)
  • B-slatki-kruhhh(1)
  • Kolači(1)

22

Odlican kolac !

Raduje me da ti se dopala moja prezentacija ovog krasnog kolaca. 🙂

Chefice, od srca ti hvala na svim ovim fantastičnim slikama u galeriji i nama se ovaj kolač jako dopao, čak sam ga i ja jela, i ako ne volim kolače....tanjirići su me oduševila a tek šoljica....slikice pravljene i prezentirane samo za mene.🤗

Ovako je ispalo drugima