Moj profil

Makedonski zelnik

128

Tradicionalna pita u Makedoniji koja se pravi skoro na isti nacin a ipak ukus je drugaciji jer zavisi i od toga cija ruka ju je pravila.Recept posvecujem mojim dragim cool prijateljicama Pomoravka, LuAnn i Gizela koji su me ohrabrili da ga objavim. Hvala vam drage moje, nadam se da ce vam se recept svideti.

Tradicionalna pita u Makedoniji koja se pravi skoro na isti nacin a ipak ukus je drugaciji jer zavisi i od toga cija ruka ju je pravila.Recept posvecujem mojim dragim cool prijateljicama Pomoravka, LuAnn i Gizela koji su me ohrabrili da ga objavim. Hvala vam drage moje, nadam se da ce vam se recept svideti.

Sastojci

1 casa -250ml
5 case brasno
2 case voda-topla
1/4 kasicice suvi kvasac
3 kasike ulja
1 kasika soli
prstohvat secera za kvasac
200-250 gr. puter za premazivanje kora
Fil od spanaca
500 gr. spanac
200 gr. sir ( feta, mladi sir-ricotta)
po zelji mladi luk

Priprema

1.

Kvasac rastvoriti sa malo vode-od kolicina vode sto je potrebna, dodati pola kasicice secera i nekoliko kasika brasna-uzeto od kolicine brasna potrebno za recept. Ostaviti da malo zapeni.

2.

U duboku vanglu staviti prosejano brasno, napraviti udublenje i dodati sol, ulje i rastvoren kvasac i dodavati po malo vode, mesajuci sa jednom rukom dok se ne uhvati celo brasno. Ponekad kolicina vode i brasna se menja- iskusne kuharice znaju da je razlog temperatura i vlaznost kuhinje, brasna...zato se voda dodaje polako i prema potrebi. Ponekad zatreba i malo vise vode a nekad ne treba sva voda, zato treba oprezno, dok se ne zamesi testo.

Kad se skupilo svo brasno, mesiti testo kao za hleb. Ako je lepljivo sipati po malo brasna na radnom stolu. Mesiti oko 10 minuta da se dobije mekano ali ne lepljivo testo.

Ostaviti testo da odmori nekih 10-15 minuta.

3.

Odmoreno testo, podeliti na 17 jednakih loptica. Za dolnju koru je potrebno 9 a za gornju 8 loptica.

Loptice za gornju koru se ostavljaju sa strane i pokriju plasticnom folijom.

4.

U manju posudicu se stavlja niseste (gustin). Svaka loptica se prvo zarola u gustinom pa se oklagijom razvuce u malu koricu, velicine malog tanjira. Svaka korica se ostavlja na strane dok se zavrsi sa ostalim lopticama. Na zadnje razvucenu koricu stavljamo puter. Ne mora biti mekan za mazanje jer se uzima prstima i onako pritisnu grudvice putera preko koricu. Preko korice se stavlja druga korica i ponavlja se mazanje puterom i tako dok se dodje do poslednje korice koja se ne maze. Zavije se plasticnom folijom i stavi u frizider da se hladi dok se radi na drugu koru. Postupak je isti.

Kore mozete napraviti i ostaviti u frizideru i dan ranije a moze se dobro spakovati i u zamrznivac pa kad vam pritrebaju kore,ostavite 10-tak minuta na sobne temeprature i mogu se razvlaciti, bas kao lisnato testo.

5.

Za fil sa spanacem;

Opran i secen spanac se dobro osusi i stavlja se u tavu na vatri samo da malo uvene. Dobro se ocedi od visak vode. Spanacu se dodaje sitno iseceni mladi luk, moze i sveze koprive, dodaje  se oko 2-3 kasike brasna,sir ( feta ili mladi sir-ricotta) i jedno jaje. Sve dobro promesti i ako je potrebno posoliti. 

6.

Fil od praziluka

Sitno isecen praziluk prziti na ulju dok omeksa. Kad se malo ohladi posle przenja, dodati sir (feta ili mladi sir) i jaje. Dobro se promesa i po potrebi posoliti.

7.

Izvaditi prvu koru - ta koja je bila sa vise loptica- iz frizidera. Oklagijom se razvlaci tanja kora,malo veca od pleha, krajevi treba da budu preko ivice pleha. Rasporediti fil podjednako preko kore.

Razvuci drugu koru iste velicine kao prvu i staviti preko fila ali da krajeve ne idu preko pleha nego samo preko fila-do unutrasnjih rubova pleha. Posto je kora veca pravi se nabor. Uzimaju se krajevi dolnje kore, koje su preko ivice pleha pa se fino zarolaju kao na slici, oko cele pite -zelnik. 

8.

Gotov zelnik se preliva uljem ili mesavinom rastopljenog putera i ulja i pece se u zagrejanoj rerni na 180c dok fino porumeni. 

Posluživanje

Zelnik se moze posluziti sa jogurtom ili kiselom pavlakom , po zelji. 

  • Zelnik(2)
  • Piti(1)
  • Probati(1)
  • Zeljanik(1)
  • Dobre-pite(1)
  • Pita-spinat(1)
  • Makedonska-pita(1)
  • Katmer(1)
  • Vrt2(1)

48

Hvala Pavloska, Bozinovski, slatkakuca na isprobavanju ❤️

Makedonski zelnik je predivan!!! ❤️

Draga Ruzice makedonski zelnik ispadna sovrsen kako lisnat sekoja kora se listase ,prekrasen recept jas sum prezadovolna ,ti blagodaram za receptot 😍🤗👋

Ovako je ispalo drugima