Moj profil

Koletov dorucak

5 minuta
12

Poznatiji kao Joga dorucak...Odlican za bolju probavu,mrsavljenje ili obratno,povecanje apetita,ciscenje koze,jacanje noktiju i kose...

Poznatiji kao Joga dorucak...Odlican za bolju probavu,mrsavljenje ili obratno,povecanje apetita,ciscenje koze,jacanje noktiju i kose...

Sastojci

za
3 - 5 sk sveze samlevenog psenicnog brasna
3-5 sk vode
15-20 g suvog voca(sljiva,urm,smokvi,kajsija,suvog grozdja)
oko 100g jabuke(ukusnije je sa kiselijom)
dodaci po zelji;-)

Priprema

1.

Samleti psenicu(najbolje je koristiti sveze samlevenu svaki put).Psenicno brasno stavite u cinijicu,pa ga prelijte vodom i poklopite.

2.

Suvo voce po izboru,meni je najukusnije sa suvim sljivama,iseckati na najsitnije(skoro da bude pire) pa preliti vodom(cisto da ogreznu)i takodje poklopiti.Pustiti sve da prenoci.

3.

Ujutreu pomesaati sadrzaj obe cinijice,zajedno sa vodom iz voca,dodati sveze narendanu jabuku i limunov sok,pa sve lagano izmesati.

Posluživanje

Ovo je originalan recept.Po zelji i ukoliko vam treba jaci dorucak,mozete dodati i med,mada mislim da je i ovako dovoljno slatko...Uvek kosristim greny smit jabuku da bih razbila slatkocu suvog voca.Mozete staviti i kikiriki puter,puter od badema ili suncokreta...Svakako necete pogresiti sa seckanim kostunjavim plodovima.Uvek dodam i malo djumbira,nekad svezeg nekad u prahu,cejlonskog cimeta,muskantnog oraha i karanfilica...Nekada mi je komplikovano da meljem psenicu,pa korisitm kupovnu krupicu od celog zrna psenice.Postoje u posebnim pakovanjima dovoljne za jedan obrok,kako od psenice tako i od ovsa,jecma,razi...i mislim da ni sa njima nema vece greske.Moracu da probam i sa brasnom od heljde;-)

5

Nema na cemu,tu sam za sve sto vas interesuje:-)

Hvala ti puno na odgovoru, pozdrav 🙂

Nekada nisam mogla da zamislim sladak dorucak,ali mi organizam poslednjih meseci trazi,pa v ga slusam;-)Mozda zato sto godinama ne konzumiram beli secer,nakon ovakovog ili slicnog dorucka koje mozete pronaci u moji receptima,vise idejama,apsolutno nemam potrebu za slatkisima i praznim kalorijama.U pravu ste,joga dorucak drzi celo prepodne i pri tom ne opterecuje zeludac.Nisam ni ja neki ljubitelj suvog voca,ali kolicinu mozete uvek prilagoditi svojim potrebama.U ovoj kombinaciji sastojaka zato i koristim zelenu jabuku jer je kiselija i da divnu,svezu notu.

Brasno ne treba kuvati.Mala je kolicina,zitarice nabubre u toku noci,a dolazi i do vrenja koje daje veci kvalitet ovom dorucku.Vitamini b grupe se uklapaju s vitaminima iz voca.Lako je svarljivo,te nema nikakve potrebe za termickom obradom.