Moj profil

Cool Torta

86

Svatko tko je probao ovu tortu..tražio je još !

Zato je i proglašena kao najbolja.. !

Za ovu tortu na slici koristila sam Dolcela biskvitno tijesto,ali inače koristim provjereni biskvit iz svoje kuhinjice,tako da ne bi bilo zabune :D !

Svatko tko je probao ovu tortu..tražio je još !

Zato je i proglašena kao najbolja.. !

Za ovu tortu na slici koristila sam Dolcela biskvitno tijesto,ali inače koristim provjereni biskvit iz svoje kuhinjice,tako da ne bi bilo zabune :D !

Sastojci

Biskvit
3 kom jaja
8 žlica šećera ( pune,koliko se zahvati )
4 žlice bjelog glatkog brašna ( pune do vrha )
2 žlice gustina ( škrobnog brašna )
4 žlice ulja
4 žlice kokosovog mlijeka ( a može i običnog )
2 žlice Kokos brašna i pola žličice crvene jestive boje u prahu ili tekuće ukoliko nemate u prahu
Krema
200ml Kokos mlijeka
2 kom jaja
150gr šećera
2 žlice amareta
i još
mlijeka i arome od vanilijue za namakanje kora

Priprema

1.

Prvo pripremamo kalup za pečenje..što je meni jedan od bitnih koraka u pečenju biskvita.

Kalup u kojem pečem ovu tortu je mali..točnije promjer je od 20cm.

Papir za pečenje stavim preko dna kalupa i preko njega stavim prsten obruča i zategnem tako da dno je ravno i glatko.Zatim namažem visinu kalupa sa masnoćom i zaljepim masni papir kojeg sam izrezala na trake u visini od 10-ak cm.Kada sam to napravila,onda namažem papir koji se nalazi na dnu kalupa i pospem sa mrvicama da se biskvit ne zaljepi.Znači,kada smo stavili masni papir u kalup.visina je papira unutra suha,a dno namazano.Jer masnoća neće dopustiti tijestu da raste visoko,točnije narast će do određene visine i onda će početi padati prema unutra i onda biskvit nije nikada ravan.

2.

Znam da je uvod na početku dugačak,ali kao što sam rekla,za mene je to važan postupak,a traje svega 1 minutu..

3.

Sve sastojke uvijek prvo odvažem ili odmjerim.stavim grijati pećnicu i onda se bacam na posao.

4.

Cijela jaja i šećer miksam zajedno na najvećoj brzini miksera dok ne pobijele,smjesa mora biti prozračna i pjenasta.Zatim smanjiti mikser na najmanju brzinu i lagano dodavati prvo ulje,pa zatim mlijeko.Brašno i prašak za pecivo prosijati u posudu i u to dodati kokos brašno i boju u prahu te postepeno dodavati u smjesu jaja i to miješati ručno sa metlicom od sredine prema van.Ne smije se dugo miješati,da ne bi smjesa pala ( znači mora disati i stvarati se mjehurići) .Ukoliko koristite tekuću boju,nju dodati u miješanju da se ne stvore gudice u brašnu .

5.

Gotovu smjesu istresti u već pripremljen kalup sa papirom malo je kružnim pokretima prodrmati i staviti peću u pećnicu na najnižu razinu na ventilaciju na 180 stupnjeva oko 30-ak minuta.

Ukoliko nemate ventilaciju onda na srednju prečku iste temperature.Pećnicu ne otvaraiti prvih 20-ak minuta,provjeriti tako da samo malo protresete kalup i ako je smjesa još tekuća pustiti da se ispeče do kraja.Kada se više ne trese,znači da je biskvit gotov.Kada je pečen ,odmah ga okrenuti na rešetku da se hladii maknuti masni papir sa njega da biskvit može disati .

6.

Za vrijeme pečenja biskvita počnite pripremati kremu.Jer će istovremeno biti sve dovoljno ohlađeno za nastavak u pripremi torte,ili ukoliko želite biskvit možete ispeći i dan ranije.

Cjela jaja miksati sa obje vrste šećera u pjenastu kremu dok ne pobijeli.Želatinu pripremiti po uputama na vrećici,čokoladu nakidati na manje komade.

7.

Kada kuham kremu nikada ne zagrijem mlijeko,nego jaja sa šećerom stavljam u hladno mlijeko i lagano kuham dok ne čujem kako krema šuška dok je miješam, kada se na silikonskoj žlici  počne skupljati na samom vrhu kao kada kuhate puding (ali samo malo) , onda je krema gotova,jer dužim kuhanjem može doći do koagulacije jaja u kremi.Tekuću kremu odmah prebacim u metalnu posudu,u nju dodam stisnutu želatinu,dobro je promiješati,zatim dodam natrganu čokoladu i opet dobro promiješati.Kremu prekriti sa prozirnom folijom da se zaljepi na kremu,jer sa tim postupkom neće se stvoriti korica.

Ohladiti je do te točke da bude još tekuća,želatinasta(mlačna) ,ali ne prehladna,jer će se previše sisnuti.

8.

Ohlađeni biskvit prerezati vodoravno 2 puta da dobijemo 3 kore.Pripremiti rastezljivi kalup i rubove zaštitit sa masnim papirom,neka malo viri preko vrhova,ali neka bude ravan a ne izgužvan,jer će i torta kasnije biti lijepo ravna.

Stavimo jedan dio biskvita,namočimo sa mlijekom koje smo aromatizirali sa vanilijom.

Kod slaganja prvo stavimo biskvit koje kod pečenja bio prema dole,jer kasnije kada okrenemo tortu,onda će taj dio biti na vrhu i torta će biti lijepa i ravna.

9.

Sada idemo miksati slatko vrhnje u šlag.Istresemo šlag u prohlađenu kremu i miješamo sa metlicom ili lopaticom i sve aromatiziramo sa Amareto likerom.Miješamo ručno dok se svi sastojci lijepo ne povežu.Krema će na prvu biti onako malo rijetka,ali se ne brinite,kod hlađenja se stisne.Zato rastezljivi kalup mora biti stinut uz donju koru da ne iscuri sa strane krema.

10.

Prvu koru koju smo namoćili,stavimo 1 dio kreme i tako radimo postupak do kraja dok ne potrošimo sve sastojke.Stavimo je lijepo u frižider neka se hladi a najbolje je preko noći.

11.

Ohlađenu tortu prebacimo na tacnu ili tanjur na kojem će biti poslužena tako da je okrenemo,jer ono što je bilo dole,sada će biti gore  i dekorirate je po Vašem izboru.

Cijela torta je dovoljno čvrsta,a opet mekana i pjenasta da može izdržati fondan ili bilo koju drugu vrstu dekoracije. 

Posluživanje

Molim Vas kada čitate recept,čitajte ga sa razumjevanjem.Postupci su vrlo jednostavni,ali poneki puta u brzini čovjek predvidi neke djelove i onda kasnije ispadne kako recept nije dobar,a to je najčešći slučaj svih nas,a kasnije nema ispravka i šteta je velika !

Što se tiče nekih sastojaka,možete umjesto kokosovog mlijeka koristit obično,ili ukoliko želite možete ga i sami napraviti.Postupak pravljenja imate u mom receptu ovdje i ta količina Vam je dovoljna za cijelu tortu,počevši od kuhanja kreme do močenja biskvita.

Nadam se da ćete uživati u njenom okusu jednako kao i žiri koji je proglasio moju tortu za najbolji okus na 7. Cool okupljanju u Koprivnici.

Želim Vam svu sreću i da nabrusite nepce na ovu nježnu napast :

  • Torte(2)
  • Cake-is(1)
  • Dado(1)
  • Torta-fina(1)
  • Torta-kokos(1)
  • Kokos(1)
  • Torta(1)
  • Kokosic(1)

25

Amareta ima za kupiti u svim većim centrima,mislim da je najpovoljnija cijena u LIDLU a umjesto njega može i marascino ili bijeli rum..

Eto,nadam se da sam pomogla 🙂 !

Pozdrav, mene samo zanima gdje kupiti amareto?

Carice nadam se da se osjecas bolje....napravila sam je sa sitnim kokosom, sve si jako lijepo objasnila, tako da nije bilo problema za napraviti. Nisam stigla uslikati, presvukla sam je bijelom cokoladom i nekim pink perlicama te suhim laticama ruze. Hvala ti na receptu, samo cu drugi put staviti manje secera, mislim da ce biti jos bolja.

Ovako je ispalo drugima