Moj profil

Ribice

240 minuta
43

Ukratko ovo su mantije na jednostavniji nacin. Ukoliko vam je dosadila standardna pita probajte je napraviti na ovaj nacin i uvidecete da je mozda i ukusnije od obicne pite :)

Ukratko ovo su mantije na jednostavniji nacin. Ukoliko vam je dosadila standardna pita probajte je napraviti na ovaj nacin i uvidecete da je mozda i ukusnije od obicne pite :)

Sastojci

za
oko 800 g brasna
oko 2 dl ulja
2 supene kasike sirceta
po ukusu soli
oko 1/2 l mlake vode
oko 1/2 kg mlevenog mesa
po ukusu vegeta, biber, aleva paprika
ulje za premazivanje pite
oko 1/2 l gusceg jogurta
oko 2 dl vode za razmucivanje jogurta

Priprema

1.

Napraviti pitu po receptu koji vam najvise odgovara.

Ja pomesam u dubljem sudu oko 800 g brasna, oko 2 dl ulja, 2 kasike sirceta, soli po ukusu i oko 1/2 l mlake vode. Zamesim meko testo uz dodavanje brasna po potrebi. Napominjem da date mere nisu precizne jer pitu radim odokativno.

2.

Testo ostavim da se odmori nekih pola sata, pa ga jos jednom premesim i ostavim jos pola sata da se odmori.

3.

Podelim testo na nekoliko kuglica. Od ove mere obicno bude oko 6 do 7 kuglica. Nakon toga na pobrasnjenoj podlozi sa oklagijom razvijem kuglice. Svaki tako dobijen krug od testa premazem uljem i ostavim da odstoji oko 2 sata.

4.

Zatim na stoljnjaku teglim (razvijam, razvlacim vec kako ko kaze :) ) pitu, otkidam debele krajeve kore, i filujem pitu prethodno izdinstanim i zacinjenim mlevenim mesom. Urolam pitu i zatim je nozem seckam na male delove duzine oko 2 do 3 cm. Te delove redjam u nauljen pleh, jedan do drugog, dok ne popunim ceo pleh. Premazem rukom svaki deo uljem i pecem oko 20 minuta u rerni na najvisoj temperaturi.

5.

Cim se ispece odmah zaliti mesavinom gusceg jogurta i vode i ostaviti neko vreme da se jogurt upije i nakon toga jesti. Ima ljudi koji dodaju u smesu jogurta i vode i sitno seckani beli luk. Svako po ukusu, kako ko voli. Prijatno :)

  • Piti(1)
  • Mantije(1)

9

Divno izgledaju!

hvala 🙂

Ideja je odlična, definitivno osvježava klasični ručak! 🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)