Moj profil

Pčelin ubod

25

Maštoviti svijet slastica by Dr. Oetker

Maštoviti svijet slastica by Dr. Oetker

Sastojci

Tijesto:375 g brašna, 1 suhi kvasac, 50 g šećera, 1 vanilin šećer, prstohvat soli, 1 jaje, 150 ml mlijeka, 50 g maslaca
Preljev: 150 g maslaca, 75 g šećera, 1 vanilin šećer, 3 žlice slatko vrhnja, 100 g badema narezanih na listiće
Krema: 2 pudinga od vanilije, 1 žlica škrobnog brašna, 8 dcl mlijeka, 100g šećera, 4 dcl slatkog vrhnja, 1 učvršćivač za šlag, 1 mljevena bijela želatina

Priprema

1.

Otopiti maslac i ostaviti ga da se ohladi. Kad se ohladio, pomiješati sve sastojke za tijesto i umijesiti tijesto. Ostaviti da se diže oko 40min.

2.

Umeđuvremenu dok čekamo da se tijesto digne pripremimo preljev tako da otopimo maslac, i dodamo sve ostale sastojke. Pustimo da zakipi, lagano miješajući. Neka kipi par min, zatim maknemo s vatre i pustimo da se ohladi.

3.

Također stignemo i skuhati kremu, jednostavno kao da kuhamo običan puding.. Znači razmutimo u 1 dcl mlijeka prašak za puding i škrobno brašno, i dodamo ga ostatku mlijeka sa šećerom kad zavrije te miješamo dok ne postane gusta krema. Ostavimo da se dobro ohladi i pokrijemo kremu prozirnom folijom, (folija direktno na kremu, ne na lonac) da se ne stvori korica .

4.

Dignuto tijesto kratko promijesiti i razvaljati u tepsiju. Veličina tepsije cca 25*35 i obložena pek papirom.Tijesto izbosti vilicom nekoliko puta premazati ravnomjerno preljevom i ostaviti ga cca 15 min da se mrvicu digne još. Zatim ga peći na 180 stupnjeva dok ne poprimi zlatno-žutu boju, cca 25min.

5.

Još vruće tijesto, kad je pečeno prerežemo na 3-4 jednake trake, ovisno o širini protve. Režemo ga po dužini i pustimo da se ohladi.

6.

 Hladni biskvit izvadimo iz tepsije i svaku traku prerežemo na pola, tako da dobijemo  gornji dio tijesta sa preljevom i donji dio.

7.

Želatinu pripremimo prema uputi na vrećici.

8.

Slatko vrhnje i šlagfix izmiksamo u šlag i dodajemo mu žlicu po žlicu kreme koju smo također malo izmiksali, tek toliko da ju možemo žlicom vaditi. Kad sjedinimo puding i šlag dodajemo želatinu koju otopimo na laganoj vatri. Mikserom miješamo kremu i u laganom mlazu dodajemo želatinu. Miksamo par minuta.

9.

U tepsiju stavljamo donje dijelove tijesta, zatim kremu i prekrijemo gornjim dijelom tijesta. Najbolje je kad odstoji preko noći u frižideru, da se sve dobro ohladi, slegne, učvrsne, da se okusi izbalansiraju.

  • Pcelinji-ubod(1)

4

Moze se peci...zasto ne, to je samo stvar oblika...pa ja bih stavila u kalup cca 24-26cm...

Je li se moze i u okruglom kalupu peci ,ako da koji promjer ?

👍