Moj profil

Jednostavna musaka

40 minuta
80

Kažem jednostavna zbog sastojaka, a ukusno je za pojest i toplo i hladno ...

Kažem jednostavna zbog sastojaka, a ukusno je za pojest i toplo i hladno ...

Sastojci

za
5-6 kom većih krompira
1 kg blitve
5-6 kašika pšeničnog griza
nekoliko kašika ulja
začini po želji i ukusu (so, biber, češnjak u granulama,vegeta...)
Bešamel
3 kašike ulja
2 kašike brašna
2-3 dl mlijeka (može bit hladno)
malo soli
završni dio
100 gr sira (gauda, edamer ili neki koji volite)

Priprema

1.

Pripremiti oko 1 litar vrele vode i njome preliti narezanu blitvu. Poklopiti  i spremati ostalo.

2.

Napraviti bešamel, tako da se na zagrijanom ulju lagano poprži brašno, polako prelijeva mlijekom uz miješanje da se dobije glatka, ne pregusta smjesa. Posoliti, promiješati i skloniti do upotrebe.

3.

Vatrostalnu zdjelu premazati uljem i posuti grizom dno i stranice. Krompir oljuštiti, narezati na ploške debele oko 3-5 mm. Ploškama pokriti dno posude. Posuti sa malo griza, malo nakapati uljem i začiniti lagano.

4.

Teško je procijeniti koliko soli i ostalog treba krompiru i blitvi u ovome, jer bešamel nije dovoljno slan da sve to dovede do savršenog ukusa, ali bez brige i poslije se na tanjuru može dodati šta bude falilo.

5.

Na taj prvi red  krompira rasporediti pola od poparene i dobro ocijeđene blitve. Začiniti, pokapati uljem, pa premazati je sa polovicom bešamela, posuti malo griza i pokriti ostakom blitve. Na blitvu ponoviti dio sa uljem i začinima, pa poredati krompir.

6.

Taj gornji sloj krompira ponovo pouljiti, začiniti i posuti sa nešto griza. Premazati preostalim bešamelom i naribati sir. Staviti u rernu ugrijanu na 150 C povećati na 220 C i peći oko pola sata na donjoj rešetki. Neka sir dobije lijepu rumenu boju, a na bockanje oštrim nožem ili štapićem za ražnjiće krompir mora bit mekan da se lako bocka :).

Posluživanje

Ovu musaku poslužiti uz ribu ili bilo koje drugo meso. Može se uz salatu poslužiti kao samostalni obrok ili kombinirati uz još neko vege jelo, kao što sam ja uz paradajz punjen pečurkama od Jeke.

  • Blitva(6)
  • Musaka(2)
  • Blitva-razno(1)
  • Ručak(1)
  • Gotveni-jadenja-blitva(1)

14

Meddina hvala 🙂 mi volimo jednostavne stvari 🙂

Po mom ukusu, jednostavna i odlicna draga Branka 👍

DanaBana, Pomoravka hvala , nama je bilo sasvim dovoljno uz salatau za ručak 🙂