Moj profil

Najbolje krofne

38

Prosto savrsene! Pokusavala sam nekoliko puta da napravim krofne ali mi nikad nije polazilo za rukom...dok nisam dobila recept za ove krofne. Tako jednostavne za pripremu, a ukus....savrsen!!! :) Hvala tetki Miri i mojoj Janici na receptu! :)

Prosto savrsene! Pokusavala sam nekoliko puta da napravim krofne ali mi nikad nije polazilo za rukom...dok nisam dobila recept za ove krofne. Tako jednostavne za pripremu, a ukus....savrsen!!! :) Hvala tetki Miri i mojoj Janici na receptu! :)

Sastojci

0,5 l mleka
2 žumanceta
1 dcl ulja
1 kašičica soli
1 kašika ruma (ukoliko je pravi rum, a ne aroma, mogu se staviti 2 čepa ruma i ne stavljati rakiju/brendi)
0,3 dcl (rakijska čašica) brendija ili rakije
1 limun - izrendana korica

Priprema

1.

Zagrejati 0.5 l mleka. U posebnoj posudi izmrviti kvasac, dodati 1 kašiku šećera, malo brašna i malo mleka, da bude srednje gustine. Ostaviti da se podigne.

2.

Jaja, preostale 3 kašike šećera, vanillin šećer umutiti, zatim dodati ulje, so, rum (i rakiju ako rum nije pravi alkohol) i koricu od limuna. Kad se sve sjedini dodati podignuti kvasac i preostalo mleko. Nakon toga polako dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Mutiti mikserom sa spiralama za testo.Testo će biti lepljivo, ali ne treba dodavati brašno jer se ne mesi rukama. Kada se sve dobro umesi, ostaviti testo da poraste.

3.

Kada se testo digne, ne bude više onako lepljivo. Moje testo se dizalo oko 40 minuta.

4.

Kad je testo poraslo ne treba ga premesiti. Staviti ga na dobro pobrašnjenu površinu i samo malo pritisnuti rukama da se rastanji, zatim razvaljati oklagijom na debljinu prsta (oko 1-1,5 cm). Krofne vaditi čašom (ja ih redjam na papir za pečenje, malo pobrašnjen), pokriti ih krpom i ostaviti da još malo porastu.

5.

Kada počnu da se dižu, staviti ulje da se greje. Zagrejati ga na srednjoj temperaturi (kod mene na 4/6).

Paziti dobro da se ulje ne pregreje. Kada se ulje zagrejalo u njega slagati krofne naopako (ona strana na kojoj su krofne stajale treba da bude gore) i obavezno poklopiti šerpu. Kada krofne prevrnemo na drugu stranu šerpa ne treba da se poklapa.

6.

Krofne staviti na papirni ubrus da upuje višak ulja.

Gotove krofne uvaljati u sitni šećer pomešan sa vanilinim šećerom.

7.

Tople ili hladne, uvek preukusne! :)

Prijatno!

  • Krafne(2)
  • Krafne (Pokladnice)(1)

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o receptu i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)