Moj profil

Orasnice

63

.

.

Sastojci

Za 40 kom srednje velikih orasnica
5 bjelanjaka (oko 190g)
300 g šećera
prstohvat soli
1 žličica limunovog soka
Za valjanje
300 g grubo rezanih oraha

Priprema

1.

Orahe za valjanje grubo narežite i stavite u zdjelu u kojoj ćete oblikovati orasnice. Ja ih prvo zgnječim valjkom za tijesto pa narežem na dasci.

2.

Bjelanjke tucite mikserom sa prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Postupno dodajite šećer i nastavite miksati dok se šećer ne otopi. Pred kraj dodajte limunov sok.

3.

Prebacite ih na paru i kuhajte lagano miješajući/prevrčući oko 30 minuta dok se ne zgusnu. Ponekad kuham samo 15 minuta dok se dobro ne ugriju. Kuhani na pari bjelanjci su gušći i čvršći.

Posuda sa bjelanjcima ne smije dodirivati vodu, niti voda ključati. Ne morate stalno miješati, otprilike svakih pola minute ih lagano prevrnite, izuzev ako se baš jako primaju za dno posude.

Pred kraj postepeno umiješajte mljevene orahe maknite sa vatre i pustite da se smjesa malo prohladi, 1 minutu.

4.

Žlicom vadite smjesu u zdjelu sa krupno rezanim orasima, pospite orasima i s gornje strane kako se smjesa ne bi lijepila za prste pa uvaljajte sa svih strana. Stavite malo razmaknute na lim obložen papirom za pečenje i prstima oblikujte kifliće u obliku potkove.

Veličinu orasnica odredite sami. Ja ih obično pravim malo veće, pa žlicom vadim smjesu malo veću od oraha.

Pecite, tj.sušite prvih 15 minuta na 150°C, potom smanjite temperaturu na 100°C i sušite oko 60 minuta, sve ovisi o pećnici.

Kiflići se ne smiju prepeći, trebaju dobiti svijetlo smeđu boju i očvrsnuti.

Pečene izvadite na rešetku da se potpuno ohlade.

Hladne spremite u limenu kutiju.

  • KOLAČI- SITNI(2)
  • Bjelanjci(1)
  • Orasnice(1)
  • Bozic-2015(1)
  • Bjelanjci-visak(1)
  • Bjelanjci-ostatak(1)
  • Bjelanjci-kolac(1)
  • Orasnice-kifle(1)
  • Kolacici-sa-orasima(1)

9

Najlakše ti je prije kuhanja sve isprobati. U veću posudu stavi vodu i kad u nju staviš manju posudu sa bjelanjcima, ona treba biti malo iznad vode. Ako dodiruje vodu, odlij koliko je potrebno. Voda ne smije vreti, već biti na granici vrenja. I sa žumanjcima je ista stvar, ni tu posuda sa žmanjcima ne smije biti uronjena u vodu, već poviše nje. Pozz !

Imam jedno pitanje. Tek se učim da spremam. Kako kuvate belanaca na pari a da posuda u kojoj su ne dodiruje vodu? Ja kada žumanca kuvam na pari u jednoj posudi je voda pa u tu vodu stavim drugu šerpu u kojoj su žumanca. Hvala.

🙂👋