Moj profil

Dvobojni keksi

15

Jednostavni i fini keksi, ukus cokolada+naranca. Recept je iz knjige Cookies, sa malim modifikacijama (secer zamijenjen zasladjivacem, ako pravite sa secerom stavite duplu kolicinu secera).

Jednostavni i fini keksi, ukus cokolada+naranca. Recept je iz knjige Cookies, sa malim modifikacijama (secer zamijenjen zasladjivacem, ako pravite sa secerom stavite duplu kolicinu secera).

Sastojci

225 g putera
aroma narance
3/4 solje Natvia zasladjivaca
2 solje brasna
1/4 solje brasna
1/4 solje kakaa

Priprema

1.

Umutite puter i Natvia zasladjivac (ili secer). Dodajte aromu narance (prirodnu na bazi ulja) ili naribanu koricu narance, jaje i dve solje brasna. Brasno prvo izmjerite pa prosijte i onda dodajte puteru. Podijelite smjesu na dva dijela, u jedan dodajte 1/4 solje brasna, u drugi 1/4 solje kakaa. Od pripremljene smjese mozete praviti sah kekse kao i mramorne kekse. Za sah kekse razvaljajte debelo smjesu pa isjecite na kocke, slazite naizjenicno dijelove sa i bez kakaa premazujuci rubove vodom da se smjese fino zalijepe. omotajte svijetlom ili tamnom smjesom tanko razvaljanom i stavite u zamrzivac da se stegne pa sjecite kriske i pecite nekih 10-12 min na 180 stepeni tek toliko da rubovi malo uhvate boju. Za mramorne kekse razvaljajte valjke od svijetle i tamne smjese spojite ih i nekoliko puta ponovite uvrtanje i preklapanje spojenog valjka. Na kraju oblikovani valjak stavite u zamrzivac da se stegne i nozem rezite kekse kao i kod sah keksica.

2.

Mozete praviti io druge oblike, npr. rolat, pande i slicno, kao na drugoj slici.

  • Brankai-probala(1)
  • Kolaci-suvi(1)

3

ja sam ih motala kako mi je bilo još lakše 😉 samo svijetlu salamicu i omotala je tamnim omotačem, ohladila rezala šnitice i evo ih u božićnoj zbirci 🙂 , koristila sam šećer u prahu i to manje tek da se osjeti 😉

Hvala, jesu dekorativni ai ukusni, a jako jednostavni za napraviti.

 Odlicni  keksi , DEKORATIVNI🙂