Moj profil

Ludo tijesto

79

Recept je iz knjige-"Kolaci-Carolija uzitaka",cesto isprobavan prije nego sto sam visila na Coolki...Opet sam ga isprobala jer sam htjela usporediti da li je bolje od nedavno "snimljenog" i objavljenog ...

Recept je iz knjige-"Kolaci-Carolija uzitaka",cesto isprobavan prije nego sto sam visila na Coolki...Opet sam ga isprobala jer sam htjela usporediti da li je bolje od nedavno "snimljenog" i objavljenog ...

Sastojci

1 kg brasna
2 kasike ulja
1 kasika soli
1 kvasac suhi ili svjezi
200 ml jogurta
2 kasike secera
500 ml mlijeka
1 vrecica praska za pecivo

Priprema

1.

Malo mlijeka,secer i kvasac izmijesati.U pola brasna stavite sve ostale namirnice i izmijesani kvasac.Rukom izradite,dodajte rest brasna i umijesite glatko tijesto.Ne mora se dizati i ne treba ga lupati.

Ostavite ga 2 sata u frizideru u poklopljenoj posudi.

2.

Tijesto je pogodno za sve dizano-kiflice,pizzu,krofne,lepinjice,kruh...Ako ga prekrijete folijom (ili u nauljenu najlon vrecicu),mozete ga cuvati i do 15 dana u frizideru,ili mjesec dana u zamrzivacu.Kod nas je izdrzalo pet dana!

3.

Isprobala sam poderane gace...Skroz tanko razvaljati oklagijom ili stanjiti rukom i peci na ulju.

4.

Krofne...Razvaljati komad tijesta na prst debljine,staviti u vruce ulje oko 1,5 cm duboko i pokriti tavu poklopcem oko 2 minute na srednjoj vatri-tako dobijete onaj cuveni obruc! Kada okrenete krofne ne treba vise poklapati.Ja ih jos tople punim sa spricom i zagrijanom marmeladom ili nutelom.

5.

I pizzu...Tijesto po nauljenom plehu razvucite rukama,namazite kecapom-(maslinovo ulje,kasika putra,kasikica origana,kad prokljuca staviti paradajiz u tetrapaku i 2 kasike secera,kad baci kljuc gotovo je.Posuti origano,ribani sir,sunku...i peci na 250° oko 8-9 minuta.

Posluživanje

Mogu reci da su mi krofne bile ukusnije od ovog tijesta! 

Ovo tijesto uopce ne upija ulje,bez obzira sta pravite!

  • Ludo-tijesto(1)
  • Ludo-testo(1)
  • TIJESTO(1)

7

Pravim cesto po ovom receptu, lepinjice, pizze, pancerote... Pancerote su ispale savrsene.

Barbi moja,hvala na fotki! Nadam se da je bilo fino 😉!

😁 Ja se dvoumila dal da stavim recept,a sad se bas radujem sto jesam! Hvala na lijepim komentarima !

Ovako je ispalo drugima