Moj profil

Uskršnja jaja

49

bojana prirodnim bojama

bojana prirodnim bojama

Sastojci

Izbjeljivanje jaja
9%-tni bijeli alkoholni ocat
Plava jaja: za 10 komada
10-tak bijelih jaja
500 g ljubičastog kupusa
1 l vode, otprilike
2 žlice bijelog octa
po želji:
za dekoraciju jestiva zlatna metalik boja ili salveta
Dekupaž/salvetna tehnika
izbijeljena jaja
salvete sa motivom
Bojanje crnim vinom
što tamnije crno vino (npr.teran)
jaja, ne moraju biti izbijeljena
Bojanje u lukovini
što tamnija jaja (bolje primaju boju)
pregršt vanjskih listova kapule (crveni luk)
1 žlica octa
1 žlica soli (da jaja ne popucaju)
listovi peršina ili biljaka po želji
najlon čarape izrezane na komade
konac
Mramorna jaja iz lukovine
osim listova peršina, sastojci isti kao prethodni

Priprema

1.

Izbjeljivanje jaja:
Jaja stavite u hladnu mješavinu vode i alkoholnog octa u omjeru 1:1 i kuhajte 10 minuta. Na površini vode plivat će žućkasta pjena koju je potrebno povremeno odstraniti žlicom. Kuhana jaja maknite s vatre i ostavite u vodi još 15 minuta. Zatim ih isperite pod mlazom hladne vode trljajući abrazivnom/hrapavom stranom spužvice za suđe dok ne pobijele. Nježno trljajte kako jaja ne bi popucala jer im je nakon izbjeljivanja ljuska tanja.

2.

Plava jaja:
Ljubičasti kupus naribajte ili narežite na kockice, prelijte vrućom vodom i kuhajte dok ne omekša, 30-40 minuta. Potpuno ohladite i procijedite u drugu posudu.
Umiješajte bijeli ocat u vodu pa stavite izbijeljena (kuhana) jaja u jednom sloju. Jaja trebaju biti potpuno potopljena i po mogućnosti da se ne dodiruju. Ostavite ih da odstoje u vodi kraće ili duže ovisno o tome koliko intenzivnu plavu boju želite. Često ih okrenite kako biste obojali i dio koji je u kontaktu s podlogom.
Za nježno plavu boju ostavite ih da se namaču 1 sat. Boja će za nijansu potamniti kako se suši. Izvadite ih na papirnati ubrus i ostavite da se osuše.
Za malo tamniju boju, jaja izvadite iz vode nakon 2 sata, sljedeća nakon 3 sata...za što tamniju boju, neka se namaču preko noći u hladnjaku.
Iako je voda ljubičasta, jaja će na kraju biti plava.
Nakon što se jaja potpuno osuše, ostavite ih takva kakva jesu ili dodatno ukrasite:
Jestiva zlatna metalik boja: Stavite jaja na papirnati ubrus. Umočite suhu četkicu za zube u boju pa držeći jednom rukom dršku četkice iznad jaja, kažiprstom druge ruke povucite namočenu glavu četkice unatrag i naglo otpustite; boja će poprskati jaja.
Pustite da se boja potpuno osuši prije nego što okrenete jaja i poprskate drugu stranu.
Motiv sa salvete: zalijepite na način pod točkom br.4.
Mramorni izgled: Uzmite 2 plastične vrećice za hranu i stavite ih na ruke. Nakapajte malo ulja i rastrljajte ga po vrećici, a zatim izbijeljena jaja nježno protrljajte između dlanova. Nakon toga potopite jaja u vodu od kupusa.
Točkasti izgled: Umočite četkicu za zube u ulje, pa poprskajte izbijeljena jaja na isti način kao što je napisano za metalik boju. Nakon toga potopite jaja u vodu od kupusa.
ILI stavite malo biljnog ulja u vodu od kupusa prije potapanja izbijeljenih jaja.

3.

Zelena jaja:
Rade se na isti način kao i plava jaja, samo se koriste smeđa, odnosno neizbijeljena jaja.
ILI:
Ako koristite izbijeljena jaja, u ohlađenu vodu od kupusa, uz ocat, dodajte sodu bikarbonu, otprilike 1 žličicu na 200 ml vode.

4.

Dekupaž/salvetna tehnika:
Odaberite salvetu po mogućnosti s podlogom što sličnijom boji jaja na koje lijepite motiv. Ako salveta ima više slojeva, za lijepljenje odvojite samo gornji sloj s otisnutim motivom.
Iz salvete izrežite jedan ili više malih motiva, stavite na kuhano, izbijeljeno jaje, te uz pomoć kista nanesite lagano umućeni bjelanjak i premazujte po motivu od sredine prema krajevima. Bjelanjak će zalijepiti salvetu za jaje. Radite pažljivo kako ne biste oštetili salvetu.
Može se lijepiti i jedan veći motiv, ali postoji vjerojatnost da ostane zgužvan.
Osušite pa premažite uljem.

5.

Bojanje crnim vinom:
Stavite jaja u posudu i prelijte crnim vinom da ih prekrije. Kuhajte oko 10 minuta, maknite s vatre, poklopite i ostavite potopljene u vinu najmanje 12 sati, najbolje preko noći. Zatim ih izvadite na papirnati ubrus i osušite (nemojte ispirati).
Kada se jaja osuše, imat će kristalni sjaj po cijeloj površini.
Isti učinak sam dobila kad sam kuhala jaja u mješavini bijelog i crnog vina u omjeru 1:1.
Ako koriste samo bijelo vino, onda na dno lonca stavite puno ljubičastih ljuski od kapule, stavite jaja, ulije vino i kuhajte.

6.

Bojanje u lukovini:
Na jaje stavite list peršina ili neke druge biljke, pokrijte ga najlonskom čarapom, pa ju zategnite preko jajeta pazeći da se list ne zgužva. (Jaja navlažite vodom jer se tako listići lakše zalijepe za jaje). 
Zavrnite krajeve najlonki na suprotnoj strani od one na kojoj je list i zavežite koncem. Zatim odrežite višak najlonke.
U posudu stavite pola količine vanjskih listova kapule (crvenog luka). Položite jaja, preko njih stavite ostatak ljuske, prelijte hladnom vodom, dodajte ocat, sol i nakon što voda zakipi kuhajte oko 15 minuta. Maknite s vatre i ostavite jaja u vodi oko 10 minuta pa ih izvadite. Ako ste imali dovoljno ljuski ne treba više, ako ne, onda ih ostavite da odstoje u toj vodi dok se ne ohlade.
Zatim skinite najlonke i listove sa jaja, najbolje pod tekućom vodom. Operite ih, pa položite na papirnati ubrus da se osuše.
(Nemojte strugati listove noktom jer će se i boja skinuti, samo jagodicom prsta pod vodom).
Premažite ih uljem ili slaninom za sjaj.

7.

Mramorna jaja iz lukovine:
Ljusku kapule dobro osušite na zraku.
Pola količine ljuske stavite u najlonsku vrećicu, zavežite i dobro protrljajte među dlanovima. Ako je ostalo većih komada, izrežite ih škarama.
Jaja umočite u vodu i uvaljajte u nasjeckanu ljusku, ne moraju biti potpuno obložena ljuskom. Zatim ih zamotajte u najlonsku čarapu i zavežite.
Kuhajte u vodi s velikom ljuskom kapule kao u prethodno opisanom postupku, pola ljuske ispod, pola iznad jaja. Očistite od ljuske i premažite uljem kao što je opisano u prethodnom načinu.

  • Uskrs(5)
  • JAJA(2)
  • Jaja-uskrs(1)
  • Probati(1)
  • Uskrs-jaja(1)
  • Uskrs-pisanice(1)
  • Uskrsnja-jaja(1)
  • Korisno(1)
  • Bojanje-jaja(1)

19

🤗

Hvala Neno, sve si lijepo ukrasila.

Sve na jednom mestu, malo me jaja iznervirala kad sam izbeljivala, kao sto kaze Marija, posto smo iz istog mesta, a jaja su nam jako tamna, pa jedva izbele, bila je po koja flekica, ali sam to salvetama prekrila 😉 saljem ljubac 🤗