Moj profil

Torta bez brasna

11

Cokoladni biskvit, biskvit sa orasima, mascarpone krema i dark chocolate ganache. Sa Natvia zasladjivacem (ako koristite secer udvostrucite kolicinu). Umjesto banana mozete staviti maline i umjesto arome vainle u mascarpone kremu aromu mente da dobijete vise low carb varijantu.

Cokoladni biskvit, biskvit sa orasima, mascarpone krema i dark chocolate ganache. Sa Natvia zasladjivacem (ako koristite secer udvostrucite kolicinu). Umjesto banana mozete staviti maline i umjesto arome vainle u mascarpone kremu aromu mente da dobijete vise low carb varijantu.

Sastojci

Biskvit od cokolade
250 g tamne cokolade
150 g Natvia
aroma narance (optional)
8 vecih jaja
Biskvit od oraha
2 Tbs coffee
90 g istucanih oraha
50 g natvia
Mascarpone krema
2 Tbs Natvia
Ganache
300 g tamne cokolade
Glazura
10 g zelatine, 105 g Natvia, 110 g vode, 65 g kakaa, 65 g heavy creamm 50 g dark chocolate
Ostalo
tri banane+sok od limuna

Priprema

1.

 Za ganache, stavite slatko vrhnje da prokuha, prelijte preko izlomljene cokolade, promijesajte dok se cokolada otopi i ostavite sa strane.

Za mascarpone kremu, umutite slatko vrhnje sa Natvia i vanilom, pa dodajte mascarpone i jos malo mutite da se fino poveze.

Za cokoaldni biskvit, otopite cokoladu i ostavite da se malo porhladi. Umutite cvrst snijeg od bjelanaca. Umutite zumanca sa Natvia i malo po malo dodajte otopljenu cokoladu, pa umijesajte snijeg od bjelanaca. Ispecite dvije okrugle kore na 180 stepeni.

Za koru od oraha, umutite cvrst snijeg od bjelanaca, umutite zumanca, kafu. Natvia i orahe, pa umijesajte bjelanca. Ispecite jednu okruglu koru.

Na podlogu za tortu nanesite malo ganache (to ce zalijepiti tortu da ne mrda), pa stavite cokoladnu koru, banane, bijelu kremu, koru od oraha, banane, bijelu kremu, koru od cokolade, i bijelu kremu i premazite okolo bijeom kremom.  Stavite u frizider da se stegne.

U ostatak bijele kreme dodajte kasiku po kasiku ganache i mutite mikserom. Time premazite tortu u dva sloja, pazljivo poravnavajuci spatulom ili scraper koji umocite u vrucu vodu. Ostatak kreme nanesite blizu ivice torte u obliku prstena. Stavite da se stegne, pa onda nanesite glazuru i ostavite da se glazura stegne. Recept za glazuru je ovde. Preporucila bih koristenje odmah umjesto pripremanja dan unaprijed jer bude ipak malo pregusto cak i kad se ugrije.

Ukrasite cvjetovima od buttercream (recept ovdje ili koristite neki drugi recept za puter kremu), svjezim listicima mente, svjezim kupinama i suhim mulberries. Cvjetove rasporedite po torti koristeci malo preostale cokoladne kreme. Donji rub torte ukrasite sitnim cvjeticima ili nekom drugom border po izboru.

  • Cake-is(1)
  • Logi(1)
  • Mascar-is(1)
  • Cake(1)

4

prekrsna je-- kao uvijek od tebe..

bas super torta 😁

Da, secer dupla kolicina, zasladjivac je duplo sladji. Svekar mi je dijabeticar, inace bih stavila smedji secer u biskvite, ukusnije je.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)