Moj profil

Posni kolači

240 minuta
235

Treba da spremate sitne kolače za posnu slavu, nemate ideju koje ćete? Vaš problem je rešen! Na jednom mestu 10 vrsta posnih sitnih kolača!

Treba da spremate sitne kolače za posnu slavu, nemate ideju koje ćete? Vaš problem je rešen! Na jednom mestu 10 vrsta posnih sitnih kolača!

Sastojci

za
Rolat sa kokosom
200 g margarina
200 g šećera
1 kesica instant kafe razmućena sa 15 kašika vrele vode
150 g kokosa
Rafaelo kuglice
1 rafaelo oblanda
250 g šećera
125 g margarina
45 celih oljuštenih pečenih lešnika
Kolumbo
Čoko-rozen trouglovi
½ pakovanja kora za rozen tortu
200 g šećera
125 g margarina
2 kašike kakaoa
100 g mlevenog keksa + 30 g za posipanje
100 g čokolade
Fereo kuglice
200 g napolitanki sa lešnikom
300 g krupno seckanih pečenih lešnika
200 g margarina
200 g čokolade
za preliv
200 g čokolade
1 kašika meda
100 g krupno seckani pečeni lešnik za posipanje
Karamel kocke
½ pakovanja kora za rozen tortu
125 g margarina
200 g šećera
1 puding od karamele
150 g mlevenog pečenog lešnika + 50 g za posipanje
Susam kuglice
125 g margarina
4 kašike meda
4 kašike šećera
100 g čokolade
200 g susama
Čokoladna srca
100 g smokvi
100 g oraha
150 g šećera
malo struganog oraščića
malo cimeta
150 g čokolade za prelivanje
Figaro oblande
100 g smokvi
100 g urmi
100 g oraha
100 g pečenog lešnika
2 kašike meda
2 male oblande
100 g čokolade
30 g mlevenih pečenih lešnika za posipanje
Korpice sa brusnicom
250 g čokolade
150 g margarina
1 ekstrakt ruma
1 kašika meda

Priprema

1.

Rolat sa kokosom: Za tamniji deo, umutiti 50 gr margarina sa šećerom i rendanom čokoladom. Dodati mleveni keks preliven kafom. Od ujednačene smese, na celofanu, masu rastanjiti u pravougaonu ploču. Za svetliji deo, penasto umutiti preostali margarin sa prah šećerom, vanilin šećerom i kokosovim brašnom, masu izraditi rukom, pa rastanjiti preko pravougaone tamnije smese i pomoću celofana uviti u rolat. Ostaviti uvijeno u celofanu da se stegne.

2.

Rafaelo kuglice: Staviti sojino mleko, vanilin šećer i šećer da prokuvaju i da se šećer istopi. Skloniti sa vatre, pa dodati margarin sečen na listiće i mešati dok se ne istopi, a zatim dodati 100 gr kokosovog brašna i izmešati, pa ostaviti da se prohladi. Poluloptice oblandi napuniti filom, u polovinu staviti po lešnik, spojiti po dve, pa lagano uvaljati u kuvanu smesu, a zatim u preostali kokos i ređati u papirnate korpice. Ostaviti da se prosuše.

3.

Kolumbo: U posudu za kuvanje sipati 1.5 dl vode i šećer. Dodati margarin i kakao. Kada se, na tihoj vatri, margarin i šećer rastope, skloniti sa šporeta, pa dodati 200 gr kokosovog brašna i mleveni keks. Mešati da se masa sjedini. Kada se masa prohladi, na celofanu je rastanjiti na debljinu oko 1 cm i modlom vaditi oblike, pa ređati na tacnu obloženu pek papirom da se stegnu. Posuti ih obilno preostalim kokosom.

4.

Čoko-rozen trouglovi: Ušpinovati šećer sa 1 dl vode, pa skloniti sa šporeta i dodati na listiće sečen margarin , stalno mešajući da se margarin otopi. Potom dodati kakao, 50 gr čokolade i mleveni keks, pa dobro izmešati. Rozen korice preseći na pola po širini (drugu polovinu ostaviti za još jednu sortu kolača), pa filovati korice toplim filom. Premazati filom i gornju koricu, pa je preliti sa 50 gr istopljene čokolade i posuti mlevenim keksom. Ostaviti da se stegne i ohladi, pa seći na trouglove.

5.

Ferero kuglice: Izmrvite napolitanke i dodajte lešnik. Umutite margarin sa istopljenom čokoladom i dodajte masi od napolitanki i lešnika. Sve dobro sjedinite i pravite kuglice. Stavite ih u frižider na dva sata da se stegnu. Za preliv, istopite čokoladu sa margarinom i medom, kuglice kašičicom spuštajte u čokoladu i ređajte u papirnate korpice u koje ste posuli malo seckanog lešnika, a zatim lešnik pospite i preko kuglica. Ostavite da se čokolada stegne, pa ih ređajte u braon korpice.

6.

Karamel kocke: Karamelizovati šećer na laganoj vatri, pa sipati 300 ml sojinog mleka i mešati dok ne provri i karamel se ne rastopi. U preostalom mleku razmutiti puding od karamele, pa dodati u proključalo mleko i mešati dok se ne zgusne. Zatim dodati na listiće sečen margarin i mleveni pečeni lešnik, mešati dok se masa ne ujednači, a zatim toplim filom filovati korice. Nafilovati i gornju koru, pa je posuti mlevenim pečenim lešnikom i ostaviti da se ohladi i stegne. Seći na kockice.

7.

Susam kuglice: Susam kratko propržiti u suvoj šerpi. Posebno, u drugoj šerpi, sjediniti med, margarin, izlomljenu čokoladu i šećer, pa zagrevati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije ujednačena smesa. Potom skloniti sa ringle, pa dodati prženi susam, mleveni keks i orahe, te dobro izmešati. Od pripremljene smese praviti kuglice (ili oblikovati salamu i ostaviti u frižider da se stegne, a zatim seći na parčad).

8.

Čokoladna srca: Samleti smokve, suvo grožđe, orahe, dodati malo oraščića i cimeta i na kraju gust sirup skuvan od šećera sa malo vode i 50 gr istopljene čokolade. Masu dobro izraditi rukom, pa rastanjiti na celofanu na debljinu od 0.8 mm, pa modlom u obliku srca vaditi kolačiće i ređati na tacnu sa pek papirom. Ostaviti da se prosuše, pa ih prelivati glazurom od čokolade i ukrasiti.

9.

Figaro oblande: Urme, smokve i suve šljive iseći na tanke rezance, pomešati sa krupnije sečenim orasima i istucanim pečenim lešnikom, suvim grožđem i limunovim sokom. Dodajte šećer u prahu i med, pa dobro izmešajte. Stavite masu između oblandi i pritisnite težim predmetom. Sutradan prelijte čokoladom i pospite mlevenim pečenim lešnikom, pa kad se stegne, secite na štangle.

10.

Korpice sa brusnicom: Brusnice stavite u šolju i prelijte rumom, pa neka odstoje 2 sata. Otopite čokoladu, med i margarin, dodajte jednu kašiku ruma, pa punite papirnate korpice do pola. Potom dodajte nekoliko brusnica, pa nastavite sa punjenjem korpica čokoladom. Na kraju ukrasite perlicama i štrasom i ostavite da se stegne.

11.

Poređati od svake sorte kolače na tacnu za serviranje.

  • Posni-kolaci(4)
  • Kuglice(2)
  • Posno(2)
  • Oblatne(2)
  • Slatka-rolada(1)
  • Karamel(1)
  • Slava-posna(1)
  • Slava(1)
  • Posni-slatkisi(1)

16

Koji posni margarin koristite? U svakom, navodno posnom margarinu postoje  mrsni dodaci, sto ga cini mrsnim. 

Nisam nasla ni posno sojino mleko, u sastojcima svakog koje sam nasla stoji da unutra ima belance.

Možete li mi reći da li za rafaelo kuglice koristite sojino mlijeko u prahu ili obično sojino mlijeko? Hvala

Bravo!