Moj profil

Ivo torta

56

Torta za koju ime neznam... naprosto sam je tako nazvala posto sam je spremila za prvi rodjendan mog najstarijeg sina.... 1982 god. a posto sam kadarna za kuma... uvek je imenjujem sa imenom zavisno za koju prigodu je spremam....

Torta za koju ime neznam... naprosto sam je tako nazvala posto sam je spremila za prvi rodjendan mog najstarijeg sina.... 1982 god. a posto sam kadarna za kuma... uvek je imenjujem sa imenom zavisno za koju prigodu je spremam....

Sastojci

Za prva kora
7 zlica secera
7 ramno pune kasike brasna
Druga kora
5 kasike secera
5 kasike brasna
100 gr. seckano suvo grozdje
Fil
750 ml. mleka
250 gr. secer
100 gr. lesnjak karamele
5 kasika brasno

Priprema

1.

Modla je br.26

Penasto umutite jaja sa secerom, dodajte brasno, orahe - izmesajte i izlijte u modlu. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni. Kad je pecena neka malo oladi, izvadite i stavite da se skroz oladi. Onda je isecete na dva jednaka dela.

2.

Oddelite blejanke od zumanjke. 

Umutite bjelanke sa secerom u cvrsti sneg, dodajte brasno i suvo grozdje... pecite u istu modlu. Pecena izvadite i neka oladi.

3.

Fil:

- U kaseroli stavite secer da se otopi - karamelizira, dodajte 500 ml. mleka i neka se na tiho kuva i secer otopi. Dodajte i narezane karamele kako bi se lakse otopile. Dok se secer topi vi umutite penasto te odeljene zumanjke... dodajte 250 ml. mleka, 5 kasika brasna. Izmesajte da se sve to spoji.

Sklonite posudu sa karamelizirano mleko za tren od ringlu, dodajte jajcanu smesu, razmesajte i vratite natrag na ringlu da se skuva isto ko puding... samo sto ostaje sasvim malo redje. Sklonite sa vatre.. dodajte cokoladu, izmesajte da se stopi. Neka oladi i pri sam kraj dodajte mljevene orahe. Fil takodje da se skroz oladi prije filovanja.

4.

Od sami fil oddelite sasvim malo za povrsinu torte. Ostali podelite na dva jednaka dela. Filujete prvi dio od zute kore na koju stavite polovinu fila, stavite bela kora, drugu polovinu fila i poklopite sa drugi dio zute kore. Sasvim malo je premazite da vam posluzi za osnovu nadalje kad dekorirate. Dekoracija ostaje vama... izaberite sta cete postaviti. 

Posluživanje

Potrebno je da odlezi ova torta kako bi se spojili kore i fil i da bude bas-bas socna. 

Ja sam ovaj put glazirala tortu sa Mirror glazuru za koju imam ovde postavljeni jedan recept, ali upravo ova torta je po drugi recept koji se sasvim malo razlikuje... postavit cu sad i taj recept. 

  • Karamel(2)
  • Orasi(2)
  • Torte(2)
  • Torta-ivo-karamel(1)
  • Grozdjice(1)
  • Karamel-krema(1)
  • Torta-cokolada(1)
  • Torta-orasi(1)
  • Torta(1)

8

Pozdrav do tebe i semejstvoto ❤️ pretpostavuvam deka od denes ke bides vo najubavoto drustvo, zavrsi skoloto ❤️🙂

😍👏

Volim da vidim (a i jedem)😉torte sa jasno definisanim filovima...a fil sa karamelizovanim mlekom i karamelama nisam nikad spremala...baš ću jednom da ga spremim...

👍