Moj profil

Kolač od čokolade i sira

12

Recept je iz kuharice Najbolji recepti za sve prigode.

Recept je iz kuharice Najbolji recepti za sve prigode.

Sastojci

Tijesto
1 žlica meda
200g brašna

Priprema

1.

Tijesto: Maslac miksati sa šećerom, vanil šećerom i medom dok smjesa ne postane jednolična. Dodati jedno po jedno jaje (svako jaje miksati oko 30 sek). Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakaom. Na kraju dodati otopljenu (i malo ohlađenu) čokoladu.

Okrugli kalup (26cm) obložiti papirom za pečenje. Pola smjese staviti na dno kalupa, a pola spremiti na hladno za kasnije. Peći na 180°C 15ak min u prethodno zagrijanoj pećnici. Ispečeni biskvit malo ohladiti.

2.

Nadjev I: Džem pomiješati s gustinom.

Nadjev II: Umutiti žumanca sa sirom, šećerom, gustinom i limunovom koricom. 

Bjelanca posoliti i miksati dok se ne dobije snijeg; postepeno dodavati vanil šećer. Odgrabiti žlicu snijega i staviti je na stranu. Ostatak snijega umiješati u smjesu sa sirom.

Od čokoladnog tijesta koje se hladilo, odvojiti 3 žlice i dodati ih žlici snijega; promiješati (Nadjev III). Preostalo tijesto nanijeti na rub pečene podloge i poravnati (da se dobije rub od biskvita).

Na pečenu podlogu zatim staviti džem (nadjev I), a na džem staviti smjesu sa sirom (nadjev II). Na smjesu sa sirom dodati nadjev III ("razbacati" ga po smjesi sa sirom).

Peći na 180°C još 55 min u prethodno zagrijanoj pećnici.

  • Sir-kolac(1)
  • Svježi sir(1)
  • Kolac-cokolada(1)
  • Čokolada(1)
  • Sir(1)

4

Ja kupujem sir skutu iz Lidla, ali ce svaki svjezi sir biti dobar :)

Koji sir da kupim?

Hvala :)