Moj profil

Sarena dolma

56

Nasa omiljena, sa ovim ruckom ne mozete pogrijesiti, bilo da ga spremate za sebe i svoje ukucane ili za goste. Moze se spremiti nekoliko dana ranije i ostaviti u frizider, i dan kad vam treba samo vratiti u rernu i dobro ugrijati. Jos bolja je kad odstoji!

Nasa omiljena, sa ovim ruckom ne mozete pogrijesiti, bilo da ga spremate za sebe i svoje ukucane ili za goste. Moze se spremiti nekoliko dana ranije i ostaviti u frizider, i dan kad vam treba samo vratiti u rernu i dobro ugrijati. Jos bolja je kad odstoji!

Sastojci

za
750 gr fasiranog mesa, ja uvijek koristim najmanje maso
10tak malih papricica
5-6 roma paradajza
10tak listova blitve ili lista od vinove loze
2-3 glavice crvenog ili ljubicastog luka
1 solja rize
1/2 kasikica crvene paprike (ja koristim ljutu)
1 dl ulja ili 3 kasike vrhom pune masla
2-3 cehna bijelog luka (2 x)
2 kasike sjeckanog persuna
2 dl paradajz sosa ili 2-3 zrela paradajza

Priprema

1.

Ako koristitie vinovu lozu, staviti u serpu, doliti vodu i staviti da prokuha dok ostalo povrce bude spremno. Ako koristite blitvu, nije potrebno da je prokuhavate. Papricice ocistiti od sjemena i oprati. Okrenuti naopako da se ocijede. Ako koristite ove minijaturne papricice kao ja trebace vam vise od desetak. Kod mene su papricice velicine palca na ovoj slici ili tek mrvicu vece. Paradajzu odsjeci kape, izdubiti, okrenuti naopako da se cijedi, a sredinu dodati u meso. Tikvice ne guliti, samo ih presjeci na nekoliko dijelova, da budu visine paradajza, izdubiti, sredinu mozete isjeckati veoma sitno i dodati u lim u kojem cete peci paprike. Ja luk ne prokuhavam vise ,lakse mi zamotati u vlazan kuhinjski papir i staviti u mikrovalnu na nekoliko minuta da omeksa. Naravno prvo odsijecem obadva kraja, da mi bude lakse odojiti slojeve kad je pecen. Prije nego pocnem odvajati krugove luka, luk ubacim u ledenu vodu, kad tek izadje iz mikrovalne veoma je vruc.

2.

Mesu dodamo so i ljutu mljevenu papriku  (ja ne dodajem biber i vegetu vise ali ako volite do vas je). Obzirom da kupujem najmanje masno meso, dodam mu dvije tri kasike ulja, ili rastopljenog masla. Izrendam mrkvu, glavicu luka i nekoliko cehni bijelog luka, po ukusu, ja dodam 3-4 ne volim da mi se osjeti previse. Oprati i prebrati rizu. Dodati u meso.

3.

Rernu ukljuciti na 220, u lim u kojem cemo peci paprike dodamo 2 dl paradajz sosa ili izrezemo 2 zrela paradajza, 2 dl vode, kasiku isjeckanog persuna i 3-4 cehna bijelog luka. Ja tu dodam i ostalo povrce koje mi ostane, npr unutrasnjost tikvica. Posolim veoma blago i dodam jos malo ljute papricice u sos.

4.

Povrce nafilijemo pripremljenom smjesom, i stavljamo u lim u kojem cemo peci, pokrijemo pergament papirom, ili poklopcem ako lim ima poklopac i pecemo 30 minuta. Skinemo poklopac, provjerimo da li treba vode, i pecemo jos 30 minuta, po potrebi smanjiti temperaturu.

5.

Posluziti bez priloga ili uz pire krompir ako volite.

  • Dobroblue(1)
  • Punjeno povrće(1)
  • Punjena-paprika(1)
  • Fin-rucak(1)
  • Ručak(1)
  • Paprika(1)
  • Mljeveno meso(1)

40

Blue blue dear blue

ovo sjajno izgleda i zvuči,kad cheefice kuhaju mora biti blue vrh hehee😍

Oh draga sefice bas siMe obradovala hvala ti puno na ovako divnoj izvedbi samo da znas i ja sam juce uzivala u njih