Moj profil

Amareto kolač

15 minuta
70

Svi oni koji vole ukus putera i badema treba ovo da probaju. Čuvaćete ovaj recept zauvek, verujte mi! 

Svi oni koji vole ukus putera i badema treba ovo da probaju. Čuvaćete ovaj recept zauvek, verujte mi! 

Sastojci

za
3 jaja sobne temperature
125 g polu-slanog putera (ili običnog neslanog putera sa 3 g soli)
* šećer + vanilin šećer = 150 g
125 g bademovog brašna ( ili sitno mlevenog badema bez ljuske)
40 g brašna
15 g Amareto likera (može i rum ako nemate Amareto)
ZA GLAZURU:
10 g Amareto likera
Kalup za pečenje ø 25 cm

Priprema

1.

Pripremite sve sastojke za testo. Uključite rernu na 170*C.

Neću staviti slike pripreme jer je priprema veoma jednostavna.

2.

Puter prethodno ugrejan na sobnu temperaturu umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Mutite svakako bar 5 min. da postane kremast i pobeli.

3.

Dodajte jedno po jedno jaje i mutite posle svakog jaja da se jaje sjedini sa masom. 

4.

Dodajte 15 g Amareto likera (ili ruma ako nemate Amareto).

5.

Dodajte bademovo brašno (mleveni badem bez ljuske) i sjedinite ga sa masom pomoću drvene kašike. 

6.

Sada dodajte brašno i umutite ga mikserom.

7.

U namazan pleh izlijte testo i pecite ga na 170*C oko 40 min. Kolač treba da bude dobro rumen. Ovaj kolač neće mnogo narasti. Ne brinite, sve je u redu ...

8.

Izvadite kolač na rešetku i ostavite da se ohladi. Kad se ohladi napravite glazuru tako što umutite 50 g prah šećera sa 10 g Amareto likera (ili ruma). Prelijte glazuru i sačekajte da se stegne (osuši). 

Posluživanje

Kolač može da se jede čim se glazura osuši ali je mnogo bolji tek sutradan. Poznat je po tome da može dugo da stoji, dobro zamotan u foliju za čuvanje svežine i na hladnom. Može da stoji i do 30 dana. Mada se kod nas pojede za dan.

  • Amaretto(2)
  • Liker(1)
  • Uz caj(1)
  • Glazura(1)
  • Biskvit-kolac(1)
  • Priprema-dan-ranije(1)
  • Uz-kafu(1)
  • Badem(1)
  • Nina(1)

9

Hvala tebi! Jako mi je drago da si sve to podelila sa nama. Obavezno stavi slike i sledeći put. Čudno je to braon bademovo brašno? Možda je zaista od pečenog badema. Jaja meri sa ljuskom, svaki komad treba da bude 65-75 g. To su velika jaja. S obzirom da nema nikakve tečnosti osim jaja i likera, to dosta utiče na gustinu testa. Ako je brašno od pečenog badema ono je suvo i popije tečnost. Treba pročitati na pakovanju sastav brašna. Obavezno nepečeni oljušteni badem! Francuzi ovaj kolač prave sa rumom, sigurno je i tako odličan...

Hvala još jednom, pozdrav, Perlette!

hvala na javljanju i komentarima! bademovo brasno sam kupila, nisam mlela sama, bilo je braonkasto, ali to nije ni vazno. Glazuru nije problem poduplati. Jedino sto mi je testo bilo pregusto, drugi put cu meriti jaja (sa ljuskom ili bez?), zbog gustog testa nije se dalo lako razlivati. Ono sto i dalje mislim je da je kolac savrsen! Htela sam ostatke odneti na posao sutradan, pa odustala - ostace manje za mene :)) Sigurno cu ga ponoviti, stavicu opet slike. Hvala na divnom, divnom receptu :)

Za sve one koji se spremaju da danas isprobaju ovaj recept nekoliko saveta koji mogu da vam pomognu u izradi ovog kolača:

1. izmerite jaja! Potrebna su tri jaja težine od 65-75 g Ako su manja testo može biti pregusto.

2. ako ne koristite već gotovo bademovo brašno već sami meljete badem: Uzmite nepečeni badem, potopite ga 2 min u ključalu vodu ili 20 min u hladnu vodu i oljuštite. Sveži oljušteni badem je beo! Sameljite ga i onda odmerite potrebnu količinu.

3. poštujte promer pleha, ne veći od ø 25.

4. papir za pečenje se stavlja ovako: Položite pleh na papir za pečenje, iscrtajte krug oko dna pleha, sklonite pleh i isecite krug od papira koji idealno naleže na dno. Sada možete da namažete pleh maslacem i po stranicama i po papiru. Ovako ćete dobiti lepe stranice kolača i ravno dno.

5. Kolač se pre stavljanja glazure okrene naopačke da mu dno bude gore i glazura se maže na glatku stranu.

6. glazura se razmazuje špahtlom potopljenom u vruću vodu. Tako lepo klizi, glazura je tanja i staklasta.

Hvala svima koji postavljaju pitanja! To nam svima pomaže da obratimo pažnju na detalje koji mnogo znače i meni da u recept unesem dodatna objašnjenja koja nekad smatram nepotrebnim, a ipak su važna za rezultat. 

Ovako je ispalo drugima