Moj profil

Utopljenici

150 minuta
9

Moram reći da su mi utopljenici jedni od najdražih slastica i ne pridaje im se toliko važnosti koliko bi trebalo. Nadam se da cete ih napraviti koji put, zaista se isplati!

Moram reći da su mi utopljenici jedni od najdražih slastica i ne pridaje im se toliko važnosti koliko bi trebalo. Nadam se da cete ih napraviti koji put, zaista se isplati!

Sastojci

za
oko 100-150g šećera
50-60 g badema
1dcl mlijeka
125g maslaca

Priprema

1.

Prvo dodati kockicu kvasca u 1 dcl zagrijanog mlijeka i žlicu šećera te pričekati da kvasac nabubre.

2.

Prosijati brašno, dodati dva jaja, pola maslaca (ili 1 dcl ulja), sol i smjesu kvasca te miksati dok se sve ne sjedini. (izmeu 5 do 10 minuta) 

3.

Kada se smjesa sjedinila, izvadite je na radnu površinu i izradite jos malo. Zatim tijesto zavežite u krpu i stavite u zdjelu do pola napunjenu vodom. Znati cete da se tijesto diglo kada pude na povrsini. ( Iako sam ja radila nekoliko puta bez tog postupka, stavila sam tijesto najnormalnije u zdjelu da se digne i ispali su odlicno,ali ne smijemo izostaviti pravi tradicionalni nacin pripreme...:) ) 

4.

U zasebnu zdjelicu pomijesajte šećer i usitenjene bademe ( mogu biti i neki drugi orasasti plodovi, ja osobno preferiram bademe pa radim s njima ) .

5.

Izdvajajte komadice tijesta i uvaljajte ih u smjesu šećera i badema te ih onda zavrtite tako da bi secer i bademi dobro usli u tijesto. ( Neka budu dobro zašećereni inače se može desiti da ne budu dovoljno slatki) . 

6.

Stavite ih na pleh i pecite nekih 15-25 minuta (ovisno koliko vam je dobra pecnica) u prethodno zagrijanu pecnicu na 180 stupnjeva..  

Posluživanje

Najbolji su topli iz pećnice, ali su odlicni i kada se ohlade. Naravno ako ce toliko trajati.. ;)

*Ako ih necete raditi na tradicionalni nacin onda pred umakanje u secer i bademe, tijesto lagano namocite da se bolje zalijepe.

  • Desert(1)
  • DIZANO TIJESTO(1)
  • Utopljenici(1)
  • Bademi(1)
  • Kolači(1)
  • Kiflice(1)
  • Slatko(1)
  • Peciva(1)

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o receptu i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.