Moj profil

Meksičke tortilje

90 minuta
205

Što kažete da za vikend pozovete ekipu, zasučete rukave i pokažete da su vaše homemade tortilje bolje od gotovih, a i cjenovno isplativije? Ekipa će biti oduševljena, a vi ćete na kraju dana uživati u moru pohvala koje ste tog dana primili...

Što kažete da za vikend pozovete ekipu, zasučete rukave i pokažete da su vaše homemade tortilje bolje od gotovih, a i cjenovno isplativije? Ekipa će biti oduševljena, a vi ćete na kraju dana uživati u moru pohvala koje ste tog dana primili...

Sastojci

za
TIJESTO ZA TORTILJE
4 dag maslac
100 ml topla voda
NADJEV ZA TORTILJE
2 kom srednje veliki luk
0,5 kg mljeveno meso (svinjsko ili miješano)
2 kom svježa paprika (crvena, zelena)
1 kom sjeckana rajčica (konzerva 400-500g)
1 kom konzerva crvenog graha (400g)
5 jušnih žlica kukuruza
1 kom mala chilli papričica
začini sol, papar, vegeta, mljevena crvena paprika (slatka)
CRVENI UMAK
40 dag-50dag sjeckana rajčica (koristim bazičnu salsu koju kuham ljeti i spremam u sterilizirane teglice)
1/2 kom mali luk
1 kom chilli papričica (ili manje, ovisno koliko ljuto volite :-)
3 jušne žlice maslinovog ulja
2 jušne žlice soka iscijeđenog limuna
sol, papar, sjeckani peršin
I JOŠ
kiselo vrhnje, gouda sir za posip tortilja prije pečenja

Priprema

1.

Otopiti maslac na vatri i zamijesiti tijesto od svih sastojaka, uz napomenu da se topla voda postepeno dodaje i potrebno je cca 1 dl, a nekad i manje (oko 0,8 dl), ovisi o brašnu. Tijesto mora biti srednje mekano. Nakon toga pokrijemo ga u posudi i ostavimo cca 1h na sobnoj temperaturi (taman dok polako pripremimo nadjev i umak).

2.

Kad je tijesto odmorilo, podijelimo ga na 8 jednakih komada i razvaljamo u krugove veličine srednje tave, odnosno tijesto treba valjati jako tanko, gotovo da se kroz njega vidi daska/radna ploča). 

3.

Dobivene krugove pečemo na suhoj, prethodno zagrijanoj tavi i to svega nekoliko sekundi sa obje strane. Tortilje vadimo na tanjur, slažemo jednu na drugu  i pokrijemo poklopcem ili zatvorimo u vrećicu dok su još tople, kako bi ostale savitljive i kako bi ih kasnije mogli slagati po želji. Vrlo je važno ne peči ih na tavi duže od nekoliko sekundi, kako kasnije ne bi pucale.

4.

Luk narezati na fete i kratko popržiti na maslinovom ulju. Dodati mljeveno meso i pržiti. Nakon toga dodati narezanu papriku (na trakice ili kockice), kratko pržiti, a  potom dodati sjeckanu rajčicu iz konzerve. Pirjati, začiniti po želji (sol, papar, vegeta, mljevena slatka paprika i ljuta chilli papričica). Na kraju umiješati crveni grah, kukuruz, peršin te maknuti sa vatre.

5.

Kad je nadjev spreman, pripremimo pleh veličine pećnice, malo ga namažemo maslacem i slažemo tortilje koje punimo nadjevom i preklopimo na pola. 

6.

Svaku tortilju potom premažemo sa žličicom kiselog vrhnja i pospemo naribanim sirom (npr. gouda ili sl.)

7.

 Ugrijati pećnicu na 200°C-220°C i u vruću pećnicu pod gornji grijač staviti pleh s tortiljama i pustiti da se vrlo kratko i naglo zapeku.

Posluživanje

Poslužiti uz crveni umak koji ste prethodno pripremili na način da ste u sjeckanu rajčicu (ja koristim bazičnu salsu bez začina koju ljeti kuham i spremam u sterilizirane staklenke) dodali sve sastojke, sitno isjeckane, promiješane... Preostaje vam samo da sjednete za stol i uživate u super ukusnim meksičkim tortiljama i još boljem društvu :-)

  • Tortilje(14)
  • Mljeveno meso(4)
  • Tortilje-mexico(2)
  • Cool-isprobano(1)
  • Mirali-za-isprobati(1)
  • Anjii-todolist(1)
  • Tortilje-zapecene(1)
  • Za-praviti(1)
  • Ma(1)

71

Definitivno najbolji i najdraži recept za iste ❤️

Predobra je tvoja prezentacija i izvedba! Stvarno su ti kao nacrtane tortilje i hvala ti što si se odlučila isprobati ovaj recept i drago mi je da ti se svidio!😍Također, hvala ti i na divnoj slici u galeriji, šaljem ti puno lijepih pozdrava!🤗

Predobro!!!