Moj profil

Romansa

90 minuta
22

Ukusni i dekorativni kolačići...

Ukusni i dekorativni kolačići...

Sastojci

Za podlogu:
250 grama margarina
150 grama šećera u prahu
2 kašike ruma
2 kašike kakaoa
200 grama mlevenih lešnika ili oraha
400 grama brašna
ZA fil
200 grama margarina
200 grama šećera
250 grama mleka u prahu
+ čokoladna glazura
krupno mleveni lešnik za posipanje

Priprema

1.

Poglogu za ove keksiće pravimo tako što mikserom penasto umutimo jedan margarin (250 grama) sa šećerom u prahu, dodamo kakao i rum, zatim mlevene lešnike ili orahe i na kraju brašno. Umutimo tvrdje testo, koje je pogodno za razvlačenje oklagijom i testo odmah razvučemo i manjom čašom sečemo krugove od testa koje potom pečemo u rerni. Ja ne stavljam papir za pečenje jer se kolači ne lepe za pleh ali vi ako želite možete koristiti i papir za pečenje.  Zatim keksiće stavimo da se hlade dok ne pripremimo fil.

2.

Fil pripremamo tako što stavimo šećer i malo vode (tek da prelije šećer) da se špinuju potom dodamo margarin i odmah sklonimo sa šporeta i mutimo dok se margarin ne otopi pa postepeno dodajemo mleko u prahu uz neprekidno mućenje. Količina mleka u prahu je data otprilike jer se meni dešavalo da mi je ponekad potrebno malo više ili malo manje mleka tako da bih vam savetovala iz iskustva da kada pripremate bilo koji kolač sa mlekom u prahu pri ruci imate veću količinu nego što piše u receptu. Fil je gotov onda kada se mleko u prahu počne odvajati od ivica posude u kojoj mutite. Fil odmah nanosite na ohladjene keksice, fil treba da bude cvršći pa ga mozete po kolaču oblikovati rukama.

3.

Gornju, filovanu stranu kolača potom umočite u belu ili crnu čokoladu, sačekajte par trenutaka da se čokolada ocedi pa svaki kolač pospite krupno mlevenim lešnicima. 

Kolaći mogu dugo da stoje i čak su lepši ako odstoje dan ili dva jer budu mekši.

  • Kolaci-sa-ljesnjacima(1)

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o receptu i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)