Moj profil

Gurmanske rolnice

73

Ove rolnice nisu od dizanog testa tako da ne ide kvasac u njih, već prašak za pecivo, a glavni sastojak testa je krem sir koji mu daje specifičnu mekoću i fin ukus. Punjene su šunkom, trapist sirom i kiselim krastavcima. Prefine su, toplo ih preporučujem! :)

Ove rolnice nisu od dizanog testa tako da ne ide kvasac u njih, već prašak za pecivo, a glavni sastojak testa je krem sir koji mu daje specifičnu mekoću i fin ukus. Punjene su šunkom, trapist sirom i kiselim krastavcima. Prefine su, toplo ih preporučujem! :)

Sastojci

Za testo
300 g krem sira
1 kašičica soli
8 kašika mleka
10 kašika ulja
450-500 g brašna
Za nadev
210 g stišnjene šunke (16 kolutova)
Za premazivanje
3 žumanca (ili celo jaje)

Priprema

1.

U veću plastičnu posudu ubacite krem sir, jaja i so i izmešajte mikserom. Ja sam koristila subotički Ella sir, a vi možete bilo koji mladi sir. Potom dodajte mleko i ulje pa ponovo promešajte mikserom. Na kraju dodajte i prašak za pecivo i za početak 450 g brašna, pa stavite na mikser mutilice za mešenje i dobro izmešajte dok se sve lepo ne poveže i dok ne dobijete kompaktno testo. Videćete da li vam se lepi pa ako treba dodajte još malkice brašna, ali mislim da neće biti potrebe jer će testo biti još mekše. (Ja sam u startu stavila 500 g, ali sam posle videla da sam mogla možda i malkice manje…to sve zavisi i od veličine jaja, da li će vam testo pokupiti manje ili više brašna.)

2.

Kada je testo gotovo, pripremite nadev. Kolutove šunke presecite na polovine, tako da dobijete ukupno 32. Trapist sir narežite seckalicom za sir i takođe izračunajte da vam izađe 32 komada.  Krastavce presecite uzdužno na četvrtine, ili čak osmine ako su veći. Ja sam 4 veća krastavca sekla na osmine i takođe dobila 32 komada.  

Vi slobodno naseckajte sve sastojke za nadev onako kako vama odgovara, ne morate ih brojati kao ja ako vam to deluje opterećujuće. :D

3.

Sada uzmite testo i presecite ga na dva dela. Dobro pobrašnite radnu površinu, stavite prvi deo pa razvijte tanko oklagijom u jedan veliki kvadrat. Podelite ga na 4 dela, pa svaki još na 4, tako da dobijete 16 kvadrata. (Dobićete 32 rolnice.) Na svaki kvadrat prvo stavite komad šunke, pa sira i na kraju po jedan krastavac. Prvo malkice zavijte stranice kvadrata pa zarolajte u rolnicu. Rolnice slažite u pleh od rerne koji ste obložili pek papirom.

4.

Ponovite sve isto i sa drugim delom testa i poslažite rolnice u drugi pleh. Rolnice premažite umućenim žumancima ili celim jajetom. Ja sam imala 3 žumanca koja sam taman iskoristila. Od žumanaca će rolnice biti još lepše, žuće i sjajnije.

Rolnice pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni, 20-25 minuta dok lepo ne porumene.

  • Kiflice(2)
  • Peciva(2)
  • Bakeriescheese(1)
  • Kiseli krastavci(1)
  • Za-praviti(1)
  • Slana peciva(1)
  • Slane-rolnice(1)
  • Kiflice-bez-kvasca(1)
  • Trapist-sir(1)

9

Odlične!

Vesna, Marija, hvala vam!👋

Odlična peciva, davno pravila slična. Kremasti sir daje lepu teksturu i ukus 😉 ...

Ovako je ispalo drugima