Moj profil

POVITICA

120 minuta
75

Ovaj recept jednostavno oduševljava. Sočnost, mekoća i čokoladni okus ovog "slatkog kruha" je neopisivi užitak i vrijedan je čekanja "dizanja tijesta" i malo više uloženoga truda u pripremi...Baking with love...

Ovaj recept jednostavno oduševljava. Sočnost, mekoća i čokoladni okus ovog "slatkog kruha" je neopisivi užitak i vrijedan je čekanja "dizanja tijesta" i malo više uloženoga truda u pripremi...Baking with love...

Sastojci

za
7 gr soli
30 g otopljenog maslaca
1/2 štapića vanilije ili 2 vanilije šećera
Punjenje
60 gr putera/maslaca
4 žlice mlijeka
280 gr oraha
1/2 štapića vanilije ili 2 vanilije šećera
1 umućeni žumanjak
Preljev
15 gr maslaca
1 umućeni bjelanjak

Priprema

1.

Za tijesto bi bilo idealno da imate samostojeći mikser, no i ako nemate, tijesto se može umijesiti mikserom s nastavkom za tijesto i završiti s rukama.

U posudu ubaciti brašno i šećer u posudu, dodati sol na jednu stranu posude i instant kvasac na drugu stranu posude.

2.

Dodati istopljeni maslac, jaje, sjemenke vanilije ili vaniliju šećer i toplo mlijeko i početi miksati na niskoj brzini. Kada se tijesto počne ujednačavati, miješati još 5-8 minuta na srednjoj brzini dok tijesto ne postane mekano, glastko i rastezljivo.

3.

Umiješano tijesto staviti u lagano nauljenu posudu, pokriti s prozirnom folijom i ostaviti dizati dok se ne udupla, oko 1 sat.

4.

Namastiti kalup za kruh. Kalup se može obložiti i pek papirom.

5.

Za fil, u posudu staviti maslac i mlijeko u malu posudu i polako ugrijati dok se maslac ne otopi. U blender staviti  orahe, sjeme 1/2 vanilije i kakao u prahu te miksati dok se orasi ne usitne, zatim dodati žumanjak, te smjesu ugrijanog mlijeka i maslaca te još malo zajedno izblendati.

6.

Stol prekriti čistim stolnjakom ili plahtom i posuti je brašnom. Na to istresti tijesto koje se uzdiglo i valjkom ga razvaljati u pravokutnik veličine 50x30 cm. Razvaljano tijesto premazati otopljenim maslacem.

7.

Ruke lagano uvaljati u brašnoi podvući ih pod razvaljano tijesto i dodatno ga razvlačiti prema krajevima dok se potpuno ne rastanji i postane prozirno na veličinu otprilike 1 m x 60 cm.

8.

Pazeći da se tijesto ne razdere, nanijeti fil na razvaljano tijesto, dok se ne pokrije tijesto u potpunosti. Ako se fil previše stisne od predugog stajanja, može se dodati malo toplog mlijeka da se fil otpusti.

9.

Počevši od dugog kraja tijesta, stolnjakom rolati tijesto dok ne dobijemo dugi rolat. Lagano podićitijesto i staviti u kalup od jednog kraja do drugog kraja kalupa, tako da tijesto prvo tvori slovo "U" na donjoj strani kalup, a zatim i ostatak tijesta motati u slovo "U".

10.

Tako pripremljeni kalup s tijestom ubaciti u čistu vrećicu i ostaviti da raste još 1 sat. Ugrijati pećnicu na 180 C. Nadošlo tijesto premazati s bjelanjkom i peći 15 minuta, a zatim smanjiti pećnicu na 150 C i peći narednih 45 minuta, odnosno dok tijesto ne postane zlatno smeđe. Ako tijesto  počne prebrzo tamniti, pokriti vrh tijesta alufolijom.

11.

Nakon pečenja ostaviti Poviticu u kalupu još 30 minuta, prije nego što se izvadi iz kalupa i ostavi da se do kraja ohladi.

12.

Pomiješati šećer u prahu s nekoliko kapljica hladne vode i posuti po ispečenoj Povitici.

13.

Nakon dosta truda, samo uživjate uz šalicu čaja ili kave!

  • Štrudla(1)
  • Slatka-savijaca(1)
  • Štrudli(1)
  • ORAHNJACA(1)
  • Sočno(1)
  • Orasi-i-cokolada(1)
  • Povitica(1)
  • Orasi(1)
  • Potica(1)

8

😍Puno vam hvala na lijepim komentarima

Odlična je povitica😍

DEKORATIVNA ,preubava povitica!!!!!!!!!!!!

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)