Moj profil

Mediteranski tart

60 minuta
11

Nešto što je krenulo kao čišćenje frižidera zapravo je ispalo vrlo tematizirano. Imala sam rajčice i blitvu koje je trebalo iskoristiti, a dalje su se okusi nametnuli sami. Mediteranski tart uključuje prhko tijesto sa šalšom od rajčice i bosiljka, kapare, masline, pinjole, blitvu i sir pecorino.

Nešto što je krenulo kao čišćenje frižidera zapravo je ispalo vrlo tematizirano. Imala sam rajčice i blitvu koje je trebalo iskoristiti, a dalje su se okusi nametnuli sami. Mediteranski tart uključuje prhko tijesto sa šalšom od rajčice i bosiljka, kapare, masline, pinjole, blitvu i sir pecorino.

Sastojci

Prhko tijesto
500 g brašna
250 g maslaca
1 jaje
po volji soli
Nadjev
10-ak rajčica
2 režnja češnjaka
1 manja glavica luka
bosiljak
10-ak maslina, otkoštičenih
10-ak kapara
1 pušlek/mac blitve
oko 100-150 g sira pecorino ili sličnoga tvrđega sira
šaka pinjola
par žlica maslinova ulja

Priprema

1.

Zamijesite prhko tijesto - koliko brašna, toliko upola manje grama maslaca, koji ste prethodno ostavili na sobnoj temperaturi (ili u mikrovalnoj stavili na 'defrost', čisto da omekani, ali nemojte ga rastopiti). Napravite hrpicu brašna (najbolje Čakovečki mlinovi za dizana tijesta ili pak Mlin Pukanić) s malo soli i šećera, a u sredinu dodajte maslac i jaje te mijesite iznutra prema van. Tijesto je teško za mijesiti i trebat će vam desetak minuta da dobijete elastičnu masu. Htjet ćete dodati vode, ali tijesto je ukusnije ako samo jaje i maslac daju vlažnost i, shodno tomu, prhkost. Ako ste baš pretjerali s brašnom, dodajte eventualno žlicu vrhnja. Tijesto ostavite pola sata u hladnjaku ili pet do desetak minuta u zamrzivaču, da se rastopljeni maslac vrati u stanje pogodno za valjanje.

Ja sam htjela da ovo bude više kao tart, a ne quiche, pa je zato i manji, moji su omjeri bili oko 300 g brašna i oko 150 g maslaca, no procijenite po kalupu najbolje. Umiješeno tijesto utisnite u kalup i po rubu.

2.

Stavite rajčice u vruću vodu ili ih zakuhajte na par minuta da ih ogulite. Podinstajte luka na maslinovu ulju dok ne omekani te narežite rajčice na kockice i kuhajte dok veći dio vode ne ishlapi. Možete i štapnim mikserom ujednačiti smjesu, a pred kraj dodajte češnjaka i svježega bosiljka (suhoga možete i na početku). Dodajte šećera i soli po želji. Bitno je da smjesa ne bude prevodena da ne razvodni tijesto pa kuhajte barem dvadesetak minuta dok ne ispari voda, uz povremeno miješanje. Idealna je gustoća ajvara recimo.

3.

Blitvu prodinstajte na malo ulja i vode dok ne omekani te razrežite na manje dijelove. Pripremite masline i maknite im koštice ako nemate otkoštičene masline, prepolovite ih, pripremite i kapare te ih ocijedite, da ne bi nadjev bio preslan.

4.

Ako radite tanje tijesto, ne morate ga prethodno peći, ako se ipak odlučite za deblju smjesu od pola kile brašna, stavite ga prvo 10-ak minuta na 200 stupnjeva da se zapeče, a tijesto prethodno izbodite gdjegdje vilicom.

5.

Namažite povšinu dijelom rajčice, naribajte sira. Pecorino je izvrstan jer nije preslan, parmezan mi se čini možda preslanim, ali u redu bi bio i bilo koji klasični polutvrdi ili tvrdi sir. Dodajte blitvu, zatim maslina po volji i kapara, potom još rajčica i sira na vrhu te pospite pinjolima. Ako je smjesa rajčica prevodenasta, više sira bolje će je povezati.

6.

Pecite oko pola sata na 200 stupnjeva, a potom ostavite desetak minuta na sobnoj temperaturi da još malo vode ishlapi.

Posluživanje

Servirati toplo, no ukusno je i kao hladan obrok, posebice uz žlicu hladnoga kiseloga vrhnja.

  • Tart-slani(1)
  • Mediteranski(1)
  • Vegetarijanski(1)
  • Tart(1)
  • Vege(1)
  • VEGETARIJANSKA JELA(1)
  • Prhko tijesto(1)

4

Je, eksperiment čišćenja frižidera ispao je zapravo prefin. 🙂

Ovo mora da je prefino👍a jako lijepo izgleda😍

Hvala. 🙂❤️