Moj profil

Čipkaste palačinke

64

Postoje različiti nazivi za ove palačinke, a najčešći su ruske cigare ili cigarettes russes i čipkaste palačinke ili crêpes dentelles kako ih zovu Francuzi. Mogu se praviti u obliku rolica/cigara sa većim ili manjim otvorom ili plosnate, bez otvora. Rolane su prikladne za punjenje raznim kremama.

Postoje različiti nazivi za ove palačinke, a najčešći su ruske cigare ili cigarettes russes i čipkaste palačinke ili crêpes dentelles kako ih zovu Francuzi. Mogu se praviti u obliku rolica/cigara sa većim ili manjim otvorom ili plosnate, bez otvora. Rolane su prikladne za punjenje raznim kremama.

Sastojci

100 g šećera (kristal ili u prahu, nema neke razlike)
65 g brašna
1 prstohvat soli

Priprema

1.

Maslac, šećer i sol izradite vilicom dok se šećer ne otopi i prestane škripati po zdjelici, inače će zrnca šećera napraviti brazde po tijestu prilikom razmazivanja. Dodajte brašno i miješajte dok se ne dobije glatka smjesa.
Na kraju umiješajte neumućene bjelanjke.
Smjesa treba biti mekana, glatka i gusta, ali ne pregusta.
Smjesu spremite u hladnjak na 1 sat.
U hladnjaku može stajati do 3 dana.
Umjesto kristal šećera, možete koristiti šećer u prahu. Jedino kristal šećer treba malo više mutiti.

2.

Od tijesta možete napraviti:
a) Male okrugle palačinke od kojih se rade uske rolice/cigare, korneti ili zdjelice.
b) Veće, duguljaste palačinke od kojih se rade rolice većeg promjera koje se pune kremama.
c) Velike palačinke koje se mrve i služe za posipanje kolača i sladoleda ili za nadjeve.
d) Slagane palačinke koje su jako fina grickalica ili dodatak sladoledu.

3.

Korištenje dva lima za pečenje znatno ubrzava rad. Nakon što stavite prvi lim u pećnicu, odmah pripremite drugi. Dok je drugi kalup sa kolačićima u pećnici, možete raditi na oblikovanju prvih. Pečene palačinke se odmah rolaju jer se stvrdnu za nekoliko sekundi. Vrlo je važno da se papir s pečenim palačinkama ne skida s lima dok se palačinke ne zarolaju, jer ih topao lim drži mekanim. Ako kolačići postanu pretvrdi za motanje, vratite ih u pećnicu na oko 30 sekundi.

4.

Oblik cigare (male palačinke): Na donjoj strani papira za pečenje iscrtajte 3 kruga promjera 12 cm, pa poleđinom žličice rasporedite po 1 žličicu tijesta unutar krugova. Napravite najviše tri palačinke odjednom. Palačinke pecite oko 5 minuta na 180°C, odnosno dok ne porumene po rubovima. Dršku drvene žlice stavite uz rub palačinke. Nožem ili špatulom odvojite taj kraj od podloge, pa opušteno zarolajte valjajući po podlozi. Čim su palačinke smotane, skinite ih s drške i spremite sa spojem prema dolje. Metalni tuljci puno su bolje rješenje od drvene kuhače. Nevjerojatno brzo se zagriju od topline palačinki, dok se palačinka mota, tuljak je već vruć. Toplinom koju dobivaju od palačinki tuljci povratno griju palačinke i ne dopuštaju da se palačinke brzo ohlade, a samim tim i stvrdnu kao kad se koristi drvena kuhača. Ohlađene rolice spremite u limenu kutiju s poklopcem, daleko od vlage da ne omekšaju.

5.

Rolice većeg promjera za punjenje kremama: Pravite duguljaste palačinke 25x10 cm. Pečene zarolajte oko tuljka za schaumrolle. Ohladite i punite neposredno prije konzumacije da ne omekšaju i izgube hrskavost. Najljepše su punjene slastičarskom kremom pomiješanom sa tučenim slatkim vrhnjem.

6.

Palačinke koje se mrve: Najlakše je napraviti velike palačinke koje se izmrve i koriste za posipanje kolača i sladoleda ili dodaju u kreme. Ne moraju imati oblik, samo moraju biti što tanje. Pecite ih dok ne dobiju tamniju zlatnosmeđu boju. Hladne ih zdrobite i ako ih ne iskoristite odmah, stavite u staklenku i čuvajte na suhom i hladnom mjestu (ne u hladnjaku).

7.

Slagane palačinke: Pravite duguljaste palačinke i motajte ih preko duge uske lopatice za okretanje palačinki.

8.

SAVJET: Ako palačinke nisu dovoljno pečene, rolice neće biti hrskave. Ako jako potamne, popucat će prilikom motanja. Ne bacajte neuspjele rolice. Zdrobite ih i pospite po sladoledu ili umiješajte u kremu.
Ako unatoč svim mjerama opreza rolice pokupe vlagu i omekšaju, ništa nije izgubljeno. Stavite ih peći u pećnicu zagrijanu na 180°C 2-3 minute. Rolice će splasnuti, neće se moći puniti, ali će biti prhke. Poslužite ih sa sladoledom ili ih izmrvite u kremu.

  • Palačinke(5)
  • Cigare-palacinke(1)
  • Rolice-slatke-za-sladoled(1)
  • Ideje-i-dekoracije(1)
  • Blue(1)
  • Rolnice(1)
  • Hrskavo(1)
  • Rolice(1)
  • Palacike(1)

15

jesu prave čipkaste ...

🤗

Odlično i detaljno napisan recept, kao i uvijek.👍