Moj profil

Halloween torta

180 minuta
72

Još uvijek stignete pripremiti tortu za najluđu noć vještica ili kako bi muška populacija rekla - za još samo jedan dan žena! :-) Čokolada, mascarpone i višnje nepogrešiva su kombinacija, slažete li se?

Još uvijek stignete pripremiti tortu za najluđu noć vještica ili kako bi muška populacija rekla - za još samo jedan dan žena! :-) Čokolada, mascarpone i višnje nepogrešiva su kombinacija, slažete li se?

Sastojci

za
BISKVIT
6 kom jaja
0,5 dl suncokretova ulja
0,5 dl mlijeka
100 g čokolade tamne za kuhanje
FIL OD VIŠANJA
4,5 dl tekućine (sok koji puste višnje, ostatak voda)
450 g višanja (smrznute ili iz kompota)
ČOKOLADNA KREMA
3 dl mlijeka
100 g čokolade tamne za kuhanje
PREMAZ, PRIREMA ZA PREKRIVANJE FONDANT MASOM
65 g putera/maslaca
1,5 žlica mlijeka
FONDANT ZA PREKRIVANJE TORTE I FIGURICE
crna boja u gelu
6-8 kom marshmallowsa (za paukovu mrežu)

Priprema

1.

Pripremite okrugli kalup za tortu promjera 26 cm, namažite maslacem i pobrašnite te ostavite sa strane. Odvojite žumanjke od bjelanjaka i istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Zatim u drugoj posudi izradite mikserom žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom te postepeno dodajte ulje i mlijeko. Miksajte dok se šećer u potpunosti otopi. Zatim dodajte kakao, čokoladu koju ste prethodno otopili na pari ili u mikrovalnoj, izradite mikserom. Dodajte prašak za pecivo i prosijano brašno, izradite mikserom, a potom ručno, špatulom lagano umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka. Smjesu ulijte u kalup za tortu i stavite u zagrijanu pećnicu na 170°C (temperaturu prilagodite svojoj pećnici).

2.

Kad je biskvit pečen, pustite ga da se potpuno ohladi (najbolje preko noći), a potom ga prerežite tako da dobijete 3 jednake kore.

3.

Ukoliko koristite zamrznute višnje, pustite ih da se potpuno odmrznu, stisnite ih da puste svoj sok. Izmjerite koliko su soka pustile i dodajte malo vode da dobijete 4,5 dl tekućine. Zakuhajte 4 dl tekućine. U posudici pomiješajte gustin sa šećerom, dodajte 0,5 dl tekućine, promiješajte i sve dodajte u sok koji je zakuhao te miješajte dok se ne zgusne. U vruće dodajte Rum šećer i višnje. Promiješajte i ostavite sa strane da se u potpunosti ohladi.

4.

Zakuhajte 2,5 dl mlijeka. Sadržaj vrećice pudinga od čokolade pomiješajte sa šećerom, dodajte 0,5 dl mlijeka, promiješajte i dodajte u mlijeko koje je zakuhalo te miješajte dok se ne zgusne puding. Maknite sa vatre, te u vruće dodajte čokoladu, te promiješajte kad se otopi. Ostavite sa strane dok se puding u potpunosti ne ohladi.

5.

Vrhnje za šlag izradite mikserom, a zatim ga zajedno sa mascarpone sirom umiješajte u potpuno ohlađeni puding. Izradite kremu mikserom.

6.

Vrijeme je za slaganje torte. Na tanjur stavite prvu koru biskvita, poprskajte s mlijekom i rumom, stavite obruč i stavite polovicu nadjeva od višanja. Poravnajte nadjev od višanja, ali ne da vam dodiruje obruč, ostavite 1 cm mjesta. Zatim na nadjev od višanja stavite polovicu čokoladne kreme, poravnajte i na to stavite drugu koru biskvita koju također poprskate mlijekom i rumom. Ponovite postupak sa drugom polovicom nadjeva od višanja i drugom polovicom čokoladne kreme, te sve završite sa trećom korom biskvita.

Tortu stavite u hladnjak na 2-3 sata.

7.

Kada se torta ohladila, maknite obruč, poravnajte sa strane, a zatim gornju plohu premažite sa dobivenom smjesom maslaca, šećera i mlijeka (u tankom sloju; ostatak smjese koristite za ljepljenje fondant figurica na tortu). Navedeni premaz potreban je kako bi se fondant uredno zalijepio za tortu

8.

Fondant pripremite prema uputstvu na pakiranju. Odvojite manji dio za izradu paukova, a ostatak obojite u željenu boju (koristila sam malo crne boje, kako bih dobila svijetlo sivu masu) Razvaljajte u krug dosta veći nego što je promjer torte kako biste uredno prekrili cijelu tortu, a zatim valjkom prenesite fondant. Poravnajte najprije gornju plohu na način da ne ostane između torte i fondanta zraka, a potom pažljivo i postepeno poravnajte bočnu stranu. Ostatak smjese odrežite.

9.

Marshmallows otopite u mikrovalnoj, a zatim miješajući hladite do stupnja kada ga možete razvlačiti rukama u tanke niti koje prenosite direktno na tortu.

10.

Sada je vrijeme za izradu halloween figurica. Za ovu tortu izabrala sam paukove (nadam se da nemate slab želudac jer ovo su najslađi paukovi na koje ćete naići). Naravno, vi možete uraditi i drugačije figurice npr. bundeve, crnu mačku, vješticu, zanimljiva je i vještičja ruka koja viri iz torte, samo pustite mašti na volju... 

11.

I da...Happy Halloween!

  • Torte(3)
  • Cool-torta(1)
  • Cake-is(1)
  • Mascarpone(1)
  • Fondant-figurice(1)
  • Desert(1)
  • Halloween-decorations(1)
  • Isprobati-slatko(1)
  • Strasno(1)

27

Hahahaha, pauci baš nisu oku ugodni, slažem se, ali ovi su bili doslovno slatki! 😀

Umalo me pauci otjerase od ovakp dobre torte,,,

Hvala vam puno cure! Znam da Halloween ne obilježava svatko, neki su protiv ovakvih običaja, drugi ga veselo prihvaćaju. Ja ga shvaćam kao igru i baš se veselim takvim party-ima i ludim dekoracijama😅