Moj profil

Starinske Vanilice

120 minuta
14

Predstavljam Vam recept za vanilice koje me naucila raditi moja baka. Mekane su i tope se u ustima. Ljepse su sto duze stoje

Predstavljam Vam recept za vanilice koje me naucila raditi moja baka. Mekane su i tope se u ustima. Ljepse su sto duze stoje

Sastojci

za
Kilo mekog brasna
1 maslac (250grama)
250 gr svinske majsti

Priprema

1.

Pjenastu umutiti maslac i svinjsku mast dok n e dobijete homogenu smijesu, zatim dodati 3 kasike secera i vanil secer. Postepeno dodavati jaja i zumanca. 

2.

Kad ste dobili homogenu smijesupocnite postepeno dodavati brasno. Tijesto mozete mutiti mikserom, medjutim teksturu cete bolje osjetiti "pod rukom". Tijesto je gotovo kad se ne lijepi za ruke. Ukoliko vam se mrvi dodajte malo mlijeka ili sok od limuna/narandze. 

3.

Na pobrasnjenoj povrsini razvucite tijesto na debljinu cca 5 mm. Kalupom ili rakijskom casom koje ste prethodno umocili u brasno vadite vanilice i slazite ih u pleh oblozen papirom za pecenje. 

4.

Vanilice peci na 180°C dok ne porumene. U zavisnostinod debljine to je oko 15 minuta. Smjesa je dovoljna za 3 velika pleha od rerne. 

5.

Kada se vanilice ohlade jednu polovinu namazati sa dzemom po izboru, preklopite drugom.polovinom i uvaljajte u secer u prahu u koji mozete dodati neki aromaticni secer. 

6.

Vanilice poslozite u metalnu ili plasticnu posudu sa poklopcem i ostaviti da odstoje. Ljepse su sto duze stoje. Potrebno je da odstoje minimum 2 dana. 

  • Kolaci-bozik(1)
  • Biscuits(1)

3

Hvala. 🙂 Probajte pa javite da li su vam uspijele. Zaboravila sam napomenuti u receptu da ja preferiram kiselkastije dzemovs, npr. drenjina, narandza, sipurak. :)

Prave starinske...bas su dobre...

  Super  so  mast  se  sekogas  topat  vo  usta  ,  odlicen  recept🙂