Moj profil

Čupava Kata

64

Recept strine Marine za omiljeni slavski kolačić, stari-dobri, provjereni. Ljepši što duže stoji, jednostavne a zanimljive izrade. Topi se u ustima..

Recept strine Marine za omiljeni slavski kolačić, stari-dobri, provjereni. Ljepši što duže stoji, jednostavne a zanimljive izrade. Topi se u ustima..

Sastojci

za
Tijesto
4 kašike šećera
400g brašna (& još za posipanje/miješenje)
1 kašika džema od kajsije za premazivanje (ne mora)
Fil
200g oraha, krupnije i sitnije sjeckanih/mljevenih
3 kašike džema od kajsije
1/2 pomorandže, sok i korica (ne mora)

Priprema

1.

Prosijte brašno i prašak za pecivo, dodajte šećer i sitno nasjeckan hladni margarin. (Da bi mi bilo lakše, ja dio smjese sa brašnom kratko ubacim u blender sa margarinom iz dva puta, dok ga skroz potrošim i dok smjesa postane ujednačeno mrvičasta.) Dodajte žumanca i dobro promiješajte.

2.

Izbacite smjesu na radnu površinu i strpljivo mijesite sve dok toplina vaših ruku počne da topi margarin u tijestu. Isprva mi se činilo prenaporno i da se ta suva smjesa nikada neće umijesiti u neljepljivo tijesto i da je sigurno neka greška - ali ovom se tijestu ne dodaje voda. Jednostavno se radi dok se ne izradi. Da bi mi bilo lakše, podijelila sam ga u tri dijela koja sam posebno mijesila i onda spojila u jednu veliku loptu.

3.

Tijesto podijeliti na pola pa jednu polovinu odmah umotati u providnu foliju i staviti u zamrživač.

Drugu polovinu razvaljati u obliku pleha i preko oklagije prebaciti u namašćen i pobrašnjen sud tako da prekriva samo dno, odnosno da se ne penje uz strane pleha. To znači da ćete odrezati sve viškove i vratiti ih na koru. Ne brinite ako vam je neuredna ili iscjepkana, samo je utapkajte prstima da fino prekrije dno pleha.

4.

Koru premažite kašikom džema i ne brinite ako vam se učini pretanka - ona će prečenjem narasti.

Dok pripremate fil pleh sa donjom korom stavite u frižider da se hladi a rernu upalite na 180 stepeni C.

5.

Za fil prvo mikserom umutite bjelanca uz pomoć šećera u prahu u čvrst šne. Dodajte džem i kratko izmixajte najnižom brzinom, tek toliko da se ravnomjerno rasporedi. Na kraju ručno umiješajte orahe, špatulom, da vam šne ne bi pao. (Na kraju dodajte pomorandžu, rum ili drugi sok po želji, ali to nije neophodno i nije po originalnom receptu.)

6.

Fil premažite preko donje kore i lijepo rasporedite po plehu. Trebalo bi da je čvrst ali da se lako oblikuje.

Preko njega narendajte drugu polovinu tijesta iz zamrzivača. Koristite krupniju rendu kao za jabuke. Tijesto vam neće biti pretvrdo iako je iz zamrživača, ali je važno da ga narendate što brže da ne bi postalo premekano. Narendajte ga u debljem sloju tako da pokrije cijelu površinu fila.

7.

Kolač pecite u zagrijanoj rerni narednih 25-30 minuta, u zavisnosti od njene jačine. Ja sam Katu morala da pokrijem folijom nakon 15 minuta jer je moja rerna jaka i jer volim da mi tijesto ostane svijetlo. Osjetićete pod rukom kad je pečena jer se sredina kolača neće kretati.

8.

Ostavite kolač da se prohladi u isključenoj rerni otvorenih vrata, ali neka bude pokriven da se ne isuši. (Ja sam ga pekla sa ventilatorom jer obično tako radim sa svim tijestima.)

Posluživanje

Ako ćete ga jesti toplog, kolač dekorativno pospite šećerom u prahu pred samo služenje a ukoliko ste sačekali da se potpuno ohladi, možete ga u plehu cijelog posuti.

Najbolji je sjutra dan, uz kaficu ili poslije ručka.

  • Cake-is(1)
  • Prhko(1)
  • Marmelada-fil(1)
  • Poslastica(1)
  • Starinska jela(1)
  • Cupava-kata(1)
  • Slatka-pita(1)
  • Kolac-orasi(1)
  • Orah-kocke(1)

5

Divno, divno, DIVNO!😋

Obozavam ovaj kolac 😍davno sam ga spremala, spada u prelepe kolace a ima puno slicnih recepata.Kazite mi velicinu pleha jer cu i vas isprobati!

  Ovoj  kolac  CUPAVA  KATA  ,  e  poubav  od   bilo  koja  torta   dobro  me potsetivte   ,ODLICNA  IZVEDBA🙂

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)