Moj profil

ORASNICE JEDNE STARICE

30

Ovaj recept sam dobila od jedne stare gospođe, koja nažalost nije više među nama. Ali eto, kad pravim kolač uvijek se sjetim te starice kako se nesebično trudi da mi do najsitnijih detalja objasni postupak pripreme. Tada nisam ni slutila da će "nekad" mom sinu baš ovj kolač postati omiljeni.

Ovaj recept sam dobila od jedne stare gospođe, koja nažalost nije više među nama. Ali eto, kad pravim kolač uvijek se sjetim te starice kako se nesebično trudi da mi do najsitnijih detalja objasni postupak pripreme. Tada nisam ni slutila da će "nekad" mom sinu baš ovj kolač postati omiljeni.

Sastojci

1 komad cijelo jaje
1 sup.kašika Šećera ( kristal)
malo više od 1/2 šolje za b.kafu ulja
3 sup.kašike kisele pavlake (ako nemate može gušći jogurt)
malo manje od 1/2 kašičice za kafu sode bikarbone
2 čaše za bijelu kafu vode
2,5 čaše šećera (istu čašu koristite za mjerenjevode, šećera i gore pomenutog ulja)
15-200gr oraha za posipanje
1 komad limun

Priprema

1.

Prvo, jedno jaje dobro umutim sa 1 kašikom šećera. Ja koristim žicu za mućenje (mikser nije neophodan). 

Zatim dodam 1 istopljen margarin i malo više od pola šolje ulja (ja otprilike izmjerim pola šolje od bijele kafe i dodam još za prst). Zatim 3 kašike pavlake (ili jogurta) i sve to zajedno dobro miješam. 

2.

Kad sam sve sastojke sjedinila dodajem brašno. Nikad zaista nisam izmjerila koliko ide brašna,ali, dodajem po malo postepeno i miješam. Kad dodam prvu turu brašna u nju stavim i malo manje od pola kašikuce sode i zamješam a onda polako dodajem brašno

3.

Tijesto ne treba da bude prečvrsto, prilično je masno pa se ne može lijepiti za prste ali ne smijete ga ostaviti ni suviše mekano zbog načina oblikovanja.

4.

Oblikovanje se prema uputstvima koje sam dobila od starice iz naslova (i ja ga uvijek tako pravim) vrši na rende-na onoj najsitnijoj strani, tako što se  uzimaju kuglice koje se rastanje po toj najsitnijoj strani rende-a. Kada se rastanje ja ih siječem nižićem sa svih strana kako bi bile približno jednake (znači dobijem pravougaonik) koji zarolam i dobijem slatke male valjčiće.

5.

Slažem ih u pleh - evo baš ovako kao na slici. i stavim u zagrijanu rernu i smanjim na 220 stepeni. Ovaj pleh je veliki koji sam dobila u rerni od šporeta. Bitno je da je pleh dubok jer se prelivaju na kraju pečenja.

6.

U toku pečenja one narastu i dodiruju se pa ih je potrebno razdvojiti nožićem kako bi se lijepo ispekle. Razdvajate ih tek kad se stvrdnu nikako dok su još mekane jer rizikujete da tijesto splasne i da im pokvarite oblik.

7.

Preliv: Skuvati dvije šolje vode sa dvije ipo šolje šećera da se dobije ne baš gust šerbe. 

Orasnice se prelivaju čim se izvade iz šporeta ključalim prelivom znači: VRELO NA VRELO.

kad ih zalijete one toliko poskakuju u plehu i to mi je zapravo najmiliji dio. Nešto sam pokušala i da snimim međutim dok sam se sjetila da uzmem telefon i dok sam ušla u kameru one su se prilično umirile ali nema veze.

8.

Na kraju limun dobro operem i isiječem na što sitnije listiće i zabodem između trudim se da ga ima što više. 

Posluživanje

Pogodne su za sve vrste slavlja i sigurna sam da ćete ih obožavati.

Potrebno je samo malo volje da ih jednom napravite a posle ćete morati jer će vam sigurno (kao što i meni moj sin ) NON-STOP tražiti da ih iznova i iznova spremate.

UŽIVAJTE!!!!

  • Starinski kolaći(1)
  • Kolaci-popareni(1)
  • Zaliveni-kolaci(1)
  • Zalivene-orasnice(1)

2

Da zapravo su jako slične, ali vrijedi i probati a i promijeniti recept.

Moja preporuka je da probate sigurno se nećete pokajati.🙂

Volim zalivene kolače, a ove orasnice me podsjećaju ha hurmašice koje obožavam!😋