Moj profil

Kolačići od jabuka

30 minuta
27

Kolačići su uvijek omiljeni. Ovi su samo malo drugačiji od standardnih - fil od karamela s  jabukama u sredini, a ne tradicionalni s džemom od malina., ...Jedinstveni kolačići s vrlo jedinstvenim ukusom!

Kolačići su uvijek omiljeni. Ovi su samo malo drugačiji od standardnih - fil od karamela s  jabukama u sredini, a ne tradicionalni s džemom od malina., ...Jedinstveni kolačići s vrlo jedinstvenim ukusom!

Sastojci

za
1 šoljica sitno mljevenog badema
1/2 šoljice putera/maslaca sobne temperature
1/2 šoljice sećera ( kristal)
1/4 kašićice ekstrakta badema
1/2 kašićice cimer Cimeta mljevenog Podravka
¼ kašićice soli
1/4 fila od jabuka
FIL OD JABUKA
10 jabuka, oguljenih, očišćenih i izrezanih na kocke
1 kašika likera od kave
1 maleni prstohvat mljevenog klinčića
1/2 šoljice šećera
1 kašika soka od svježeg limuna

Priprema

1.

Mikserom umutiti maslac na velikoj brzini dok ne postane pjenast i svijetlo žuti. Dodajte kristal šećer i nastavite mutiti sve dok ne sjedinite. Smanjite brzinu na nisku razinu. Dodajte žumanjak, limunovu koricu, ekstrakt vanilije i badema i mutite dok se ne sjedine svi sastojci.

2.

Prosijati brašno, cimet i sol u drugu zdjelu. Dodajte pržene bademe i promiješajte sve zajedno. Dodajte suhe sastojke u smjesu maslaca i mutiti na maloj brzini ili promiješajte drvenom kašikom dok se ne sjedini sve zajedno. Tijesto bi trebalo biti prilično mekano.

3.

Prebacite tijesto na radnu površinu, podijelite u 4 jednaka dijela i stavite ih u plastičnu foliju. Rashladite u frižideru oko 1 sat.

4.

Zagrijati rernu na 175 stepeni. Lagano pomastiti limove/plehove za pečenje, obložiti pek-papirom.

5.

Iz frižidera uzimati jedan po jedan dio tijesta, jer je lakše raditi s hladnim tijestom. Prvi dio tijesta staviti izmedju dva lista pek-papira pa razviti na debljinu od 1cm.

pomoću kalupa prečnika 5 cm rezati oblike po želji (cvjetići, zvijezde, ...)

Uzeti manji okrugli kalup i napraviti rupe u sredini keksića. Ukoliko tijesto postane ljepljivo i previše mekano za raditi staviti ga u plastićnu foliju i ohladiti na 10-ak min.  Isto ponoviti sa ostatkom tijesta s time da računate koliko keksića ste napravili sa rupom u sredini jer trebate napraviti isti broj keksića ali bez rupe. :)

6.

Pomoću špatule lagano prebaciti keksiće na limove za pećenje. Peći oko 12 min (provjerite prstom, ako su čvrsti na dodir, gotovi su). P.S. vodite račina da ostanu bijeli/svijetli.

Ohladiti kolaćiće pa skidati sa pek-papira.

Kombinirajte izrezane jabuke na kockice, sok od jabuke, liker, cimet, muškatni oraščić, vaniliju,, šećer i sok od limuna u većoj šerpi s debljim dnom. Stavite na srednje visoku temp i kuhajte, često miješajući (kako biste spriječili gorenje) sve dok se jabuke ne omekšaju (oko 1 sat).
1.

Smanjite tempna.  Nastavite kuhati, povremeno miješajući, sve dok se jabuke ne raskuhaju i smjesa ne postane vrlo gusta i tamna (oko 2 - 2 1/2 sata).

2.

Skloniti sa vatre i pustiti da se ohladi. 

P:S. Ovaj fil može da se poslije hlađenja stavi u kutiju, dobro zatvori i može stojati u frižideru do mjesec, dana a u zamrzivaču i do 6 mjeseci. 

3.

Kolačiće bez rupice mazati filom, pa poklopiti kolačićem sa rupom. 

4.

Ukoliko želite keksiće sa "ogledalcem" dovoljno je da tvrde bombone, npr. mentol izdrobite batom za meso. Keksiće izrežete u željenom obliku, izrežete im sredinu, položite ih na lim obložen pek-papirom, u sredinu staviti drobljene bombone i ispeći. 

  • Jabuke(1)
  • Jabuke-orasi(1)
  • Džem(1)
  • Marmelada-fil(1)
  • Punjeni-keksi(1)
  • Biscuits-is(1)
  • Prhki-keksi(1)
  • Nadjev(1)
  • PEKMEZ(1)

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o receptu i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.