Moj profil

Čokoladni macarons

90 minuta
46

Jednan od mojih najdražih kolačića je definitivno francuski "macaron" kojeg obožavam praviti upravo u ovom blagdanskom periodu. Ovaj put odlučila sam ih napraviti u čokoladnoj varijanti sa ganache punjenjem. 

Jednan od mojih najdražih kolačića je definitivno francuski "macaron" kojeg obožavam praviti upravo u ovom blagdanskom periodu. Ovaj put odlučila sam ih napraviti u čokoladnoj varijanti sa ganache punjenjem. 

Sastojci

za
Za čokoladne macaronse
50 gr bademovog brašna
2 bjelanjka sobne temperature
5 žlica šećera
Za čokoladni ganache

Priprema

Čokoladni "macarons"
1.

Pripremiti pleh koji možete obložiti papirom za pečenje ili kalupom za macarone.

2.

Prosijati zajedno bademovo brašno, šećer u prahu i kakao. Na kraju će vam ostati komadići bademovog brašna koji se ne mogu više prosijati i koji su preveliki da bi ih koristili. Njih možete pojesti ili iskoristiti za nešto drugo. Ovaj korak je jako biran jer daje macaronsima onaj lijep i zaglađen sloj na vrhu.

3.

Uzeti bjelanjke, te ih staviti u posudu za miksanje. Ovaj korak je jako bitan iz razloga što bjelanjci obaveznno moraju biti sobne temerature. Par sati prije pripreme macaronsa odvojiti bjelanjke od žumanjaka te ih ostaviti u zatvorenoj posudi izvan hladnjaka. Bjelanjke izmutiti dok malo ne očvrsnu, te onda polako dodati šećer. Nastaviti miksati još par minuta na srednjoj brzini dok bjelanjci ne postanu čvrsti i sjajni.

4.

U smjesu od bjelanjaca i šećera dodati smjesu bademovog brašna, šećera u prahi i kakao praha. Smjesu dodati u dva navrata te polako mješati gumenom špatulom. Ovaj korak je također jako bitan jer ako premalo izmiješate smjesu macaronsi će prilikom pečenja popucati, a ukoliko previše izmiješate smjesa će biti previše rijetka i macaronsi neće narasti. Smjesa je dovoljno izmješana kada podignete špatulu, a ona se preljeva u posudu u gustom mlazu koji podsjeća na lavu.

5.

Smjesu izliti u vrečicu za punjenje, te popunjavati pripremljni kalup za maronse ili smjesu stavljati na papir za pećenje. Kada završite pleh bi trebalo par puta lupiti o radnu površinu kako bi se oslobodio zrak iz macaronsa. Ostaviti pleh na zraku pola sata do sat vremena kako bi se macaronsi osušili.

6.

Pećnicu zagrijati na 160°C. Staviti macaronse u pećnicu na 12 minuta. Nakon što su gotovi izvaditi ih van i ostaviti da se u potpunosti ohlade prije nego ih dirate.

Čokoladni ganache
1.

U posudu za kuhanje staviti slatko vrhnje te ga zagrijati do vrenja, te odmah miknuti sa vatre. Ubaciti komadiće crne čokolade unutra i dobro izmješati dok smjesa ne postane homogena.

2.

Prebaciti ganache u vrečicu za punjenje te puniti macaronse.

3.

Napunjene macaronse staviti u posudu, te ih zatvorene držati u hladnjaku.

  • Cookies(1)
  • Macarons(1)
  • Kolaci-macarons(1)

1

😍

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)