Moj profil

Pire krompir

20

Svevremenski prilog jelima iz domaće kuhinje je, svakako, pire krompir. Ovaj kremasti, vazdušasti i puterasti prilog nije teško napraviti onako kako jedino valja. Pire iz kesice?  
Neka, hvala :)

Svevremenski prilog jelima iz domaće kuhinje je, svakako, pire krompir. Ovaj kremasti, vazdušasti i puterasti prilog nije teško napraviti onako kako jedino valja. Pire iz kesice?  
Neka, hvala :)

Sastojci

za
4 krompira srednje veličine, 40 grama putera, 1/2 kaf. kaš. soli, oko 50 ml toplog mleka
Količine su za dve osobe. Pire krompir se nikada ne pravi s margarinom.
Predlog: Pire će biti vrlo, vrlo, ukusan ako se umešaju kašika-dve milerama, a shodno tome malko smanjiti količinu putera i mleka.

Priprema

1.

Oprati krompir, oljuštiti ga, pa opet isprati. Na mestima gde su bile klice iseći dublje, a ako je krompir zelen ispod ljuske - trebalo bi ga baciti. Odavno sam pročitala da takav krompir nije za upotrebu. 

Krompir koji je srednje veličine ne bi trebalo usitnjavati, dovoljno je preseći ga na pola. Ipak, ako žurimo, isećićemo krompir na kockice. Gledati da svi komadići budu slične veličine, da bi se krompir skuvao u isto vreme. Staviti ga u hladnu, posoljenu vodu, zagrejati do ključanja, a zatim smanjiti vatru. Voditi računa da poklopac bude sklonjen na stranu, jer će se podići pena koja će da kipi. 

Bockati krompir periodično viljuškom, da bismo proverili da li je skuvan. Održavati nivo vode iznad krompira dodavanjem tople vode. 

U medjuvremenu zagrejati mleko. Ocediti vodu iz skuvanog krompira.

Odmah nastaviti dalje, jer krompir ne sme da se ohladi! Dobro ga izgnječiti kašikom za pasiranje da ne ostane nijedna grudvica. Ako je ostao čak i mali komad nedovoljno skuvanog krompira, bolje ga je baciti nego ga pasirati, jer će od njega sigurno ostati grudvice. 

Staviti komad putera u pasiran krompir i posoliti. Za 4 krompira biće dovoljno 40 g putera, ali svakako na kraju probati i doterati prema ličnom ukusu. Sjediniti puter sa izgnječenim krompirom. Toplo mleko sipati malo po malo, a s obzirom da će ga krompir brzo upiti, dodavati oprezno da pire ne razredimo previše. Snažno umutiti kašikom. Po meni, mikser nije dobro rešenje za mešanje, jer će brzo da dovede pire do "gumiranog" stanja. 

Pire krompir će biti značajno lošijeg kvaliteta i ukusa ako se bude ohladio, pa ga zato spravljati tik pred posluženje.

2.

...

  • JEDNOSTAVNO(1)
  • Mashed-potatoes(1)
  • Glavna-jela-prilozi(1)
  • Jeftino(1)
  • Lako(1)
  • Puter(1)
  • Mleko(1)
  • Pire-krompir(1)
  • Krompir(1)

6

Hvala na receptu, Biljana, ali jaja izbegavam ukoliko nisu termički obradjena, ili ako jelo ne ide u rernu, ili na prženje kroketa od krompira.

Probajte recept moje bake koja je uvek pire pravila sa na sledeci nacin,te smo mi u kuci tako i nastavli.Dakle,obareni krompir izgnjeciti sa kockom putera,dodati malo mleka,zaciniti sa belim biberom,muskatnim orahom(prstohvat oba),solju.Posebno umutiti belanac i nezno spatulom sjediniti sa krompirom.Truditi se da se krompir ne ohladi.

Potpuno sam saglasna s tvojim komentarom 🙂