Moj profil

Tres leches

120 minuta
26

Nedavno sam otkrila ovaj recept, izgledao je jako primamljivo pa sam odlučila da ga isprobam i nije mi žao....fenomenalan kolač..:)

Nedavno sam otkrila ovaj recept, izgledao je jako primamljivo pa sam odlučila da ga isprobam i nije mi žao....fenomenalan kolač..:)

Sastojci

za
Biskvit: 20 dag šećera
30 dag brašna
1/2 praška za pecivo
1 mahuna vanilije
1,2 dl mlijeka
Preljev: 4 dl slatkog vrhnja
3 dl kondenziranog mlijeka
8 dl mlijeka
Karamel umak: 2o dag šećera
2 dl slatkog vrhnja
20 g maslaca
Kondenzirano mlijeko: 1 l mlijeka
35 dag šećera

Priprema

1.

Za biskvit miksati bjelanjke postupno dodavajući šećer. Kad se sav šećer otopio ručno umiješati žumanjke. Mlijeko zajedno sa razrezanom mahunom vanilije ugrijati da bude toplo pa naizmjenično dodavati sa brašnom u smjesu jaja i šećera mješajući ručno. Peći na 180 C 20 do 25 min. Ohlađeni biskvit izbockati čačkalicom na jako jako gusto, znači puno puno rupica mora imati.

2.

Za preljev pomiješati sve tri vrste mlijeka i na dva puta prelijevati preko biskvita. Napomena: biskvit ne vaditi iz pleha. Možda će izgledati da je previše tekućine ali to će sve upiti samo treba biti malo strpljiv. Nemojte sve odjednom izliti nego malo po malo. 

3.

Dok biskvit polako upija svu tekućinu stavite šećer u suhu posudu da se zagrijava. Pustiti da se skroz otopi i počne karamelizirati. Kad je šećer dobio lijepu smeđu boju karamela, maknuti na trenutak sa vatre i dodati maslac te dobro promiješati da se otopi, vratiti na vatru i zatim polako dodati slatko vrhnje mješajući još nekih 5 - 10 min da se sve poveže i nastane fini karamel umak. Procijedite umak u drugu posudu i pustite da se ohladi, a povremeno ga promiješajte da se ne stvori korica.

4.

Kad je biskvit upio svu tekućinu prelijte preko karamel umak i stavite ga u hladnjak na nekoliko sati. 

5.

Kondenzirano mlijeko možete pripremiti tako da u posudu ulijete pola litre mlijeka i 35 dag šećera i mješajući zagrijavate dok ne zavrije. Tada dodajte još pola litre mlijeka i ponovo zagrijavajte do vrenja, ali tada smanjite plamen na najmanje i pustite da se polako ukuhava povremeno mješajući. Taj proces traje nekih sat do sat i pol vremena dok se mlijeko ne ukuha na pola i ne zgusne. Prelijte mlijeko u staklenu teglicu i ostavite otvoreno da se ohladi. Od 1 litre mlijeka trebali bi dobiti oko 4,5 dl kondenziranog mlijeka. Ostatak mlijeka koji vam ostane od kolača možete spremiti u hladnjak za neku drugu priliku.

Posluživanje

Ohlađeni kolač režite na kocke i poslužite same ili sa malo šlaga sa strane. Dobar tek! :)

  • Koh(2)

1

Lep,prelep kolac👍lici na koh ali njegov ukus je neuporediv😋